ABD Türkiye'den 'memnun'

 Washington Jay Carney, ABD Başkanlık uçağı Air Force One'da gazetecilerin sorularını yanıtlarken, bir soru üzerine, ''Kuzey Atlantik Konseyi'nin Türkiye'nin talebi üzerine toplandığını ve 22 Haziran'da bir Türk askeri uçağının Suriye tarafından düşürülme

ABD Türkiye'den 'memnun'

 

Washington Jay Carney, ABD Başkanlık uçağı Air Force One'da gazetecilerin sorularını yanıtlarken, bir soru üzerine, ''Kuzey Atlantik Konseyi'nin Türkiye'nin talebi üzerine toplandığını ve 22 Haziran'da bir Türk askeri uçağının Suriye tarafından düşürülmesini kabul edilemez bir eylem olarak nitelediğini, bu durumu en güçlü ifadelerde kınadığını'' hatırlattı.

 

ABD ve NATO'nun Türkiye ile dayanışma içerisinde olduğunu vurgulayan Carney, ''Esad rejimini sorumlu tutmada ve Suriye'de ihtiyaç duyulan siyasi değişime yönelik gayretleri sürdürmede Türkiye ve diğer ortaklarla birlikte çalışacağız'' dedi.

 

Carney, son dönemde Suriye ordusundan üst düzey isimlerin Ürdün ve Türkiye'ye sığınmasının, Esad rejiminin Suriye'de durum üzerindeki kontrolünü kaybettiğinin diğer bir göstergesi olduğuna işaret ederek, ''Ancak Esad'ın, hava gücüne ve Şebiha milislerine devamlı başvurmasından görüldüğü üzere, her ne pahasına olursa olsun iktidara tutunmak için her şeyi göze aldığı da ortada'' diye konuştu.

 

Sözcü Carney, ''Türkiye'nin ve NATO müttefiklerimizin yanındayız'' ifadesini kullandı.

 

AÇIKLAMA ÖLÇÜLÜYDÜ

Bir gazetecinin, ''Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın konuşmasında oldukça sert ifadeler kullandığı ve ABD Başkanı'nın, bu tür keskin retoriğin, Türkiye-Suriye sınırında gerilim yaşanması riskini artırabileceğine dair kaygılı olup olmadığını'' sorması üzerine Carney, şunları kaydetti:

 

''Bence açıklamalar, sizin tarif ettiğinizden daha ölçülüydü. Kuzey Atlantik Konseyi'nin açıkça belirttiği gibi bu, kabul edilemez bir eylemdi. ABD, Türkiye olayı incelemeye ve BM Güvenlik Konseyi içerisinde dahil, vereceği yanıtı belirlemeye devam ederken, Türkiye ile Türk yetkililer ile yakın temas halinde kalmaya devam ediyor. Suriye'de demokratik değişimi destekleme gayretlerimiz çerçevesinde ve Esad rejimini sorumlu tutmak için Türkiye ve diğer ortaklarımızla çalışacağız. Türkiye'yi şu ana kadarki ölçülü yanıtından dolayı takdir ediyoruz''

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler