100 yıllık yasa rafa kalkıyor!

İmamların Avusturya'da eğitilmesini öngören yasa ayrıca camilerin yurtdışından finanse edilmesi durumuna da son verecek Avusturya önceki gün, tartışmalara neden olan "İslam Yasa Tasarısı" olarak bilinen tasarıyı, meclis genel kurulunda kabul ederek yasala

100 yıllık yasa rafa kalkıyor!
İmamların Avusturya'da eğitilmesini öngören yasa ayrıca camilerin yurtdışından finanse edilmesi durumuna da son verecek
 
Avusturya önceki gün, tartışmalara neden olan "İslam Yasa Tasarısı" olarak bilinen tasarıyı, meclis genel kurulunda kabul ederek yasalaştırdı. Sosyal Demokrat Partisi (SPÖ) ve Avusturya Halk Partisi'nin (ÖVP) oluşturduğu koalisyon hükümeti tarafından hazırlanan yasanın başta Almanya olmak üzere tüm Avrupa geneline yayılması bekleniyor. Avusturya Dışişleri ve Uyum Bakanı Sebastian Kurz, İslami derneklerin ve camilerin yurtdışından finanse edilmesi uygulamasına son veren yasanın Avrupa ülkelerinin İslam'la ilgili yasalarına zemin oluşturabileceğini söyledi.
 
100 YILLIK YASA RAFA KALKIYOR
 
Buna göre yeni İslam yasası, Avusturya'daki Müslümanların toplumdaki hukuki konumlarını belirliyor. Avusturya'da, çoğunluğu Boşnak ve Türk olmak üzere yaklaşık 560 bin Müslüman yaşıyor. Avusturya, 1912 yılında çıkarılan İslam yasasını günün şartlarına adapte etmek için yaklaşık 3 yıl önce yeni bir taslak üzerinde çalışma başlatmıştı. Yeni yasadaki hükümlerden bazıları şöyle: l Camiler yurtdışından finanse edilmeyecek. l Bundan böyle imamlar Avusturya'da eğitilecek. l İmamlar Almanca'yı çok iyi bilecek. l Ramazan ve Kurban bayramları ile Aşure Günü resmi dini bayram olacak. l Radikalleşmeyi engellemek üzere hastane, hapishane gibi kurumlara din adamı gönderilecek. l Belediyeden izin almadan Müslümanlar için mezarlık açılabilecek.
 
RAHIP ÖRNEĞİ
 
Dışişleri ve Uyum Bakanı Kurz, "Örneğin Almanya Başbakanı Angela Merkel Avusturya'ya bir rahip gönderip ona Almanya'dan ücret ödeyemez. Bu zaten hukuka da aykırı. Bizler yurtdışından gönderilen ve maaşı ödenen imamlar istemiyoruz. Kadınlara otomobil kullanma hakkı vermeyen Suudilerin burada yaşayan Müslümanlara imam göndermesini istemiyoruz" diye konuştu.
 
TÜRK İMAMLAR DÖNECEK
 
-Diyanet İşleri Başkanlığı, Türkiye'den Avusturya'ya maaşlı imam gönderemeyecek. Buna, din görevlilerinin Avusturya sosyal yaşamına vakıf kişiler olması gerekçe gösterildi.
 
-Bu yasa ile Türkiye'den giden ve camilerde görev yapan 65 Türk imam doğrudan etkilenecek. Bu imamlar, Türkiye'ye dönecek.
 
-Maaşlarını Avusturya devletinden alan imamlar görevlerine devam edebilecek.
 
-Dini cemaatlerin düzenleyeceği etkinlikler, güvenlik gerekçesiyle iptal edilebilecek.
 
İSLAM DERNEKLERİNDEN ONAY
 
Avusturya'daki İslam cemiyetleri, uzun tartışmalardan sonra yeni İslam yasasına onay verdi. Cemaat başkanı Fuat Sanaç, ancak yeni yasanın Avusturya hükümetiyle Müslüman temsilciliği arasındaki zoraki bir uzlaşıdan ibaret olduğunu ve bazı hususların değiştirilmesi gerektiğini söyledi.
 
GENÇLER VE YEŞİLLER TEPKİLİ
 
Ülkedeki Müslüman gençlerin büyük bölümü yeni yasaya karşı çıkıyor. Müslümanların Avusturya'daki en etkili temsilcisi sayılan Türk İslam Birliği, yasanın iptali için anayasa mahkemesine başvuracağını duyurdu. Birlik öncelikle, İslam kuruluşlarının yurtdışından finanse edilmesine getirilen yasağa karşı çıkıyor. Yeşiller Partisi Milletvekili Alev Korun ise yasanın günün şartlarına uygun bir şekilde yapılması gerektiğini belirterek, "Müslümanlar Avusturya'nın bir parçasıdır, diğer din mensuplarının olduğu gibi" dedi.
 
‘DAHA SERTİ YAPILMALI'
 
Yasaya karşı çıkıp Müslümanlara karşı daha sert yasalar yapılmasını isteyen partiler de var. Aşırı sağcı Avusturya Özgürlük Partisi (FPÖ) Genel Başkanı Heinz-Christian Strache, tasarının "radikal İslamcılara" karşı bir yasa olmadığını ifade ederek, daha sert bir yasanın kabul edilmesi gerektiğini söyledi. İmamların kendi dillerinde değil Almanca olarak vaaz vermesi gerektiğini kaydeden Strache, "İslam, Avusturya'nın parçası değildir. Yasada, minare yasağı ve çarşaf yasağı da olması gerekir. Çünkü bunlar politik bir semboldür. Yasa, hedeften uzak bir yasadır" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Dünya