'Vampir Kelebek' adıyla bilinen Ricania Simulans nedir?

Vampir kelebek adı ile bilinen Ricania Simulans cinsi böcek Doğu Karadeniz'de çiftçileri adeta canından bezdirdi. Peki Ricania Simulans nedir? Türkiye'de nerelerde görülür? Nasıl yok edilir? İşte detaylar...

'Vampir Kelebek' adıyla bilinen Ricania Simulans nedir?

Ülkemizin Doğu Karadeniz bölgesinde 2007 yılından beri görülmeye başlanan ve son yıllarda odukça sık rastlanılan 'Vampir Kelebek' yada bilimsel adı ile bilinen Ricania Simulans böceği nedir? Özellikle çiftçilerin dertli olduğu bu böcek Türkiye'de en çok nerelerde görülür? İşte Ricania Simulans hakkında tüm detaylar...

Ricania Simulans (Vampir Böcek) nedir?

Çin'de ortaya çıkan Ricania Simulans, palearktik bölgelerde yaşamaktadır.

Japonya, Çin'in güneyi, Kore, Ukrayna, Rusya, Gürcistan ve son zamanlarda sıklıkla Türkiye'de görülmüştür. Kore'de tarım ürünlerine zarar vermesinden dolayı 1900'lü yıllarda Güney Asya'dan Rusya'ya gönderilen böcek, 1950'lerde Rusya'dan Gürcistan'a yayılmıştır. Ricania Simulans 2007 yıllarında ise Türkiye'de görülmeye başlanmıştır.

'Vampir Kelebek' adıyla bilinen Ricania Simulans nedir?

Türkiye'de görüldüğü sıklıkla görüldüğü yerler

Özellikle Doğu Karadeniz bölgesinde sıklıkla rastlanan bu böcek, son zamanlarda çiftçilerin adeta belası olmuştur. Türkiye'de ilk görüldüğü yer olan Artvin'in Kemalpaşa ilçesinden Trabzon'un Araklı ilçesine ve aralardaki bölgelere dokuz sene içerisinde yayılmıştır. Türkiye'de en çok Kemalpaşa, İyidere, Derepazarı, Sürmene ve Rize'nin merkez ilçelerinde bulunur. İstanbul'da ise 2010 yılında Sarıyer ilçesinde görülmüştür. 

Besin piramidindeki yeri

Bitkilerin öz suyunu içerek beslenir. Mürver, fasulye, kivi, yabani böğürtlen, ortanca, incir, kızılağaç, karayemiş, çay ve asma Türkiye'deki popülasyonun beslenme diyetini oluşturmaktadır. Doğal düşmanları yusufçuktur.

Üreme

Ağustos ayında yumurtlayan bu tür, temmuz ayında ise yumurtadan çıkmaktadır. Ekim ayına kadar yaşayabilirler.

"ARAŞTIRMALARIMIZ VAR..."

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Zooloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Akıner de 2010 yılından itibaren kelebek türü ile ilgili çalışma yürüttüklerini belirterek türün bölgede tarım ürünlerine zara verdiğinin belirlendiğini söyledi. Akıner, şunları dedi:

"Biyolojik bir mücadele geliştirebilir miyiz diye araştırmalarımız var. Biyolojik bir ajan bulup bu türün mücadelesinde kullanabilir miyiz diye çalışıyoruz. Böceğin ağız yapısı diğer böceklerden biraz farklı. Hortum şeklinde bir ağız yapısı var. Bu hortum şeklindeki ağız yapısını bitki öz suyunu emmekte kullanıyor. Bitkinin öz suyunu çektiği için bitkide bir dengesizlik ve kuruma oluşuyor. Bu bölge çay tarımı için Türkiye’nin tek ve yegane bölgesi. Çay tarımında ciddi bir rekolte düşüşü olduğu biliniyor. Son 4-5 yıldır üreticiler rekoltelerinin düştüğünü söylüyor. Bu da bize bitki üzerinde ciddi bir baskı olduğunu gösteriyor. Bizim daha önce yaptığımız denemelerde gerçekten efektif sonuçlar bulduğumuz bitki türlerimiz var. Bunlarla mücadelede kullanılacak. Bu bitkilerin şuana kadar yüzde 60 -70 bandının üzerinde ölüm yüzdesi verdiğini gördük. Bu dönem hayvanın en yoğun beslendiği dönem. Bu dönemde elde edilecek başarı ciddi açılım ortaya çıkaracağa benziyor. Yapılan çalışmaların sonuçları bize böyle bir umut veriyor."

ÇİFTÇİLER VAMPİR KELEBEKTEN DERTLİ

Tarım ürünlerinin kelebek istilası altında olduğunu anlatan çiftçi Bayram Dinç, "Uzun yıllardır bahçemde fasulye, salatalık gibi hiçbir sebze ekemiyorum. Kelebek hepsine dadanıyor. Ektiğimiz ürünlerin suyunu emerek kurutuyor. Özellikle incir ve dut ağaçlarına çok dadanıyor. Bu kelebek için çok ciddi bir çalışma yapılmalı" dedi.

Bahçesine tarım ürünü ekemediğini anlatan Hatice Dinç de "Sebzelerimizi kendimiz üretelim, pazardan almayalım istiyoruz ama yapamıyoruz. Kelebekler hepsini yiyor. Akşamları evde ışık bile yakamaz hale geldik. Evlerin balkonlarına çıkamıyoruz. Bu soruna çözüm bulunmasını istiyoruz" diye konuştu.

Ayşe Yılmaz da "Allah’ım böyle bir şey yok. Köyde yaşıyoruz, evin önünde yemek dahi yiyemiyoruz. Tabağımıza, bardağımıza kadar giriyorlar. Evin içinde ışık yakamıyor, kapı, pencere açamıyoruz. Her yeri istila ettiler" ifadelerini kullandı.

'Vampir Kelebek' adıyla bilinen Ricania Simulans nedir?

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler