Emlak Alım Satım Sözleşmesinde Neler Olur?

Türkiye gayrimenkul hukuku kapsamında noter eşliğinde ve resmi belge ile alım satım işlemi gerçekleşmektedir.

Emlak Alım Satım Sözleşmesinde Neler Olur?

Satış bedeli, alıcının kabulü ve satıcının kabulü eşliğinde, sözleşme şartları belirlenmiş, her iki tarafında sözleşme niteliklerini kabul ettiğini beyan etmiş olması gerekmektedir. Sözleşme şartları tarafların tapu kanunu ve noter kanunu ile ortak paydada buluşmasını resmileştirmektedir.

Gayrimenkul Sözleşmesi Nasıl Hazırlanır?

Gayrimenkulün ‘’Taşınmaz malın’’ karşı tarafa devredildiğini yasalar ve resmiyet eşliğinde kabul göstermek için yazılı belgeye ihtiyaç duyulmaktadır. Alıcı üzerine geçirilecek olan gayrimenkulün satış sözleşmesinde bedel ve sözleşme niteliklerinin madde madde yer alması, tapu sicil müdürlüğü yönetmeliğine uygun ibare edilmesi şartı vardır. Tapu kanunu ve noter kanuna uyması gereken satış sözleşmesi, avukat ve emlak danışmanlığı eşliğinde de hazırlanabilmektedir. Alım satın sözleşmesinde neler olur;

Gayrimenkul sözleşmesi nitelikleri;

Sözleşmede tarafların adı ve iletişim bilgileri yer almalıdır.
Gayrimenkulün tanımı ‘’ adres, metrekare ve peşinat bedeli’’ yer almalıdır.
Taksit süresi ve taksit miktarı ‘’rakam, sayı ve yazılı’’ ibareyle yazılmalıdır.
Sözleşmenin hukuki geçerliliği tasdik edilmiş olmalıdır.
Gayrimenkulün tam bedeli ‘’ sayı ve yazılı’’ olarak sözleşmede yer almalıdır.
Alıcı ve satıcının adı, imzası ve kabul ettiğine dair beyan olmalıdır.
Noter eşliğinde paranın, kaparo, ilk taksit veya peşinat olarak geçtiği ibraz edilmelidir.
Alıcı ve satıcının bilgileri, açık adresi ve satış şartları sözleşmede açık belirtilmelidir.
 <

Gayrimenkul Sözleşmesi Hukuki Geçerliliği Nasıl Anlaşılır?


Gayrimenkul sözleşmesi ‘gayrimenkul hukuku ve borçlar sözleşmesi’’ kapsamında 156/ 2 maddesi üzerinden noter huzurunda onaylanmaktadır. Alıcı ve satıcı kendilerince sözleşme hazırlayıp, onay kabul ve imza veremez. Borçlar kanunun 125. Maddesi uyarında satış sözleşmesi geçerlilik süresi 10 yılı kapsar. Noter huzurunda yapılmayan sözleşme ‘’Adi sözleşme’’ kapsamında yasal geçerlilik göstermez.

Gayrimenkul bilgileri kadar, alıcı ve satıcının da güvenilir bilgiler verdiği nüfus kayıt bilgiler ve tapu idaresi bilgileri üzerinden tasdik edilmektedir. Alım satım kanunu kapsamında, satış sözleşmesi imzalandıktan sonra sözleşme maddelerinden birine uyulmaması durumunda gayrimenkul hukuku devreye girerek bu sürecin incelenmesi ve sözleşmenin fesih edilmesi yoluna gidilebilir.

Gayrimenkul Sözleşmesinde Nelere Dikkat Edilmelidir?


Gayrimenkul alıcı olarak, sözleşmedeki bütün maddelerin incelenmesi ve niteliklerin irdelenmesi gerekmektedir. Property TR gayrimenkul satış ve alım kanunlarında 10 yıllık tecrübesiyle, kişilerin ve kurumların alışveriş sırasında danışmanlık hizmetiyle yönlendirilmesini sağlamaktadır.

Fiyatın geçerliliği, sözleşme tarihi ve kapsamı, gayrimenkulün adresi ve tabi ki ödeme kriterlerine dikkat edilmelidir. Sözleşmede alıcının ve satıcının açık adresi bulunması, satış bedelinin net olarak belirtilmesi ve hukuki açık bulunmadığının da tasdik edilmesi önemlidir. Danışmanlık kapsamında gayrimenkul sözleşmesinin incelenmesi ve alıcının yönlendirilmesi için danışmanlık hizmetinden yararlanmanız tavsiye edilmektedir.

Gayrimenkul Satış Sözleşmesi İmzaladıktan Sonra Ne Olur?

Gayrimenkul satış sözleşmesi imzalandıktan sonra alıcının ve satıcının onay süreci başlar. Sözleşme onaylandıktan sonra ödeme kriterlerine göre sözleşme geçerliliği ve gayrimenkul tapu işlemlerinin tamamlandığı da tasdik edilmelidir. Property TR gayrimenkul sözleşmesi öncesinde ve sonrasında sorularınızı cevaplayacak danışmanlık hizmeti için her zaman yanınızda olacaktır. Sorularınızı yönelterek, süreç ve sözleşme detayları hakkında bilgi alabilirsiniz.

Property TR Gayrimenkul Alım- Satım Danışmanlık


Property TR gayrimenkul alım ve satım işlemlerinde 10 yıllık tecrübeye sahiptir. Danışmanlık alanında, hukuki işlemler, gayrimenkul sözleşmesi, sigorta yönlendirilmesi ve alıcı satıcı maddi bedel yönetimi konusunda sizlere M&A danışmanlıkla destek olacaktır. Bunun yanında yabancılara özel Turkish Citizenship kousunda uzman ekibi ile vatandaşlık işlemleri de yapmaktadır.

Ulusal ve uluslararası alanda hizmet vermeye hazır büyük bir ekip ve profesyonel hizmet anlayışı bulunmaktadır. Gayrimenkul satış sözleşmesi ve süreç sonrası işlem yönetmeliği bilgilendirmesi yapılacaktır. 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler