Böyle yasak görülmedi!

Suudi Arabistan'da, kadınların motorlu taşıt kullanma yasağına meydan okuma kampanyasından bu yana ilk kez, beş kadın direksiyon başında gözaltına alındı.Eylemciler ve internet siteleri, Cidde kentindeki gözaltıların dün akşam geç saatlerde yapıldığını be

Böyle yasak görülmedi!

Suudi Arabistan'da, kadınların motorlu taşıt kullanma yasağına meydan okuma kampanyasından bu yana ilk kez, beş kadın direksiyon başında gözaltına alındı.Eylemciler ve internet siteleri, Cidde kentindeki gözaltıların dün akşam geç saatlerde yapıldığını belirtirken, resmi makamlar haberi doğrulamadı.

İnternet gazetesi Sabak, otomobil kullanırken erkek kardeşinin kendisine eşlik ettiği genç bir kadının gözaltına alındığını belirterek, polislerin genç kadının otomobilini durdurup kimlik kontrolü yaptıktan sonra sürücü ile erkek kardeşini sorgulamak üzere karakola götürdüklerini aktardı. Genç kadının hala gözaltında olup olmadığını belirtmeyen internet gazetesine göre bir vatandaş, başı örtülü olmayan bir kadını otomobil kullanırken görünce ihbar etti.

Eylemciler ayrıca facebook sayfalarından, Cidde kentinin kuzeyinde sadece bölge sakinlerine ayrılan bir komplekste otomobil kullanan 4 genç kadının daha tutuklandığını bildirdiler.

"Women2drive" adlı kampanyanın organizatörleri, 17 Haziran'da araç kullanma yasağına meydan okunması için yapılan çağrı üzerine 42 Suudi kadının direksiyon başına geçtiğini belirttiler.

Sosyalleşme sitesi facebook sayfasında "Women2drive" adı altında yürütülen kampanyanın organizatörleri, 14 Haziran'da, eylemlerinin kadınlara otomobil kullanma hakkı verilmesi için kraliyet kararnamesi yayımlanıncaya dek sürmesi gerektiğini belirterek, kadınları cuma günü direksiyon başına geçmeye davet etmişti.

Suudi Arabistan'da kadınların motorlu araç kullanmasını yasaklayan bir yasa olmamasına rağmen yetkililer, şeriat yasalarının katı bir şekilde uygulandığı ülkede daha önce verilmiş bir fetvaya dayanarak, kadınlara bu hakkı vermiyor ve yasağın sürmesi için etkin ve muhafazakar din adamlarını yardıma çağırıyorlar.

Kırsal kesimde kadınların bu yasağa pek uymadıkları Suudi Arabistan'ın özellikle büyük şehirlerinde kadınlar, bir şoför tutmak zorunda kalıyor ya da maddi durumları iyi değilse ailelerinden bir erkeğin yardımına muhtaç kalıyorlar.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Dünya