Sevişmek oruç bozar mı? Sevişmenin oruç üzerindeki etkisi nedir?

Ramazan ayını başlaması ile birçok soru da akıllarda yer ediniyor. Bunlardan biri de sevişmenin orucu bozup bozmayacağı. Sevişmek orucu bozar mı? Sevişmenin oruç üzerindeki etkisi nedir? İşte detaylar.

Sevişmek oruç bozar mı? Sevişmenin oruç üzerindeki etkisi nedir?

11 ayın Sultanı Ramazan ayının gelmesi ile insanların aklında orucu bozacak şeylerle ilgili birçok soru oluştu. Bunların en önemlilerinden biri de sevişmenin orucu bozup bozmayacağı. Sevişmek orucu bozar mı? Sevişmenin oruç üzerindeki etkisi nedir? Bütün ayrıntıları haberimizde bulabilirsiniz.

Oruçlu iken bile bile cinsel ilişkiye girmenin orucu bozacağı, hem kaza hem de kefaret gerektireceği belirtiliyor. Cinsel ilişki olmadan sadece öpmek ile orucun bozulmayacağı ancak bu sırada boşalma gerçekleşirse orucun bozulacağı ve bu durumun kaza gerektirdiği ifade ediliyor.

SEVİŞMEK VE CİNSEL İLİŞKİ ORUCU BOZAR MI?

Oruçlu olan kimse orucu bozacak şeylerden kaçındığı gibi orucun sevabını azaltacak şüpheli durumlardan da kaçınmalıdır. Oruçlu olduğunu bile bile cinsel ilişkide bulunmakla oruç bozulur, hem kaza ve hem de kefaret gerekir (Buhârî, Savm, 30). Kişinin hanımını sadece öpmesiyle orucu bozulmaz (Buhârî, Savm, 24). Ancak kendine güveni olmayan, işi daha ileri götürmek endişesi olan kişinin hanımını öpmesi ve kucaklaması mekruhtur (Ebû Dâvûd, Savm, 35). Eğer öpmek veya kucaklamakla boşalma meydana gelirse, sadece mekruh olmakla kalmaz, aynı zamanda oruç bozulur ve gününe gün kaza gerekir (Merğinânî, el-Hidaye, I, 123).

Oruçlu eşlerin çıplak durumda birbirine sarılmaları, kendilerinden emin olsunlar, olmasınlar mekruhtur. Birbirlerinin dudaklarını öpmeleri, emmeleri mekruhtur. Eğer bu sevişme esnasında erkekten meni, kadından da yaşlık gelirse ikisinin de orucu bozulur, kaza gerekir.

Ancak insanın, sevdiklerinin tükrüğünü yutması, Hanefilere göre orucu bozduğu gibi kefareti de icab ettirir. Çünkü insan bundan lezzet alır. Bir kimsenin şehvetle öpüşürken eşinin tükrüğünü yutması orucu bozar ve kefaret gerekir.

Sevişmek orucu bozar mı? Sevişmenin oruç üzerindeki etkisi nedir?

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler