ABD'den Kaddafi'ye büyük tepki

ABD yönetiminden Libya lideri Muammer Kaddafi’nin ülkesindeki hükümet karşıtı protestoculara baskısını artırmasına çok sert bir yanıt geldi. Obama yönetimi Libya hükümetinin, Kaddafi’nin ve dört çocuğunun ABD’deki bütün varlıklarını dondurma kararı aldı.

ABD'den Kaddafi'ye büyük tepki

ABD yönetiminden Libya lideri Muammer Kaddafi’nin ülkesindeki hükümet karşıtı protestoculara baskısını artırmasına çok sert bir yanıt geldi. Obama yönetimi Libya hükümetinin, Kaddafi’nin ve dört çocuğunun ABD’deki bütün varlıklarını dondurma kararı aldı. ABD ayrıca Libya’daki büyükelçiliğini kapattı.

Geçtiğimiz hafta boyunca Trablus yönetimine karşı daha tedbirli bir tavır takınan Washington, ülkedeki ABD vatandaşlarının tahliyesinin ardından tavrını bir anda sertleştirdi.

Dün gece bir açıklama yapan Obama, “Her durumda Muammer Kaddafi’nin hükümeti uluslararası hukuku ve nezaket kurallarını ihlal etmiştir ve bu yüzden sorumlu tutulması gerekir” dedi. Obama açıkladığı yaptırımların Kaddafi hükümetini hedef aldığının ve Libya halkının zenginliklerinin rejim tarafından yağmalanmasını önlemeyi amaçladığının altını çizdi.

Kuzey Afrika’nın petrol zengini ülkesini 42 yıldır idare eden Kaddafi’nin bu süre içinde büyük bir zenginlik elde ettiğine inanılıyor.

Kaddafi’nin çocukları Seyfülislam, Mutassım, Kamis ve Ayşe’nin varlıklarının dondurulmasının yanı sıra Dışişleri ve Hazine Bakanlığı’na Libya hükümetinde üst düzey görevde olan diğer kişilerin isimlerinin belirlenmesi istendi.

Hazine Bakanlığı Terörden Sorumlu Müsteşarı Stuart Levey, dondurulacak varlıkların toplamının ciddi bir miktar edeceğini tahmin ettiklerini söyledi. Trablus kaynaklı Wikileaks belgelerinde Libya'nın kasasında 32 milyar dolar bulunduğu ve birçok ABD bankasının da Libya'ya ait 300 ile 500 milyon dolar arasındaki parayı işlettiği ifade edilmişti.

ZALİMCE DAVRANMASI KABUL EDİLEMEZ

Obama “Libya hükümetinin insan haklarını sürekli ihlalini, kendi halkına zalimce davranmasını ve kabul edilemez tehditlerini” de kınadı.

ABD yönetimi son dönemde uluslararası kamuoyunda Kaddafi’yi kınayan seslere katılması için ağır bir baskı altında kalmıştı. Analistler Beyaz Saray’ın ülkede ABD vatandaşlarının bulunduğu süre boyunca sessizliğini koruduğunu, büyükelçilik personelinin ve diğer ABD vatandaşlarının uçakları ülkeden ayrılır ayrılmaz tepkisini ortaya koyduğunu belirtti.

Uçak kalkar kalkmaz Beyaz Saray Basın Sözcüsü Jay Carney düzenlediği brifingde yaptırımların hazırlandığını açıkladı. Carney, Kaddafi’nin “güvenilirliğinin halkının gözünde sıfıra indiğini söyledi”.

Dün de İngiltere Hazine Bakanlığı, Muammer Kaddafi’nin İngiltere’de milyarlarca dolarlık mal varlığı olduğunu ve bu varlıklara kısa bir süre içinde el konulabileceğini açıklamıştı. Kaddafi’nin söz konusu varlıklarının, banka hesaplarında milyarlarca dolar, ticari mallar ve Londra’da 16 milyon dolarlık bir malikâneden oluştuğu belirtildi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Dünya