ABD'li üst düzey yetkiliden kritik Türkiye açıklaması!
Münbiç yol haritasına Türkiye kadar bağlıyız.” dedi. Yetkili ayrıca, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 alması halinde Patriot satış sürecinin durdurulacağını açıkladı.
Ankara’da bir grup gazeteciye konuşan ABD’li yetkili, Türkiye’nin hem Rusya’dan S-400 hem de ABD’den Patriot hava savunma sistemi almasının mümkün olmadığını söyledi. Yetkili, “Türkiye, S-400 alırsa ABD, Türkiye'ye Patriot'ların satışı için yürüyen süreci durduracaktır, ABD hükümetinin görüşü bu yöndedir” ifadelerini kullandı.
“İki Yol Var” Mesajı
Yetkili, Türkiye ile ABD arasındaki askeri iş birliğine dikkat çekerek, “Burada gerçekten iki yol var; birinci yol, Türkiye ile ABD arasındaki iyi askeri işbirliğinin süreceği, Türkiye'nin F-35 programına katılımını tehlikeye atmayacak ve Türkiye'nin yaptırıma maruz kalma olasılığını ortaya çıkarmayacak bir yol, diğeri ise iyi sonuçlar doğurmayacak bir yol. Bir ortak ve bir dost olarak Türkiye'nin, böyle sorunlara yol açmayacak yolu seçeceğini umuyoruz” dedi.
ABD’nin Suriye’den Çekilme Süreci
Yetkili, Washington’da Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal başkanlığındaki Türk heyetiyle üst düzey çalışma grubu toplantısı ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun katıldığı DEAŞ’la Mücadele Koalisyonu toplantısının gerçekleştirildiğini hatırlattı.
Görüşmelerin yapıcı ve olumlu geçtiğini belirten yetkili, ABD’nin Suriye’den çekilme kararının kesin olduğunu ifade etti. Çekilmenin, DEAŞ’la mücadeleyi sekteye uğratmayacak şekilde gerçekleşeceğini belirten yetkili, Türkiye’nin güvenlik endişelerinin giderilmesi için temasların sürdüğünü söyledi.
Münbiç Yol Haritası Vurgusu
ABD’li yetkili, Türkiye ile oluşturulacak Ortak Görev Gücü’nde tüm ilgili kurumların yer alacağını kaydetti. Münbiç Yol Haritası’nın uygulanması konusunda kararlı olduklarını ifade eden yetkili, bu sürecin hızlandığını belirtti.
Münbiç çevresindeki Rus ve Suriye hükümetine bağlı güçlerin varlığının, yol haritasının uygulanmasına engel teşkil etmediğini dile getirdi.
Güvenli Bölge ve YPG Açıklaması
Suriye’nin kuzeyinde oluşturulması planlanan güvenli bölgeyle ilgili net bir yanıt vermekten kaçınan yetkili, Türkiye’nin güvenlik kaygılarını giderecek bir düzenleme için çalışmaların sürdüğünü söyledi.
YPG’ye verilen silahların toplanmasına ilişkin olarak ise, “Bu konudaki endişeleri anlıyoruz. Bu konuda Türk hükümetine sözler verdik. Bu sözler, sahadaki koşullar elverdiği ölçüde yerine getirilecek” dedi.
F-35 ve Yaptırım Uyarısı
S-400 alımı halinde Türkiye’nin F-35 programına katılımının tehlikeye gireceğini belirten ABD’li yetkili, bu durumun yaptırımlara da yol açabileceğini ifade etti. Patriot teklifi üzerinde çalışıldığını ve teklifin Türkiye tarafından değerlendirildiğini kaydetti.
Konsolosluk Çalışanları ve Harita Açıklaması
Tutuklu ABD’li konsolosluk çalışanlarına ilişkin değerlendirmede bulunan yetkili, çalışanların tutuklanmasını gerektirecek güvenilir kanıt sunulmadığını savundu.
Öte yandan, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Venezuela haritasında Türkiye’nin hatalı gösterilmesinin bir teknik hata olduğunu, kasten yapılmadığını ve sonrasında düzeltildiğini belirtti.
ABD’li yetkili, Türkiye ile iş birliğinin sürmesini istediklerini vurguladı.
Kaynak:Ajanslar

