ABD Ekim ayı enflasyonu açıklandı

ABD'de Ekim ayı enflasyonu aylık 0,4 ve yıllık 7,7 oldu. Ekonomistlerin beklentisi yıllık yüzde 7,9 şeklindeydi. Altın fiyatları zayıf enflasyon rakamlarının hemen ardından yüzde 1 sıçradı.

ABD Ekim ayı enflasyonu açıklandı

ABD'de Ekim ayı enflasyonu beklentilerin altında kaldı. Açıklamalara göre aylık bazda 0,4 oranında artan tüketici fiyatları geçen yılın aynı ayına göre de yüzde 7,7 oranında arttı. Ekonomistlerin beklentisi aylıkta 0,6 ve yıllıkta 7,9 şeklindeydi.

Piyasaların dikkat kesildiği veri, artış hızının yavaşladığını gösterdi. Çeşitli tüketim malları ve hizmetlerinin fiyatlarındaki değişiklikleri ölçen Tüketici Fiyat Endeksi, Eylül ayında yüzde 8.2 olarak ölçülmüştü.

Fed'in takip ettiği, hareketli gıda ve enerji maliyetleri hariç tutulan çekirdek enflasyon ise sırasıyla yüzde 0,5 ve yüzde 6,5′lik tahminlere kıyasla, ay için yüzde 0,3 ve yıllık olarak yüzde 6,3 arttı. Böylece bu oran da, Ağustos 1982'den bu yana en yüksek olan bir önceki aya ait yüzde 6,6'lık oranın biraz altında kaldı.

Verinin ardından dolar endeksi yüzde 1 değer kaybetti.

Piyasalar rapora sert tepki verdi ve politikaya duyarlı iki yıllık tahvil 0,22 puan düşerek yüzde 4,41′e gerilerken, Hazine getirileri de keskin bir şekilde düştü.  Ons altın fiyatı 1.736 dolara yükselerek 2 ayın zirvesine çıktı.

CNBC'ye konuşan State Street Global Advisors baş yatırım stratejisti Michael Arone, “Enflasyondaki eğilim memnuniyetle karşılanan bir gelişme, dolayısıyla bu rapor açısından harika bir haber” dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Dünya