ABD'de büyük seçim başladı

ABD’li seçmenler oy vermeye başladı

ABD'de büyük seçim başladı
ABD’nin birçok eyaletinde, 8 Kasım’da yapılacak olan başkanlık seçimleri için erken oy verme işlemi başladı. Yapılan son anketler ise ABD'li seçmenin kararını çoktan verdiğini ortaya koyuyor.

Amerikalılar, 8 Kasım 2016 tarihinde gerçekleşecek 58’inci başkanlık seçiminde ABD’nin 45’inci başkanını seçecek. ABD'de yapılan son anketler, Demokrat Parti'nin adayı Hillary Clinton'ı, Cumhuriyetçi Donald Trump'ın önünde gösteriyor. CNN'in ORC şirketine yaptırdığı ankete katılanların yüzde 68'i başkanlık seçimlerini Clinton'ın, yüzde 27'si ise Trump'ın kazanacağını düşünüyor. Ankete göre, Clinton'ın kendi destekçilerinin yüzde 93'ü, Demokrat adayın yarışta ipi göğüsleyeceğinden emin. Bu oran, Trump'ın destekçileri arasında yüzde 57'de kalıyor.

ABD'de Demokratların adayı Hillary Clinton ile Cumhuriyetçi rakibi Donald Trump arasındaki kritik yarışta son düzlüğe girildi. ABD’nin birçok eyaletinde, başkanlık seçimleri için erken oy verme işlemi başladı. Farklı eyaletlerde, farklı tarihlerde uygulanmaya başlayan erken oy verme işleminde yaklaşık 46 milyon seçmenin oy kullanması bekleniyor. Ülkenin birçok eyaletinde ise seçmenler posta yoluyla da oy kullanabiliyor. ABD'de erken oy verme sürecinde oy kullananların oranı her seçimde giderek artıyor. 2012'deki başkanlık seçimlerinde bu oran yüzde 31.6'ydı. Bu yıl söz konusu oranın daha da yükselmesi bekleniyor. ABD'deki eyaletlerin çoğunda, seçmenler hiçbir mazeret bildirmeksizin, seçim günü olan 8 Kasım 2016 yerine, daha erken bir tarihte oy kullanabiliyor. Bazı eyaletler ise erken oy verme sürecinde oy kullanmak isteyen seçmenlerden belli mazeretler talep ediyor. Erken oy verme işleminin amacı hem seçime katılım oranını artırmak, hem de seçim günü uzun kuyruklar oluşmasına engel olmak. Ancak bazı kesimler, bu uygulamanın demokratik sürece zarar verdiğini savunuyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Dünya