Çölemerik nedir? Çölemerik ismi nereden geliyor?

Hakkari'nin yeni adı Çölemerik oluyor Sırasıyla Hurri ve Urartu Krallıkları'nın parçası olan Hakkâri, Pers İmparatorluğu'nun egemenliğinden sonra Arap egemenliğine geçmiştir. Daha sonra Selçukluların kontrolüne giren kent, 1536 yılında Osmanlı İmparatorluğu topraklarına katılmıştır.

Çölemerik nedir? Çölemerik ismi nereden geliyor?
Türkiye bugün sıcak bir gelişmeyle uyandı. İki ilin il olmaktan çıkarılması ve isimlerinin değiştirilmesi kararı alındı. Buna göre Hakkari ve Şırnak il olmaktan çıkarılacak. Hakkari'nin adı Çölemerik, Şırnak'ın adı ise Nuh olacak.

Bu kararın ardından en çok merak edilen konulardan birisi de Şırnak'ın yeni adı olan Çölemerik'in ne anlama geldiği ve bu ismin nereden geldiği oldu.

Çölemerik nedir?

Bu isim Hakkari'nin eski ismi olan Kürtçe Colemerg'den türemiştir ve Hakkari'nin eski adıdır. Aynı zamanda Kürtçe'de sahipsiz yeşil alan anlamına gelmektedir.  Hakkari'nin adı daha önce de Çölemerik'ti ancak 1946 yılında alınan kararla Hakkari oldu.

Hakkari'nin tarihçesi

Coğrafi konumu sayesinde pek çok millete ev sahipliği yapan Hakkâri, 1662 tarihinde Katolik mezhebini benimsemeyen Asuriler Diyarbakır metropoliti XIII. Mar Şimun Denha önderliğinde yeniden örgütlenerek Hakkâri'nin Kodşanis/Koçanis (halen Konak) köyünü patriklik merkezi olarak benimsemişlerdir. Nasturi patrikleri 1918 yılına kadar bu köyde ikamet etmişlerdir. 19. yüzyıl ortalarına dek Hakkâri nüfusunun yaklaşık yarısını oluşturan Nasturiler, 1843 ve 1846'da Cizre Emiri Bedirhan Bey ile Hakkâri Emiri Nurullah Bey'in düzenlediği iki saldırıda önemli ölçüde zayiat vermişlerdir. 1915-18 döneminde aşiretlerle ile çatışan Hakkâri Nasturileri önce İran'da Urmiye yöresine ve daha sonra İngiliz yönetimine giren Irak'a iltica etmişler, 1924'te topluca geri dönmeye teşebbüs etmişlerse de 12-28 Eylül 1924 tarihleri arasında yürütülen Şemdinli Harekâtı ile tenkil edilerek geri püskürtülmüşlerdir.  Türkiye'de cumhuriyetin ilanından sonra Hakkâri ili mecliste 1927 yılına kadar 1, 1927-1934 arası 2, 1939-1983 yılları arası 1, 1983-1999 yılları arasında 2 milletvekili ile temsil edildi. 1999 yılında yapılan kanun değişikliğiyle Hakkâri ilini temsil edecek milletvekili sayısı üçe çıkartıldı.Hakkâri ili, 1933 ilçeye dönüştürüldü ve Van iline bağlandı. 1936'da yeniden il olmasına karşın, 1939 seçimlerine kadar Van iline bağlı olarak temsil edildi.

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Gündem