Bir lider daha hayatını kaybetti!

Kuzey Kore lideri Kim Jong Il'in hayatını kaybettiği bildirildi.Kuzey Kore devlet televizyonu, ülkenin 69 yaşındaki lideri Kim Jong Il'in Cumartesi günü yerel saatle sabah 08.30'da hayatını kaybettiğini duyurdu. Haberde, "Kim Jong Il'in fiziksel ve zihins

Bir lider daha hayatını kaybetti!

Kuzey Kore lideri Kim Jong Il'in hayatını kaybettiği bildirildi.
Kuzey Kore devlet televizyonu, ülkenin 69 yaşındaki lideri Kim Jong Il'in Cumartesi günü yerel saatle sabah 08.30'da hayatını kaybettiğini duyurdu.

 Haberde, "Kim Jong Il'in fiziksel ve zihinsel olarak fazla çalıştığı için tren ile gezisi sırasında ani bir şekilde öldüğü" iddia edildi.

 2008'de bir kalp krizi geçirdiğine inanılan Kuzey Kore lideri, son ziyaretlerini Çin ve Rusya'ya yapmıştı. Kim Jong Il'in diyabet ve kalp rahatsızlıkları olduğu biliniyordu.

 Güney Koreli üst düzey devlet görevlileri, Seul'deki Başkanlık Sarayı Mavi Köşk'te acil toplantı düzenledi.
 Şu an gözler Kuzey Kore'nin başkenti Pyongyang'a çevrildi. Ölen liderin genç oğlu resmi halef Kim Jong-Un'un lider olup olamayacağı merak konusu oldu.

 Kim Jong İl, 1994'te ölen babası Kim İl Sung'un yerine geçtiğinde, onun gibi devlet başkanı unvanını kullanmadı ve babasını "Ebedi Başkan" ilan etti. Kendisi ise Başkomutan, Ulusal Savunma Komitesi Başkanı ve Kuzey Kore Komünist Emek Partisi Başkanı unvanlarını kullandı. Kuzey Kore'nin resmi basın yayın organları Kim Jong İl için, "olağanüstü yetenek ve özelliklere" sahip tanımlamalarda bulunuyordu. Devlet medyasına göre, Kim'in gittiği yerlerde çiçekler aniden açardı ve bir yaş gününde gökyüzünde gökkuşağı belirdi.

 Kim Jong Il'in 3 kadından 3 oğlu ve 1 kızı olduğu belirtiliyor.

Kim, mevcut hastalıkları nedeniyle ölmüş

Kuzey Kore lideri Kim Jong İl'in ''büyük fiziksel ve zihinsel sebeplerden'' cumartesi günü ölümünün ardından dün yapılan otopside mevcut hastalıkları nedeniyle hayatını kaybettiği kaydedildi.

 Şinhua ajansının Kuzey Kore ajansına dayandırarak verdiği haberde, Kim'in uzun süredir kardiyak ve serebrovasküler hastalıklar nedeniyle tedavi gördüğü kaydedildi. Kim'in cumartesi günü trenle seyahati sırasında akut miyokard infarktüsüne bağlı olarak geçirdiği kalp krizi nedeniyle öldüğü ileri sürüldü.

 Haberde, Kim'e muhtemel tüm ilk yardım müdahalesinin yapılmasına rağmen, Kim'in hayatının kurtarılamadığı, pazar günü yapılan otopsisinde mevcut hastalıkları nedeniyle hayatını kaybettiği ifade edildi.

Kim'in yerine en genç oğlu Kim Jong-Un geçecek

 Kuzey Kore lideri Kim Jong-İl'n ölümünün ardından yerine en genç oğlu Kim Jong-Un'un geçeceği bildirildi.

 Kuzey Kore'nin resmi basın kuruluşu Kore Basın Merkezi Ajansının (KCNA) açıklamasına göre, Kim Jong-İl'in yerine geçmek üzere 30 yaşından küçük, en genç oğlu Kim Jong-Un belirlendi.

 Nükleer silaha sahip ancak diplomatik açıdan tecrit edilmiş ve can çekişen bir ekonomiye sahip Kuzey Kore'nin ülkeyi demir yumrukla 1994'ten beri idare eden lideri Kim Jong İl, resmi biyografisine göre, öldüğünde 69 yaşındaydı.

 Spiker devlet televizyonundan Kim'in ölüm haberini gözyaşları içinde okurken, televizyondan Kuzey Kore halkının liderlerinin ardından bazen histeri krizi şeklinde üzüntülerini ifade ettikleri gösterildi.

 Kuzey Kore resmi medyası, Kuzey Korelilerden, Kim Jong-Un'u yeni liderleri olarak kabul etmeleri çağrısı yaptı.

 Tarihin tek komünist hanedanlığı Kuzey Kore'de Parti'nin tüm mensupları, işçiler, askerler ve halktan, ''yoldaş Kim Jong-Un'a sadık olmaları, partinin birleşik cephesini, orduyu ve kamuyu korumaları ve güçlendirmeleri'' istendi.

 Kim Jong-İl'in cenaze töreni 28 Aralık'ta başkent Pyongyang'da yapılacak. Kuzey Kore yöneticileri, 17'sinden 29 Aralık'a kadar ülkede ulusal yas ilan ettiler.

 Bu arada, Güney Kore'nin ardından Japonya'da da hükümet, Kim Jong-İl'in ölümünün ardından acil olarak toplandı.

 Kuzey Kore liderinin ölümü, Asya borsalarında düşüşe de yol açtı.

Kim'in hayatı ve lider oluşu

 ''Büyük fiziksel ve zihinsel sebeplerden'' 69 yaşında hayatını kaybeden Kuzey Kore lideri Kim Jong İl, 16 şubat 1942'de doğdu. Kim, 1960'da Kim İl Sung Üniversitesinde siyaset ve ekonomi bölümüne başladı. Bu okuldan dört yıl sonra mezun oldu.

 Kim, mezuniyetinin ardından 1964 yılında Kore İşçi Partisinin merkez komitesinde çalışmaya başladı. Kim, 1973 yılının şubat ayında komitenin sekreteri olarak seçildi ve bir yıl sonra Merkez Komitesi Siyasi Büronun üyesi oldu.

 Ekim 1980'den beri Politbüro üyesi olan ve Kore İşçi Partisi Merkez Komitesi sekreteri ve Merkez Askeri Komisyonu üyesi olan Kim, 1982 ile 1998 yılları arasında Yüksek Halk Meclisi yardımcısı olarak seçildi.

 Aralık 1992 ile Nisan 1993 yılları arasında Kore Halk Ordusu Başkumandanlığı yapan Kim, ayn zamanda Ulusal Savunma Komisyonu Birinci Başkan Yardımcılığı, ardından da Başkanlık görevlerini yürüttü.

 Kim Jong İl, 8 Ekim 1997'de Kore İşçi Partisi genel sekreterliğine seçildi.

 Ayrıca Kim'e 1975 ve 1982 yıllarından onursal bir unvan olan ''Kuzey Kore Halk Cumhuriyeti Kahramanı'' unvanı verildi.

 Kim'e ayrıca Nisan 1992'de Kuzey Kore Mareşali unvanı da verilmişti.

Güney Kore alarma geçti

 Kuzey Kore lideri Kim Jong İl'in ölümünün ardından Güney Kore üst seviyede alarm seviyesine geçti.

 Şinhua ajansının haberine göre, Kuzey Kore haber ajansının Kim'in ölümünü duyurmasının ardından, Güney Kore Başkanı Lee Myung-Bak önceden belirlenmiş tüm planlarını iptal ederek, Milli Güvenlik Kurulu'nu topladı.

 Güney Kore'nin tüm Genel Kurmay ve askeri birimlerinin de acil durum alarmı seviyesine geçtiği ifade edildi.

Beyaz Saray: ''Haberleri izliyoruz, Başkan Obama bilgilendirildi''

Beyaz Saray, Kuzey Kore lideri Kim Jong İl'in ölümüne ilişkin haberleri yakından izlediklerini, ABD Başkan Barack Obama'nın konuyla ilgili bilgilendirildiğini bildirdi.

 Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney, Kim Jong İl'in hayatını kaybettiğinin bildirilmesinin ardından yazılı açıklama yaptı.

 Carney, açıklamasında şunları kaydetti:

 ''Kim Jong İl'in öldüğüne dair haberleri yakından izliyoruz. Başkan Obama konuyla ilgili bilgilendirildi ve Güney Kore ile Japonya'daki müttefiklerimizle yakın temas halindeyiz. Kore yarımadasında istikrara ve müttefiklerimizin özgürlüğüne ve güvenliğine olan bağlılığımız sürüyor.''

Japon hükümetinden taziye mesajı

 Japonya, diplomatik ilişkisi bulunmadığı Kuzey Kore'ye, Kim Jong-İl'in ölümü dolayısıyla başsağlığı mesajı gönderdi.

 Japon Hükümet Sözcüsü Osamu Fujimura, ''Kuzey Kore Ulusal Müdafa Komisyonu Başkanı'nın vefatına dair ani açıklamanın ardından Japon hükümeti taziyelerini sunar'' dedi.

 Sözcü, Japonya'nın Kim Jong-İl'in ölümünün, Kore yarımadasında barış ve istikrara olumsuz etki etmeyeceğini umduğuna da belirtti.

 Kore yarımadasını 20. yüzyılın ilk yarısında işgal eden Japonya'nın Kore Savaşı'ndan (1950-53) bu yana Kuzey Kore ile gergin ilişkileri bulunuyor. Japonya, Kuzey Kore füze ve nükleer denemelerinin doğrudan tehdidi altında yaşıyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Dünya