Hamileyken oruç tutulur mu? Diyanet'in hamilelik fetvası

Ramazan ayı yaklaşırken bir çok kişi sorularına yanıt arıyor. Bu sorulardan biri de çocuk bekleyen anne adaylarından geliyor.

Hamileyken oruç tutulur mu? Diyanet'in hamilelik fetvası

Müslümanlar için manevi önemi yüksek olan Ramazan ayında oruç tutmak isteyen hamile kadınlar "Hamileyken oruç tutulur mu" sorusuna yanıt ararken konuyla ilgili Diyanet bir fetva yayınladı.

Hamileyken oruç tutulur mu?

Diyanet'in yayınladığı fetvaya göre hamilelik ve çocuk emzirmek geçerli oruç tutmama mazeretlerindendir. Ancak kişi kendi insiyatifine göre veya doktor önerisine göre oruç tutabilir.

Hamileyken oruç tutulur mu?

Diyanet bu konuda şu şekilde bir açıklama yaptı;

Ramazan orucunu tutmamak için geçerli mazeretlerden biri de gebelik veya çocuk emzirmektir. Gebe veya emzikli olan kadınlar, kendilerine yahut çocuklarına bir zarar gelmesinden korkmaları hâlinde oruç tutmayabilirler. Bunlar bir yönüyle hasta hükmünde oldukları gibi, onlara bu ruhsatı tanıyan hadisler de bulunmaktadır (Nesâî, Sıyâm, 51, 62; İbn Mâce, Sıyâm, 12).

Kendisi dayanabilecek ve çocuk da etkilenmeyecek ise gebe ve çocuk emziren kadın oruç tutabilir. Bu konuda alanında uzman bir hekime danışılması uygun olur. Hamilelik ve çocuk emzirme gibi meşru sebeplerle oruç tutamayan kadınlar, tutamadıkları bu oruçlarını şartların elverişli olduğu başka zamanlarda kaza ederler (Merğînânî, el-Hidâye, II, 269).

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem