Dünyayı sarsan Coronavirüs raporu! Yarım milyon insan ölecek!

Yunanistan'da ilk koronavirüs çıktı! Gizli rapor şok etkisi yarattı

Dünyayı sarsan Coronavirüs raporu! Yarım milyon insan ölecek!

Koronavirüs dünyaya diz çöktürmeye devam ediyor, Türkiye'nin batı komşusu Yunanistan'da ilk vaka tespit edildi. Virüsün Avrupa ülkelerine İtalya üzerinden yayılıyor, Almanya'da virüs nedeniyle bir askeri üsse giriş çıkışlar yasaklandı. Brezilya ilk vakayı resmen doğruladı, böylece virüs Antarktika dışında tüm kıtalara yayılmış oldu. İran'da koronavirüsten ölü sayısı 19'a çıktı, 44 kişide daha hastalığa rastlandı. Medyaya sızan İngiliz hükümetinin gizli raporuna göre, salgın yalnızca Birleşik Krallık'ta yarım milyonu aşkın insanın ölümüne yol açabilir. İşte koronavirüse dair son dakika gelişmeleri...

Ölü sayısının bugün itibariyle 2 bin 765'e ulaştığı koronavirüs, dünyaya korku salmaya devam ediyor. ABD Başkanı Donald Trump, koronavirüs ile ilgili TSİ 02.00'de Beyaz Saray'da basın topantısı yapacak.

Özellikle Avrupa'daki artış büyük endişe yaratırken, Covid-19 adı verilen hastalığın görüldüğü ülkelerin doğrudan İtalya'daki salgınla bağlantılı olması dikkat çekiyor.

Avusturya, Hırvatistan ve İsviçre ve Kuzey Afrika'da da Cezayir, ülkelerinde görülen vakaların İtalya'ya seyahat eden hastalardan kaynaklandığını açıkladı.

Koronavirüs testinin pozitif çıktığı ilk Latin Amerika ülkesi ise Brezilya oldu. Virüsü kapan Brezilyalının da, İtalya'dan ülkeye uçtuğu belirtildi.

Koronavirüsün Avrupa'da en çok yayıldığı ülke İtalya. Ülkede vaka sayısının 300'den fazla olduğu bildirilirken, virüs nedeniyle şimdiye kadar 12 kişi hayatını kaybetti.

Görevimiz Tehlike (Mission Impossible) serisinin son filminin İtalya'daki çekimleri, salgın nedeniyle durduruldu. Çekimler önümüzdeki haftalarda Venedik'te gerçekleşecekti.

Fakat film yapım ve dağıtım şirketi Paramount Pictures, İtalya'nın kısa sürede Avrupa'nın en fazla koronavirüs vakası görülen ülkesine dönüşmesinden sonra prodüksiyonu durdurma kararı aldı.

İtalya'nın komşuları ise, 'orantısız bir önlem' olacağı gerekçesiyle sınırları kapatmıyor. Salı günü toplanan Fransa, Almanya, İtalya Sağlık Bakanları ile Avrupa Komisyonu yetkilileri sınırların açık tutulacağını söyledi.

İtalya Sağlık Bakanı Roberto Speranza yaptığı açıklamada, "Sınırlara saygı duymayan bir virüsten bahsediyoruz" ifadelerini kullandı.

Almanya Sağlık Bakanı Jens Spahn da komşuların durumu 'çok, hem de çok ciddiye aldıklarını' söyledi.

Dışişleri Bakanlığı ise, yaptığı son dakika açıklamasında Türk vatandaşlarının zorunlu olmadıkça Irak ve İtalya’nın koronavirüs görülen bölgelerine seyahat etmemelerini tavsiye etti. İtalya ve Irak bilindiği gibi gelen son dakika haberlerinde Çin ve İran'dan sonra Koronavirüs konusunda en riskli ülkeler arasına girmişti.

İngiltere'de, tatillerini İtalya'nın kuzeyinde geçirip ülkeye dönen öğrenciler evlerine gönderildi. Hükümet, seyahat edenler için yeni yönetmelik hazırlıyor.

İngiltere Sağlık Bakanı Matt Hancock, İtalya'dan uçuşları durdurma planları olmadığını söyledi. Hancock sözlerine şöyle devam etti: "İtalya'ya bakın, Çin'den tüm uçuşları durdurdular ama şimdi Avrupa'da virüsten en kötü etkilenen ülke yine İtalya."

Avusturya'da Inssbruck'ta yaşayan genç bir İtalyan çiftte koronavirüs olduğu tespit edildi. Gençlerden biri kapatılan otelde çalışıyordu.

İsviçre'de ise, İtalya sınırındaki Ticino'da yaşayan 70'li yaşlarında bir kişinin 15 Şubat'ta Milano'da virüse yakalandığı şimdi karantina altında tutulduğu bildirildi.

İtalya'dan kısa bir süre önce Hırvatistan'a dönen bir erkek, Balkanlarda virüse yakalandığı tespit edilen ilk kişi oldu.

İspanya'da da ilk koronavirüs vakası görüldü. İtalya'nın kuzeyinden Barcelona'ya dönen bir kadın, ülkedeki ilk koronavirüs vakası olarak kayıtlara geçti..

Brezilya'da da ilk vaka görüldü. İtalya'ya gidip ülkeye dönen 61 yaşındaki bir erkekteki ilk test sonuçlarının pozitif çıktığı bildirildi.

Türkiye'nin batı komşusu Yunanistan'da koronavirüs testi pozitif çıkan ilk vaka tespit edildi.

Yunanistan Sağlık Bakanlığı'nın verdiği bilgiye göre, Selanik kentinde ortaya çıkan koronavirüs 38 yaşında bir kadında tespit edildi.

Karantinaya alınan söz konusu kadının Kuzey İtalya'ya seyahat ettiği, şu an sağlık durumunun iyi olduğu açıklandı.

Kuveyt'teki vakalar hızla artıyor, sabah saatlerinde altı kişide daha koronavirüs tespit edildiği duyuruldu.

Öğle saatlerinde ise yedi yeni vakanın daha belirlendiği açıklandı. Körfez'in küçük ülkesinde şu an 25 hasta var.

Bir başka Körfez ülkesi Bahreyn'de de artış var. Üç yeni vakayla birlikte hastaların sayısı 26'ya çıktı.

İngiliz medyası, bugüne kadar açıklanmış en korkutucu raporu dünya ile paylaştı. Hükümetin gizli raporuna göre, salgın yalnızca Birleşik Krallık'ta yarım milyonu aşkın insanın ölümüne yol açabilir.

En kötü senaryonun yer aldığı raporda, koronavirüs salgınının pandemiye dönüşmesi halinde İngiltere'de virüsün bulaşacağı insan sayısı 50 milyon olarak tahmin ediliyor.

Vakaların çığ gibi büyümesinin 500 binden fazla can alabileceğini belirten gizli raporun başlığı, 'Covid-19 En Kötü Makul Senaryo' başlığını taşıyor.

Çin ana karasında 78 bin 64, Hong Kong Özel İdari Bölgesi'nde 85 ve Makau Özel İdari Bölgesi'nde 10 vakaya rastlandı. Tayvan'da da 31 kişide Kovid-19 tespit edildi.

Koronavirüs vakaları Çin'den sonra en fazla Güney Kore'de tespit edildi. İkinci sırada ise merketlerdeki rafların boş kaldığı İtalya yer alıyor.

Kanada 11, Kuveyt 9, İspanya 6, Irak 5, Hindistan 3, Filipinler 3, Rusya 2, İsrail 2, Umman 2, Avusturya 2

Hırvatistan 1, Cezayir 1, Nepal 1, Sri Lanka 1, Kamboçya 1, Belçika 1, İsveç 1, İsviçre 1, Finlandiya 1, Mısır 1, Lübnan 1, Afganistan 1.

Salgın nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı ise, resmi açıklamalara göre 2 bin 765. Çin ana karasında 2 bin 715, Hong Kong Özel İdari Bölgesi'nde 2, İran'da 15, Güney Kore'de 11, İtalya'da 12, Japonya'da 5, Tayvan, Filipinler ve Fransa'da da birer kişi yeni tip koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti.

Dünya Sağlık Örgütü'nün Başkanı, Çin dışındaki vakalardaki ani artışın 'kaygı verici' olduğunu söyledi. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) henüz keşfedilmemiş ama varsayımsal bir tehdit olan 'Hastalık X' konusunda açıklama yaptığında tüm dünyaya korku salmıştı.

2018 yılında yapılan açıklamada, DSÖ gizemli 'Hastalık X'i gelecekte küresel bir salgın oluşturabilecek hastalık ve patojenler listesine eklediğini bildirmişti.

Rotterdam'daki Erasmus Üniversitesi Tıp Merkezi'nde Virobilim Başkanı olan Profesör Marion Koopmans, koronavirüsün neden olduğu KOVID-19'un "hastalık X kategorisine uyan ilk gerçek pandemik haline geldiğini" söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü ise, koronavirüsü henüz pandemik hastalık kategorisine almadı. Ancak uzmanlar, virüsün mevcut hızıyla yayılması halinde, kısa bir süre içinde pandemi ilan edilebileceğini söylüyor.

En basit tanımıyla dünyada eşzamanlı olarak çok yaygın bir şekilde çok fazla sayıda insanı tehdit eden bulaşıcı hastalıklara verilen isim.

2009 yılında domuz gribi, pandemik hastalık ilan edilmişti. Uzmanlar, domuz gribi nedeniyle yüz binlerce kişinin hayatını kaybetmiş olabileceğini söylüyor.

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) tanımlamasına göre, bir hastalığın pandemi olabilmesi için üç kriter aranıyor.

Bu kriterler şöyle sıralanıyor: Yeni bir virüs olması, insanlara kolayca geçebilmesi, insandan insana kolay ve sürekli bir şekilde bulaşması gerekiyor.

Bazı sağlık uzmanları, koronavirüsün tüm bu kriterleri karşılamaya başladığı görüşünde.

Bir hastalığın pandemi ilan edilmesi Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılıyor. Koronavirüs, DSÖ'nün pandemi tanımındaki aşamalardan sonuncusuna henüz geçmiş değil.

Dünya Sağlık Örgütü, Wuhan'da başlayan krize ilişkin yeni bir açıklama yaptı. DSÖ'nün Avrupa Yöneticisi Hans Kluge, "Paniğe gerek yok" uyarısında bulundu. Kluge hastalığa yakalanan her beş kişiden dördünün hafif semptomlar gösterdiğini ifade etti.

Roma'da düzenlenen konferansta konuşan Hans Kluge vakaların yüzde 96'sının Çin'de görüldüğünü belirtip ölüm oranının yüzde 2 civarında olduğuna dikkat çekti. DSÖ salgının ilk günlerinde Çin hükümetine önlemler konusunda güvendikleri açıklamasını yapmıştı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Dünya