Dakika dakika Libya!

Paris'teki kritik zirvenin toplanmasından bu yana dakika dakika yaşanan gelişmeler: 21.45 : Libya televizyonu, Trablus'taki sivil hedeflerin "Haçlı" orduları tarafından vurulduğunu öne sürdü. Trablus'un doğusunda patlama seslerinin duyulduğu iletildi. 21.

Dakika dakika Libya!

Paris'teki kritik zirvenin toplanmasından bu yana dakika dakika yaşanan gelişmeler:

21.45 : Libya televizyonu, Trablus'taki sivil hedeflerin "Haçlı" orduları tarafından vurulduğunu öne sürdü. Trablus'un doğusunda patlama seslerinin duyulduğu iletildi.

21.45 : İngiltere Başbakanı David Cameron, İngiliz hava kuvvetlerinin de operasyona dahil olduğunu açıkladı.

21.30 : NBC televizyonu, ABD güçlerine ait ilk füzelerin de Libya'yı vurduğunu bildirdi. Füzelerin Akdeniz'deki ABD savaş gemilerinden ateşlendiği belirtildi. Hem ABD Başkanı Barack Obama hem de Dışişleri Bakanı Hillary Clinton daha önce yaptıkları açıklamalarda operasyonun başlangıç aşamalarına dahil olmadıklarını söylemişti.  

21.20 : Fransa'dan yapılan açıklamada, Libya BM kurallarına uyana kadar operasyona devam edileceği belirtildi.            

21.15 : Venezüella Devlet Başkanı Hugo Chavez, Libya'ya askeri müdahaleyi "sorumsuzluk" olarak niteledi.      

21:00 : ABD Savunma Bakanlığı'ndan bir yetkili, Akdeniz'deki üç denizaltının Libya'ya karşı operasyon hazırlığı içinde olduğunu açıkladı.

20.40 : Fransa Savunma Bakanlığı'ndan bir yetkili, Reuters ajansına yaptığı açıklamada, hava kuvvetlerine bağlı jetlerin bombardıman sırasında çok sayıda tank ve zırhlı aracı imha ettiğini söyledi.

20.20: Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin Libya ile ilgili aldığı karar ve bugün Paris'te yapılan zirve sonrasında İspanya, Libya'ya düzenlenen askeri operasyona katılması için 4 adet F-18 tipi askeri uçağını İtalya'ya gönderdi.

20.05 : Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, Batılı güçlerin Libya'ya askeri müdahalede bulunma kararından üzüntü duyduklarını bildirdi.

19.55 : Uluslararası Kızılhaç Komitesi, Libya'daki tüm taraflara uluslararası hukuka uygun hareket etme çağrısı yaptı. Açıklamada, uluslararası hukukun sivillere zarar verilmesi ve canlı kalkan kullanılmasını yasakladığı vurgulandı.

19.40 : El Cezire televizyonu, Bingazi'nin güneybatısında Kaddafi'ye bağlı güçlere ait dört adet tankın hava saldırısında imha edildiğini bildirdi.

19.35: Pentagon’dan yapılan açıklamada, ABD Savunma Bakanı Robert Gates’in, Libya’daki olayları takip etmek için Rusya ziyaretini Pazar gününe ertelediği belirtildi.   

19.30 : BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Libya'nın saldırıları durdurduğunu söylemesinin ardından bunu bozmasının "sıkıntılı" bir durum olduğunu ve aradaki güven eksikliği çok büyük boyutlarda olduğundan artık Libyalı liderlerin sözüne inanmadığını söyledi.

19.05: Fransa Savunma Bakanlığı, Libya'ya düzenlenen ilk bombardımanda bir askeri aracın imha edildiğini açıkladı. Bakanlık Sözcüsü Laurent Teisseire, "İlk hedef vuruldu ve imha edildi" dedi.

19.00: Fransa Silahlı Kuvvetler Sözcüsü de 20 uçakla gerçekleştirilen operasyonun Bingazi çevresindeki 100 ile 150 kilometrelik bir alanı kapsadığını söyledi. Fransa'ya ait Charles de Gaulle uçak gemisinin Libya'ya gitmek üzere Pazar günü yola çıkacağını anlatan sözcü, operasyon için merkezi komuta merkezini kurma çalışmalarının devam ettiğini bildirdi. 

18.45 : Ve beklenen oldu. Fransa'ya ait savaş uçakları Libya'ya ilk bombardımanı düzenledi.

18.35 : ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Paris'te yaptığı açıklamada, Libya'ya yapılacak operasyona destek verdiklerini ancak kara kuvvetlerinin kullanılmayacağını bildirdi. Clinton, Arap ülkelerinin desteğinin önemli olduğunu ifade ederek, süreçten Türkiye dahil bazı ülkelerin an be an haberdar edildiğini de sözlerine ekledi.

18.30 : Afrika Birliği'nden bir heyetin, Kaddafi ile görüşmeler yapmak üzere Pazar günü Trablus gideceği duyuruldu.

18.20 : Diplomatlar, Katar, Belçika, Hollanda, Danimarka ve Norveç'in müdahaleye katılmayı kabul eden ülkeler olduğunu açıkladı.

18.15 : Kanada Başbakanı Stephen Harper, Libya'ya büyük bir hava operasyonunun "kısa sürede" başlayacağını söyledi. Harper ayrıca, Libya'nın deniz ablukasına alınmasının da kararlaştırıldığını bildirdi.

18.05 : ABD Başkanı Barack Obama, Brezilya'da yaptığı açıklamada Libya konusunda harekete geçmeye hazır olduklarını söyledi.

17.25 : İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, Libya'ya yönelik operasyona sadece, üs sağlayarak destek verdiklerini söyledi. Berlusconi, gerekli olursa hava akınlarına katılabileceklerini de belirtti. Berlusconi, Napoli'deki NATO üssünün, Libya'ya yönelik hava operasyonunun  komuta merkezi olarak kullanılabileceğini vurguladı.

17.00 : İngiltere Başbakanı David Cameron, Libya konusunda "harekete geçme zamanının" geldiğini açıkladı.

16.45 : Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, zirvede sivil kayıpların önlenmesi için vakit geçirilmeksizin askeri müdahale kararı alındığını duyurdu. Sarkozy, Libya üzerinde uçuş yapan savaş uçaklarının, Kaddafi'ye bağlı birliklerin saldırısını önlemekte olduğunu ve tankları vurmaya hazır olduğunu söyledi.

16.15 : Paris'teki kritik zirve devam ederken, Fransız savaş uçaklarının Libya semalarında keşif uçuşu yaptıkları açıklandı.

15.30 : Paris'teki Libya konulu kritik zirveye, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin yanı sıra BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Almanya Başbakanı Angela Merkel, İngiltere Başbakanı David Cameron'un yanı sıra AB, Afrika Birliği ve Arap Birliği temsilcileri de katıldı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler