Avrupa konseyi onlar için tıklandı

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Viyana’da bulunan Hofburg İmparatorluk Sarayı’nda Ukrayna’daki krizi ele almak üzere toplandı.47 üye ülkenin dışişleri bakanlarının katıldığı toplantıda Türkiye’yi Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu temsil ederken Rusya Dış

Avrupa konseyi onlar için tıklandı

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Viyana’da bulunan Hofburg İmparatorluk Sarayı’nda Ukrayna’daki krizi ele almak üzere toplandı.

47 üye ülkenin dışişleri bakanlarının katıldığı toplantıda Türkiye’yi Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu temsil ederken Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Andri Deşitsya da toplantıya katılıyor. Avrupa Konseyi ülkeleri dışişleri bakanlarının öncelikli ele alacağı konuların başında, Kırım’ın Rusya tarafından ilhak edilmesiyle başlayan ve ardından Ukrayna’nın doğusuna sıçrayan iç karışıklar ve bu olaylara çözüm üretmek geliyor. Rusya Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Avrupa Konseyi’nin Ukrayna’daki iç karışıklıklarla alakalı konuya “tarafsız ve politikadan arınmış” şekilde yaklaşılmasının gerekli olduğu belirtildi.

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague toplantıdan önce yaptığı açıklamada, Rusya’nın 25 Mayıs tarihinde Ukrayna’da yapılacak seçimlere engel olmaya ve bozmaya çalıştığını söyledi. Hague basın mensuplarının konu ile alakalı sorusuna, “Rusya bu seçimleri engellemeye ve bozmaya çalışıyor. Bu yanlış bir şey. Bence toplantıya katılan ülkelerin çoğunluğu Ukrayna’da seçimlerin yapılması gerektiğine dair kuvvetli mesajlar verecek. Ukrayna’nın demokratik seçimlerle kendi hükümetini seçmesi, kendi başkanını seçmesi en doğal hakkıdır” şeklinde cevap verdi.

AZERBAYCAN’A TESLİM EDİLECEK

Bu yıl 124’üncüsü Viyana’da düzenlenen toplantı Avrupa Konseyi’nin kuruluşunun 65. yılı olması sebebiyle ayrı bir önem taşıyor. Türkiye ve Avrupa Konseyi’nin önemiyle ilgili dışişleri bakanlığından yapılan açıklamada, “Türkiye, kurucu üyeleri arasında yer aldığı Avrupa Konseyi’nin ilke ve amaçlarının geliştirilmesine ve Avrupa mimarisindeki rolünün pekiştirilmesine aktif katkı sağlayan önde gelen ülkeler arasında yer almıştır. Bakanlar Komitesi toplantısının ana temasını ‘Avrupa Konseyi değerleri ve Avrupa’da istikrar: mevcut sınamalar’ teşkil edecektir. Toplantıda Avrupa Konseyi Genel Sekreteri tarafından hazırlanan ‘Avrupa’da demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğünün durumu’ başlıklı rapor değerlendirilecektir” denildi.

Toplantıda ayrıca, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi Dönem Başkanlığı Avusturya’dan Azerbaycan’a teslim edilecek.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Dünya