Ateşkes anlaşmasını sona erdi

ABD ve Güney Kore’nin bir ortak tatbikat başlatması üzerine Kuzey Kore, 1953 yılında Kore Savaşı’nı sonlandıran ateşkes anlaşmasının yok hükmünde olduğunu duyurdu.Kuzey Kore’nin resmi yayın organı Rodong Sinmun’da yayınlanan haberde, Pyongyang’ın daha önc

Ateşkes anlaşmasını sona erdi

ABD ve Güney Kore’nin bir ortak tatbikat başlatması üzerine Kuzey Kore, 1953 yılında Kore Savaşı’nı sonlandıran ateşkes anlaşmasının yok hükmünde olduğunu duyurdu.

Kuzey Kore’nin resmi yayın organı Rodong Sinmun’da yayınlanan haberde, Pyongyang’ın daha önce duyurduğu üzere bugünden itibaren ateşkes anlaşmasını sona erdirdiği belirtildi. 
 
GÜNEY KORE VE ABD, KUZEY KORE'YE KARŞI ASKERİ TATBİKAT YAPIYOR
 
Güney Kore Savunma Bakanlığı, Kuzey Kore'nin Şubat ayında gerçekleştirdiği nükleer tatbikattan sonra Güney Kore ile imzaladığı ateşkesi bozmasından ötürü ABD ile ortak askeri tatbikata başlattıklarını belirtti.
 
1 Mart'ta başlayan ve yaklaşık 2 ay sürmesi beklenen "Yavru Kartal" isimli tatbikata 3 binden fazla ABD askeri dâhil olacak. Kuzey Kore'nin nükleer denemesi sonrası BM tarafından sert müeyyidelere maruz kalması ve Güney Kore ile imzaladığı ateşkesi bozması sonucu artan tehditlerle birlikte G. Kore ve ABD ortak askeri tatbikat kararı aldı.
 
Kuzey Kore, Şubat ayında 3. kez nükleer denemede bulunmuş ve tüm dünyanın tepkisini çekmişti. Başta BM olmak üzere bölgede yer alan birçok ülkeden kınama alan Kuzey Kore, cezai müeyyidelere rağmen geri adım atmadığını açıkladı. ABD, Kuzey Kore'nin nükleer harp başlığı inşa etmeye çalıştığını fakat bu noktada yeterince imkânlara sahip olmadığına inanıyor.
 
KIZIL HATTI KESTİ
 
Kuzey Kore, iki ülke arasındaki acil durumlar için kullanılan telefon hattını kesti.
 
Güney Kore Birleştirme Bakanlığı'ndan alınan bilgiye göre, Pyongyang yönetiminin önceden belirttiği gibi iki ülke arasındaki kırmızı hattı kestiği öğrenildi. Sabah saatlerinde iki ülke sırındaki tarafsız bölge olan Panmoonjeom'daki irtibat bürosundan Kuzey Kore tarafına telefon açan Güney Koreli görevlinin cevap alamadığı aktarıldı. 
 
Kırmızı hat, olağanüstü hallerde kullanılmak üzere iki ülkedeki 'Kızıl Haç' büroları arasında kurulmuştu. Kuzey Koreli ve Güney Koreli görevliler her sabah saat 09.00'da ve akşam saat 06.00'da Panmoonjeom'daki irtibat bürosundan karşı tarafa mutat telefon açıyorlardı. Kuzey Kore, kırmızı hattı daha önce 2 kez kesmişti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler