Ayakkabı fırlatan gazeteciye ödül

Dernek tarafından gazetecilere dağıtılan yazılı açıklamada, ''Vaatasimu Derneği genel sekreterinin talimatıyla Iraklı gazeteci Muntazar El Zeydi'ye cesaret nişanı verilmesi kararlaştırılmıştır'' denildi.Açıklamada, ''Gazeteci, açıkça 'insan haklarını ihla

Ayakkabı fırlatan gazeteciye ödül

Dernek tarafından gazetecilere dağıtılan yazılı açıklamada, ''Vaatasimu Derneği genel sekreterinin talimatıyla Iraklı gazeteci Muntazar El Zeydi'ye cesaret nişanı verilmesi kararlaştırılmıştır'' denildi.

Açıklamada, ''Gazeteci, açıkça 'insan haklarını ihlale hayır' dedi ve bunu ABD Başkanı George Bush'un suratına ayakkabılarını fırlatarak dile getirdi'' ifadesi yer aldı.

El Bağdadiye kanalının, Kahire'deki merkezinin yöneticisi: El Zeydi'nin hayatı için endişe ediyorum

George W. Bush'a ayakkabı fırlatan gazeteci Muntazar El Zeydi'nin çalıştığı El Bağdadiye kanalının, Kahire'deki merkezinin yöneticisi Abdülhamit El Seyih NTVMSNBC'ye konuştu. El Seyih, muhabirinin hayatı ile ilgili endişe duyduğunu söyledi.

Bağdat'ta gerçekleşen bir basın toplantısında, ABD Başkanı George W. Bush'a ayakkabılarını fırlatan 29 yaşındaki gazeteci Muntazar El Zeydi, dünya gündemine oturdu. Olayın ardından hemen Irak Başbakanı Nuri El Maliki'nin korumaları tarafından gözaltına alınan genç gazetecinin sorgusu, hala devam ediyor. El Zeydi'nin çalıştığı El Bağdadiye televizyonunun Kahire'deki merkezinin yöneticisi Abdülhamit El Seyih ise muhabirinin hayatı için endişe ettiğini söyledi. NTVMSNBC'ye konuşan El Seyih, bu olayın ABD ve Irak hükümeti için önemli bir sınav olduğunu belirtiyor. 

Bağdat Üniversitesi iletişim bölümü mezunu olan ve yaklaşık üç yıldır El Bağdadiye televizyonu için çalışan 29 yaşındaki Muntazar El Zeydi'nin durumu ile ilgili detaylı bilgiye ulaşamadıklarını söyleyen El Seyih, “Maalesef biz de olayı sadece diğer gazetecilerin ve medya organlarının duyurduğu kadarı ile biliyoruz. Onunla iletişim kuramıyoruz” diyor.

El Seyih Irak hükümetinin bu konuyla ilgili tepkisini beklediklerini söylerken, “Şu anda muhabirimiz gözaltında ve onu sorgulamaya devam ediyorlar. 'Alkol içmiş mi, uyuşturucu kullanıyor muymuş' ona bakıyorlarmış. Yani aslında bu siyasi bir sorgulamadır tabii, böyle işlerle bir ilgisi yok. Ancak bu olay ABD ve Irak hükümeti için büyük bir sınavdır. Hep özgürlükten, demokrasiden, insan haklarından bahsediyorlar. Şimdi işte bunları sınama zamanı” diye konuştu.

Şimdiye kadar Iraklı hiçbir yetkilinin kendileri ile irtibata geçmediğini belirten El Seyih, sadece bazı insan hakları örgütleri ve medya organları tarafından arandıklarını söyledi.

ŞU AN SADECE ONUN SERBEST BIRAKILMASINI İSTİYORUM

Kanalın şimdilik El Zeydi'yi savunmak için avukat tutmadığını belirten El Seyih, “Ancak 100'e yakın Iraklı ve Arap avukatın Muntazar'ı savunmak için gönüllü olduğunu biliyoruz. Bu avukatlar muhakkak Muntazar'a destek olacaklardır. Ama şu ana kadar avukatlardan da bize gelen bir haber yok” dedi.

El Zeydi'nin Bush'a ayakkabılarını fırlatmak gibi bir planı olduğunu bilmediklerini söyleyen El Seyih, böyle bir şeyi beklemediklerini de ifade ediyor ve muhabirinin bu hareketini destekleyip desteklemediği yönündeki soruya cevap vermeyi reddediyor: “Bu konuyla ilgili daha detaylı bilgi veremem ve bu soruya da şimdi cevap vermek istemiyorum. Şu an sadece Muntazar'ın serbest bırakılmasını istiyorum ve dediğim gibi bunun Irak hükümeti ve ABD için büyük bir sınav olduğunu düşünüyorum.”

El Bağdadiye televizyonu Irak'taki ABD işgaline karşı olduğu için, yayınını Mısır'ın başkenti Kahire'deki merkezinden gerçekleştiriyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Dünya