Avusturya'da Müslümanlar ayaklanıyor

Avusturya İslam Cemaati bünyesinde faaliyet gösteren 12 sivil toplum örgütü, Müslümanların haklarını kısıtlayan yasa tasarısını kabul etmeyeceklerini belirtti. Viyana’da basın toplantısı düzenleyen sivil toplum örgütü temsilcileri, tasarı ile ilgili hazır

Avusturya'da Müslümanlar ayaklanıyor
Avusturya İslam Cemaati bünyesinde faaliyet gösteren 12 sivil toplum örgütü, Müslümanların haklarını kısıtlayan yasa tasarısını kabul etmeyeceklerini belirtti.
 
Viyana’da basın toplantısı düzenleyen sivil toplum örgütü temsilcileri, tasarı ile ilgili hazırladıkları ortak basın bildirisini kamuoyuyla paylaştı. Avusturya Müslüman Girişimi kurucusu Mouddar Khouja tarafından okunan açıklamada, tasarının, Müslümanların haklarını engellediği gerekçesiyle mevcut haliyle kabul edilmeyeceği belirtildi.
 
Açıklamada, tasarının, Müslümanların “eşitlik, örgütlenme, din özgürlüğü” haklarını ihlal ettiği, Müslümanları suçlu gösteren bazı ifadeler bulunduğu ve Avusturya İslam Cemati’nin statüsünün aşağılara çekildiği” gerekçesiyle kabul edilmediği kaydedildi.
 
-“Müslümanları rencide edecek maddelere karşıyız”-
 
AA’ya konuşan Viyana İslam Federasyonu Başkanı Muhammed Turhan, tasarının içinde “Müslümanları rahatsız edecek, ülkedeki mozaiği bozacak ve Müslümanların hukukunu fiili olarak geri alacak” maddeler bulunduğunu söyledi. Tasarının tümünü değil, içindeki bazı maddeleri reddettiklerini belirten Turhan, “Bu maddeler fiili olarak buradaki Müslümanları rencide edecek, sıkıntıya sokacak maddelerdir” dedi.
 
Avusturya’da yaşayan Müslümanların tasarıyı bu haliyle kabul etmediğini ifade eden Turhan, yasanın düzeltilmesi için tekliflerinin dikkate alınması gerektiğini ve bu konuda ümitli olduklarını söyledi.
 
-“Anayasa Mahkemesi’nden döneceği malum”-
 
Seküler bir devletin dine müdahalesinin doğru olmadığını vurgulayan Turhan, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
“Fiili olarak bakanlık veya devletin İslam'la alakalı konularda karar vermiş olması hukuka aykırı bir durumdur. Biz bunu kendilerine ifade etmiş olduk. Anayasa Mahkemesi’nden döneceği zaten malumdur. Müslümanlar olarak kazanımlarımızdan vazgeçmeyeceğimizi, diğer din mensuplarına verilen hakların Müslümanlara tanınması gerektiğini ve bu konuda cimrilik yapılmaması gerektiğini ifade ettik. Yanlış adımdan dönüleceğine inanıyoruz.”
 
-Müslümanlar birlik ve beraberlik içinde"-
 
Avusturya Türk İslam Birliği (ATİB) Başkanı Fatih Karadaş ise Avusturya’da yaşayan Müslümanların birlik ve beraberlik içinde yasa tasarısını kabul etmediğini söyledi. Avusturya İslam Cemaati’nin arkasında durduklarını belirten Karadaş, Müslümanlar olarak Avusturya’da yaşayan ve çalışanların bir arada olduklarını vurguladı. Karadaş, tasarıda yer alan anayasa ve insan hakları hukukuna aykırı olan maddelerin hükümete bildirildiğini aktardı.
 
-12 sivil toplum örgütü-
 
Bildiriye destek veren sivil toplum örgütleri şöyle:
 
"Avusturya Türk İslam Birliği (ATİB), Bangladeş İslam Kültür Merkezi, Avusturya Müslüman Girişimi, Viyana İslam Federasyonu, Avusturya Ehli-Beyt İslam Derneği, Avusturya İslam Birliği, Avusturya Bosna İslam Federasyonu, Avusturya Mısırlı Dernekler Koordinasyonu, Kültür Ligi, Avusturya Türk Federasyonu, Avusturya Arnavuk Müslümanlar Birliği ve İslam Birliği Kültür Merkezi."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler