Bosna Hersek'te yine hükümet yok

Başkent Saraybosna'da düzenlenen liderlerin toplantısına, Boşnakları temsil eden en büyük parti Demokrat Hareket Partisi (SDA) Genel Başkanı Suleyman Tihiç, seçimlerde birinci olan Sosyal Demokrat Partisi (SDP) Genel Başkanı Zlatko Lagumciya, SNSD Genel B

Bosna Hersek'te yine hükümet yok

Başkent Saraybosna'da düzenlenen liderlerin toplantısına, Boşnakları temsil eden en büyük parti Demokrat Hareket Partisi (SDA) Genel Başkanı Suleyman Tihiç, seçimlerde birinci olan Sosyal Demokrat Partisi (SDP) Genel Başkanı Zlatko Lagumciya, SNSD Genel Başkanı ve Bosna Sırp Cumhuriyeti Başkanı Milorad Dodik, Lahey'de yargılanan Radovan Karaciç'in bir zamanlar başkanlığını yaptığı Sırp Demokrat Partisi (SDS) Genel Başkanı Mladen Bosiç ile milliyetçi Hırvat partiler HDZ BİH Başkanı Dragan Çoviç ve HDZ 1990 Başkanı Bojo Lyubiç katıldı.

Bosna Hersek Parlamento binasında düzenlenen toplantıya, Bosna-Hersek ziyaretinde bulunan Avrupa Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Genel Müdürü Stefano Sannino ve AB'nin Bosna Hersek'teki Özel Temsilcisi Peter Sorensen de bir süre iştirak etti.

SDP Genel Başkanı Zlatko Lagumciya, toplantının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, liderlerin bu toplantısında da devlet düzeyindeki hükümetin kurulması konusunda bir sonuç alınamadığını açıkladı.

Sırp partileri SNSD ve SDS liderleri Dodik ve Bosiç'in, hükümetin kurulması için adım atmaya hazır olduğunu gördüğünü anlatan Lagumciya, ancak Hırvat partilerin uzlaşmaya yönelik aynı şeyleri yapmaya hazır olmadığını dile getirdi.

Lagumciya, önümüzdeki 10 gün içinde devlet düzeyindeki hükümetin kurulmadığı takdirde erken seçime gidilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

Toplantının ev sahipliğini yapan HDZ 1990 Başkanı Bojo Lyubiç ise, ''toplantının tonunun'' iyi olduğunu ve bu yüzden hükümetin kurulması yönünde iyimser olduğunu ifade ederek, erken seçime, ülkedeki ''milliyetçilik tartışmalarından'' dolayı gidilmesi gerekmediğini ifade etti.

Lyubiç, erken seçimin de yine çok yakın ve benzer sonuçlar verebileceğini savundu.

Bosna-Hersek'te 3 Ekim'de yapılan seçimlerin ardından, devleti oluşturan Bosna-Hersek Federasyonu ve Bosna Sırp Cumhuriyeti entitesinde hükümetler kuruldu, ancak devlet düzeyinde siyasi partilerin uzlaşamaması nedeniyle hükümet halen kurulamadı. Uluslararası topluluk, Bosnalı siyasilere merkezi hükümetin bir an önce kurulması için baskı yapıyor.

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Dünya