Bahreyn'de askerlerden saldırı!

Bahreyn'de Körfez İşbirliği Konseyi ülkeye asker göndermesi ve Kral'ın dün 3 ay süreyle olağanüstü hal ilan etmesinin ardından, polis ve askerler bu sabah Şii muhaliflerin bir aydır kamp kurduğu başkent Manama'daki İnci Meydanı'na saldırdı.Tanklarla meyda

Bahreyn'de askerlerden saldırı!

Bahreyn'de Körfez İşbirliği Konseyi ülkeye asker göndermesi ve Kral'ın dün 3 ay süreyle olağanüstü hal ilan etmesinin ardından, polis ve askerler bu sabah Şii muhaliflerin bir aydır kamp kurduğu başkent Manama'daki İnci Meydanı'na saldırdı.

Tanklarla meydana giren asker ve polislerin göz yaşarıcı gaz ve silahlarla hükümet karşıtı göstericilere müdahale etmesi sonucu, şu ana kadar en az iki gösterici öldü, çok sayıda kişi yaralandı. Üç polis de, göstericilerin hızla sürdüğü bir aracın çarpması sonucu öldü.  

Meydanın üzerinde helikopterlerin uçtuğu, polis ve askerlerin göstericilerin çadırlarını ateşe verildiği ve meydandan dumanlar yükseldiği belirtiliyor. Görgü tanıkları, protestocuların ara sokaklara kaçmaya çalıştığını, ancak polisin meydana çıkan sokakları kapattığını ifade ediyor.

Manama'nın farklı bölgelerinden de silah sesleri duyulduğu öğrenildi.   

"SUUDİ ASKERLER HASTANEYE SALDIRDI"

İran devlet telveiyonu Press TV'nin haberine göre, Suudi askerleri olaylarda yaralananların kaldırıldığı hastanelere saldırdı. Haberde, askerlerin hastaneye giriş çıkışı yasaladığı iddia edildi.

KİK daha önce, ülkeye gönderilen askerlerin yetkisinin sadece önemli merkezleri korumakla sınırlı kalacağını açıklamıştı.

Bahreyn'de Şii din adamları, dün ülkede olası bir “katliamı” engellemeleri için uluslararası topluma çağrıda bulunmuştu.

İleri gelen Şii din adamları, yazılı açıklama yaparak, İnci Meydanı'nda korkunç bir katliamın beklendiği uyarısını yapmıştı.

AHMEDİNEJAD: SORUMLU ABD

Bahreyn’de 200 yıllık Sünni Krallığı'nın Şii isyancılara karşı yardım istediği KİK ülkelerinin ülkeye asker göndermesi, İran'ın büyük tepkisini çekti.

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Körfez ülkelerinin Bahreyn'e müdahalesinden ABD yönetimini sorumlu tuttu. Ahmedinejad, Bahreyn'deki Sünni yönetimi destekleyen ABD'nin "bölgedeki halk hareketlerini bastırarak İsrail'deki Siyonist rejimi korumaya çalıştığını" söyledi.

Körfezler’deki Sünni iktidarların, Şiilerin gösterilerinin yayılmasıyla İran'ın bölgede etkisini arttırmasından endişe ettiği ve asker gönderme kararının da Tahran'a "açık bir mesaj" niteliğinde olduğu ifade ediliyor.

Ülkede 5. Filosu bulunan ve Bahreyn Krallığı'na desteğini sürdürdüğü için eleştirilen ABD ise, KİK'in asker gönderme kararından haberdar olmadığını açıklamıştı.

Şİİ DÜNYASI AYAKTA

Bahreyn'deki olaylar İran'ın yanı sıra Lübnan ve Irak'taki Şiileri de ayağa kaldırdı. Iraklı Şii lider Mukteda El Sadr, Bahreyn'deki Şiilere destek için Bağdat ve Basra'da gösteri çağrısı yaptı.

Lübnan'daki Hizbullah örgütü de göstericilere yönelik müdahaleyi kınadı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Dünya