BM'den İsrail'i öfkelendiren karar

  Karara ilişkin teklif sunan ülkelerden olan Pakistan'ın BM elçisi, İsrail'i eleştirdi. Pakistan elçisi, "Uluslararası insan ve insani hakları yasalarını ihlal ederek İsrail, Doğu Kudüs dâhil olmak üzere işgal altındaki topraklarda yerleşim yeri inşaatla

BM'den İsrail'i öfkelendiren karar

 

 
Karara ilişkin teklif sunan ülkelerden olan Pakistan'ın BM elçisi, İsrail'i eleştirdi. Pakistan elçisi, "Uluslararası insan ve insani hakları yasalarını ihlal ederek İsrail, Doğu Kudüs dâhil olmak üzere işgal altındaki topraklarda yerleşim yeri inşaatlarını sürdürmektedir. Bu karar, İsrail'in işgal topraklarındaki bu illegal eylemlerine ve insan hakları ihlallerine bir cevap niteliği taşımaktadır" dedi. 
 
Karara ret oyu veren ABD heyeti ise Konsey'in, İsrail-Filistin çatışmasıyla ilgili tek taraflı bir BM mekanizması oluşturulmasının örneği olarak, İsrail'e karşı önyargılı ve orantısız odaklanmasından derinden rahatsız olmaya devam ettiğini bildirdi. 
 
ABD adına konuşan Charles o Blaha, sadece İsrail ve Filistin arasındaki ikili görüşmeler neticesinde çözülebilecek nihai statüler için önceden hüküm ermenin uygun olmadığını savundu. Ancak Blaha, ABD'nin yerleşim yerleri konusundaki pozisyonunun açık olduğunu ve değişmediğini belirterek, devam eden yerleşim yeri çalışmalarının meşruiyetini kabul etmediklerini söyledi. Washington'un "İsrail'e karşı tek taraflı uluslararası soruşturma başlatılmasını" destekleyemeyeceğini vurguladı.
 
Konsey'in aldığı karar soruşturma yapılması emri vermenin yanı sıra İsrailli yerleşimcilerin silahlı saldırılarını önlemesi için İsrail'e tedbir alma ve bu tedbirleri uygulama çağrısında bulunuyor.
 
Bugün karar hakkında bir açıklama yapan İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu se BM'nin kararını eleştirdi ve İnsan Hakları Konseyi'ni "ikiyüzlü" olmakla suçladı. Netanyahu "Bu İsrail'e karşı otomatik çoğunluğu olan ikiyüzlü bir konseydir. Şu ana kadar bu konsey 91 karar almıştır. Bunlardan 39'u İsrail'le ilgili, 3'ü Suriye ikisi ise İran ile ilgilidir" dedi. İsrail Başbakanı "Bu konsey, kendisinden utanması gereken bir konseydir. BM İnsan Hakları Konseyi'nin insan hakları ile hiçbir bağlantısı yoktur." dedi.
 
Netanyahu'nun ofisinden kaynaklar da İsrail'in soruşturmayı yürütecek BM heyetiyle işbirliği yapmayacağını aktardı.
 
 
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler