AYM Başbakan'ı görevden alıyor

Tayland Anayasa Mahkemesi, yetkilerini kötüye kullanmaktan suçlu bulduğu Başbakan Yinglak Şinavatra'nın görevinden alınmasına karar verdi.Mahkeme, Yinglak'ın 2011'de kendi çıkarlarını korumak amacıyla üst düzey bir bürokratı danışmanlık seviyesine indirme

AYM Başbakan'ı görevden alıyor

Tayland Anayasa Mahkemesi, yetkilerini kötüye kullanmaktan suçlu bulduğu Başbakan Yinglak Şinavatra'nın görevinden alınmasına karar verdi.

Mahkeme, Yinglak'ın 2011'de kendi çıkarlarını korumak amacıyla üst düzey bir bürokratı danışmanlık seviyesine indirmek suretiyle yetkilerini kötüye kullandığına hükmetti. 

Mahkeme heyeti, Ulusal Güvenlik Konseyi (UGK) Başkanı Tavil Pliensri ile ilgili idari sürecin şüpheli olduğunu ve bürokratın yerine başbakanın bir yakınının atandığını belirtti.

Mahkeme, Yinglak kabinesinin büyük çoğunluğunun da görevden alınmasını kararlaştırdı.   

Yinglak, Eylül 2011’de Tavil’i görevinden alarak yerine Tayland polis müdürlüğü görevinden yeni ayrılan General Viçean Potephosri’yi getirmişti. Viçean’dan boşalan yere ise 2006’da darbeyle devrilen Başbakan Taksin Şinavatra’nın eski eşinin kardeşi Damapong Prievpan getirilmişti.

Dün mahkemeye ifade veren Yinglak, hakkındaki suçlamaları reddetmişti. 

Başbakan Yinglak, halkın büyük bir kısmı tarafından sürgündeki ağabeyi Taksin'in kuklası olmakla suçlanıyordu. Taksin'in ülkeye dönebilmesine olanak tanıyan tasarının ekim sonunda parlamentonun alt kanadı tarafından kabul edilmesinin ardından ülkede siyasi kriz başlamış, çok sayıda kişi yaşamını yitirmişti. 

Yinglak, krize son verebilmek amacıyla parlamentonun alt kanadını feshetme kararı almış ve 2 Şubat'ta erken seçime gitmişti. Anayasa Mahkemesi, muhalefet partilerinin boykot ettiği seçimi geçersiz saymıştı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler