ABD Suriye ordusunu vurdu!

Çok sayıda Suriye askerinin öldüğü belirtiliyor.

ABD Suriye ordusunu vurdu!
Suriye’nin doğusunda DAEŞ karşıtı koalisyon taraf düzenlenen hava saldırısında, terör örgütü DAEŞ’e mensup oldukları zannedilen Suriye rejim güçleri bombalandı. ABD ordusundan yapılan açıklamada, saldırı öncesi Rus ordusuyla da durumun müzakere edilmiş olduğu kaydedildi. Açıklamada, "Hedef alanın personel ve araçların Suriye ordusuna ait olması ihtimali Rus yetkililer tarafından bildirildiğinde, hava taarruzu derhal durduruldu" denildi.

Sputnik Haber Ajansı, bu saldırıda 62 askerin Deir Ezzor Havalimanı yakınlarında öldürüldüğünü, Rus ordusundan Tümgeneral Igor Konashenkov’un, iki F-16 ve iki A-10 jetiyle dört hava taarruzu yapıldığını ifade ettiğini aktardı. Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlem Örgütü ise ölü sayısının 83 olduğunu ve en az 120 askerin yaralandığını açıkladı.

ABD: KAZAYLA VURDUK

ABD, Suriye'nin Deyr Ez-Zur kentinin güneyinde  Beşşar Esed rejimine ait askeri üssün, koalisyon güçleri tarafından vurulmasının  ardından bölgedeki hava operasyonlarının durdurulduğunu bildirdi. 

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), Suriye'nin Deyr Ez-Zur  kentinin güneyinde Esed rejimine ait bir askeri üssün vurulmasıyla ilgili yazılı  açıklama yaptı.

ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin Deyr Ez-Zur kentinin  güneyindeki bir hedefe "DAEŞ hedefi sanılarak" hava saldırısı düzenlediği  aktarılan açıklamada, "Suriye ordusuna ait personel ve araçların vurulmuş  olabileceği yönündeki Rus yetkililerin bilgilendirmesi üzerine koalisyon  güçlerinin hava saldırıları durdurulmuştur." ifadelerine yer verildi.

Saldırı yapılan bölgede, saldırıdan önce yeteri kadar gözlem ve takip  yapıldığı belirtilen açıklamada, muhatap Rus yetkililerin Birleşik Hava Harekat  Merkezi'nde yer alan koalisyon unsurları tarafından bilgilendirildiği de not  edildi.

CENTCOM, Rus yetkililere zaman zaman yapılan bu tür bilgilendirmelerin  "nezaketen" yapıldığını ve Rusya ile koalisyon unsurları arasında bir çatışma  yaşanmaması amacının güdüldüğünü vurguladı.

"Koalisyon güçleri, Suriye askeri unsuru olduğu bilinen bir hedefi  bilerek vurmaz"

Suriye'nin askeri açıdan oldukça karmaşık bir ülke haline geldiğine  işaret edilen açıklamada, "Koalisyon güçleri, Suriye askeri unsuru olduğu bilinen  bir hedefi bilerek vurmaz." değerlendirmesi yapıldı. Ayrıca, bu saldırının nasıl ve ne şekilde gerçekleştiğinin  inceleneceği ve gerekli çıkarımların yapılacağı kaydedildi.

CENTCOM'un açıklamasından saatler önce Rusya Savunma Bakanlığı, ABD  öncülüğündeki koalisyon güçlerinin Deyr Ez-Zur kentindeki Esed rejimine ait bir  askeri üssü vurduğunu açıklamıştı.

"ÜZÜNTÜ DUYDUK"

Obama yönetimi, ABD öncülüğündeki koalisyon  güçlerinin hava saldırısı sonucu 62 Suriye rejimi askerinin hayatını  kaybetmesinden dolayı üzüntü duyduklarını açıkladı. 

Amerikan medyasına yansıyan haberlerde Obama yönetimi adına konuşan  üst düzey bir yetkili, ABD yönetiminin 62 Suriye rejimi askerinin "kasıtsız bir  şekilde vurulması sonucu öldürülmesinden üzüntü ve pişmanlık duyduğunu" bildirdi.

Obama yönetiminden gelen açıklamadan saatler önce de ABD Merkez  Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), Suriye'nin Deyr Ez-Zur kentinin güneyinde Esed  rejimine ait bir askeri üssün vurulmasıyla ilgili yazılı açıklama yapmıştı.

Açıklamada, vurulan yerlerin DAEŞ hedefi sanılarak vurulduğu  kaydedilmiş ve Suriye rejimi unsurları olduğu bilinen bir hedefin vurulmayacağı  ifade edilmişti.

Dün sabah saatlerinde Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü Tümgeneral Igor  Konaşenkov, Deyr Ez-Zur havaalanının yakınlarına yapılan hava saldırısının  koalisyona ait 2 F-16 ve 2 A-10 ile gerçekleştirildiğini söylemişti. Konaşenkov,  Suriye yetkililerinin kendilerine verdiği bilgiye göre saldırıda 62 rejim  askerinin öldüğünü ve 100’den fazla askerin de yaralandığını bildirmişti.

RUSYA, BM GÜVENLİK KONSEYİNİ TOPLANTIYA ÇAĞIRDI

Amerikan askeri merkezi komutası CENTCOM, "Suriye, çok sayıda askeri gücün ve milisin birbirine yakın bulunduğu, karmaşık bir durumda. Ancak koalisyon güçleri, kasıtlı olarak Suriye askeri birimlerini vurmaz" açıklaması yaptı.

Rus savunma Bakanlığı sözcüsü ise, hava saldırısı sırasında kendileriyle koordineli çalışmayan ABD’yi suçladı ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ni bu saldırıları görüşmek üzere acil olarak toplanmaya çağırdı.

DAEŞ DE AYNI YERE SALDIRDI

ABD’nin hava saldırısının hemen ardından, terör örgütü DAEŞ de bölgeye bir saldırı düzenledi. Suriye’nin resmi haber ajansı SANA’dan yapılan açıklamaya göre, DAEŞ’İn bu saldırılarla kısa süreliğine ele geçirdiği bölgeler, daha sonra Suriye tarafından geri alındı.

"ABD’NİN DAEŞ’İ DESTEKLEDİĞİNİN KANITI"

Suriye ordusu, bu saldırıyı ABD ve koalisyon güçlerinin DAEŞ’i desteklediğinin delili olarak gördüklerini açıkladı. Rus Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov da, ABD’li mevkidaşı John Kerry’yi arayarak, "Suriye’deki ateşkesi denetleme ve ateşkesin bozulmasını önleme konusunda tam destek verme teşvikinde bulunduğu" bildirildi.

Öte yandan, Suriye’deki yerel ajanslardan alınan bilgiye göre, İsrail Hava Kuvvetleri tarafından da Suriye topraklarındaki Kunaytra’da bir askeri bölgeye saldırı düzenlendi. Saldırıda bir kişinin öldüğü ve birden fazla yaralının olduğu bildirildi.

RUSYA'DAN FLAŞ HAMLE

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, ABD’nin önderliğindeki koalisyonun Suriye ordusuna saldırmasının ardından, Rusya’nın olağanüstü BM Güvenlik Konseyi toplantısı istediğini bildirdi.

Zaharova "Rossiya 24" TV kanalına yaptığı açıklamada, "Rusya BM Daimi Temsilcisi’ne bu konu hakkında acil toplantı düzenlenmesi talimatı verildi" ifadesini kullandı.

"WASHINGTON’DAN DETAYLI AÇIKLAMA BEKLİYORUZ"

Zaharova açıklamalarına "Washington’dan tam kapsamlı ve detaylı açıklama bekliyoruz. Bu açıklamaların BM Güvenlik Konseyi’nde verilmesi gerek" diye ekledi.

Rusya Savunma Bakanlığı Temsilcisi İgor Konaşenkov, Suriye silahlı kuvvetlerine yapılan hava saldırısında 62 askerin hayatını kaybettiğini ve yaklaşık 100 kişinin yaralandığını bildirdi. Suriye İnsan Hakları Gözlem Örgütü ise ölü sayısının 83 olduğunu ve en az 120 askerin yaralandığını açıklamıştı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler