Polisiye Romanları Dosyası: Sherlock Holmes Seti

Polisiye romanları sevenlerin mutlaka okuduğu bir seri var. Bu seri herkesin yakından tanıdığı Sherlock Holmes serisi. Gizemli öyküleri yeteneğiyle çözüme kavuşturan dedektifin maceraları Sherlock Holmes setinde yer alan kitaplarla okuyucusuna kavuşuyor.

Polisiye Romanları Dosyası: Sherlock Holmes Seti

Doktor Watson ve Dedektif Sherlock Holmes’un maceralarını anlatan bu seri İskoç yazar Sir Arthur Conan Doyle tarafından kaleme alındı. Polisiye ve suç hikâyelerinin aranan usta yazarı Sir Arthur Conan Doyle Sherlock Holmes karakteri ile adını günümüze kadar yaşatmayı başarıyor. Yazarın çok sevilen bu karakteri o kadar seviliyor ki günümüzde birçok filme konu olmayı başarıyor. Peki, Sir Arthur Conan Doyle’un hikâyelerini hasta beklerken yazdığını biliyor muydunuz? Evet, eserleriyle tanıdığımız yazarın asıl ihtisası tıp alanındaydı. İlk hikâyelerini doktorluğunun ilk yıllarında yazmaya başladı. Bu alandaki ilk eseri Kızıl Dosya’dır. Sherlock Holmes’u de ilk olarak bu eserde görmek mümkün.

Sherlock Holmes setinin romanlardan oluştuğu bilinse de aslında bu seri 4 roman ve 56 kısa hikâyelerden oluşuyor. Bu set o kadar çok beğenildi ki günümüze kadar birçok film ve diziye konu oldu. Üstelik sevilen ve örnek alınan karakter sadece Sherlock Holmes değil. Sherlock Holmes’ün dostu ve çalışma arkadaşı Doktor Watson ve Holmes’ün kız kardeşi Enola Holmes’da en çok beğenilen karakterler arasında yer aldı. Hatta Enola Holmes için kitaplar yazıldı ve sadece bu karaktere özel film çekimleri yapıldı.

Sherlock Holmes Seti Okuma Sırası

Sherlock Holmes’un maceraları farklı zamanlarda geçiyor. Bu yüzden roman ve hikâyelerin okunma sırası sıkça karıştırılıyor. İşte, Sherlock Holmes setinde yer alan bazı kitapların okunma sırası:

Kızıl Soruşturma

Dörtlerin İmzası

Sherlock Holmes’un Maceraları

Sherlock Holmes’un Anıları

Baskerviller’in Köpeği

Sherlock Holmes’un Dönüşü

Korku Vadisi

Son Görev

Sherlock Holmes’un Dava Defteri

Gerçekler Kanıt İster

Yukarıda yer alan hikâye ve kitaplar en çok bilinen Sherlock Holmes maceralarıdır. Bu serideki bazı hikâyeler toplanarak kitaplaştırıldı ve okuyucuya sunuldu. Sherlock Holmes hikâyelerini de kitapçılarda kolaylıkla bulabilirsiniz.

Sherlock Holmes Romanları

Sir Arthur Conan Doyle efsanevi Dedektif Sherlock karakteri için 4 adet roman yazmıştır. Sherlock Holmes romanları Dedektif Sherlock’un birbirinden ilginç maceralarına yer veriyor. Bu romanların her biri farklı konu ve olay örgüsünde ilerliyor.

1. Kızıl Soruşturma

Kızıl Soruşturma kitabı Sir Arthur Conan Doyle’un ilk eseridir. Aynı zamanda Sherlock karakterinin ortaya çıktığı ilk eserdir. Bu kitabın adı bazı yayın ve çevirilere göre farklılık gösterebilir. Bazı yayınlarda “Kızıl Soruşturma”, bazılarında ise “Kızıl Dosya” adıyla görmek mümkün. Bu romanda Sherlock Holmes ve Doktor Watson’ın tanışma hikâyeleri ve arkadaşlıklarına şahit olabilirsiniz. Sherlock’un meşhur evi 221B Baker Sokağı’nı da yine bu kitapta görüyoruz.

2. Dörtlerin İmzası

Bu kitabın adı da farklılık gösterebiliyor. Kitabın adı “Dörtlerin İşareti” ya da “Dörtlerin Yemini” olarak da çevrilmiştir. Bu kitapta Sherlock ve Doktor Watson’ın İngiltere’de başlayıp diğer ülkelerde devam eden maceralarına yer veriliyor. Hindistan’daki sömürge ve Sih isyanlarından İngiltere’ye kadar uzanan hazine kaçakçılığındaki tüm olayları Sherlock ve Watson birlikte çözüyor.

3. Baskerviller’in Köpeği

Romanda yine Sherlock’un en büyük yardımcısı ve dostu Watson gizemleri çözmesinde Sherlock’a yardım ediyor. Baskerville Malikânesi’nde geçen olaylarda Baskerville’in sahibi Sir Charles’ın ölümünün ardındaki gizem çözülüyor. Baskerville ailesine mensup erkeklerin yüzyıllar boyunca öldürülmesi Sherlock ve Watson’ın ilgisini çekiyor. İlginç bir konuya sahip olan kitap birçok dizi ve filme konu olmuştur.

4. Korku Vadisi
1915 yılında basılan kitap Sherlock ve Watson’ın en büyük düşmanı Moriarty ile yaşadıkları olayları konu alıyor. Moriarty’nin örgütündeki bir adamdan gizli bir mesaj alan Sherlock şifreli mesajı Doktor Watson ile birlikte çözüp yeni bir maceraya atılırlar. Esrarengiz bir cinayeti çözmeye çalışan sıkı dostlar İngiltere’den ABD’ye uzanan cinayet soruşturmasını yürütürler.

Sherlock Holmes seti birbirinden ilginç ve esrarengiz olayları okuyucu ile buluşturuyor. Tüm zamanların en iyi polisiye romanları arasında yer Sherlock Holmes serisi kitaplıklarda yerini alacak eserler arasında bulunuyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Gündem