Prof.Dr. Osman Bektaş

Prof.Dr. Osman Bektaş

‘CAKA’ Trabzon’un sanat ve kültürü için bir kazançtır!

‘CAKA’ Trabzon’un sanat ve kültürü için bir kazançtır!
Roma ve Osmanlı kültürünün arkasına saklanıp bir Trabzonlu olarak her zaman gururla söylediğimiz söylem şudur: Trabzon 4000 yıllık sanat ve kültür şehridir. 

Oysa Trabzon’un Cumhuriyet dönemine ait sanat- kültür faaliyetleri ve yatırımları geçmiş dönemlere oranla çok daha cılızdır.

Öte yandan son günlerde yaşadığımız, ülkemizin birlik ve bütünlüğünü tehdit eden terör olayları sadece günlük sosyal yaşamımızı değil sanat-kültür faaliyetlerini de olumsuz etkilemektedir.

Zaten terörün esas amaçlarından biride budur. Halkı yıldırmak, korkutmak, sosyal yaşamı en alt seviyeye çekmektir.

Oysa toplum olarak bizlere düşen görev terör karşısında moral ve motivasyonumuzu bozmadan güvenlik güçlerimize destek vermektir. 

Bu bağlamda CAKA projesi Trabzon’da sanat ve kültür faaliyetleri adına gerçekleştirilmeye çalışılan en önemli projelerden biridir.

CAKA NEDİR?

‘CAKA’ Trabzon’un sanat ve kültürü için bir kazançtır!

‘CAKA’ Trabzon’un sanat ve kültürü için bir kazançtır!

 
CAKA’nın açılımı: Cihat Aşkın ve Küçük Arkadaşları.

2001 yılından beri periyodik keman eğitimleri ile birlikte keman yaz okulu ve kış okulları gibi toplu eğitimler düzenleyen ve keman festivallerinin gerçekleştirilmesini sağlayan CAKA projesi; ulusal ve uluslararası alanda keman çalmayı özendirmek ve yaygınlaştırmak, aynı zamanda da yetenekli genç kemancıların keşfedilerek uluslararası alanda kariyer imkânlarına yönlendirilmesini sağlamaktadır.

CAKA projesi için gençler; Türkiye’nin tüm şehirlerinden, konservatuar veya müzik okullarından ya da hiç eğitim almamış adaylar arasından seçilmektedir.

Keman çalma yetilerini keman çalma yeteneğine dönüştürmeyi hedefleyen bu proje ile gençler uluslararası performans ve müzik ortamlarında desteklenmektedirler.

CAKA’da bir öğretim yılı, dört dönemden oluşmakta ve her dönemde 10 ders, bir masterclass ve bir konser yapılmaktadır. Öğrenci yılsonunda isterse CAKA Seviye tespit ve değerlendirme sürecine başvurabilmektedir. Ancak başvuru için, öğrencinin yıl boyunca eğitime devam etmesi ve dönem sonu konserlerine katılması gerekmektedir.

 “Seviye Tespit Değerlendirme” sürecine giren öğrencilere başarı durumlarına göre sertifika verilmektedir. 

Bunun yanı sıra CAKA öğrencilerine katıldığı her dönem sonu (yılda 4 kez)  “Katılım Belgesi / Sertifikası”, katıldığı diğer etkinlikler için (il içi ve dışı konserleri, festivaller vb) teşekkür ve katılım belgeleri ve CAKA genel merkezince şube başkanlarının önerisi ile yılsonunda öğrencilere “onur belgesi” vermektedir.

Bugüne kadar Türkiye’nin ve Avrupa’nın çeşitli şehirlerinde Kış ve Yaz Okulları ve masterclasslar düzenlenmiştir. 

Yurt içinden ve yurt dışından yüzlerce öğrencinin katıldığı bu faaliyetlerde, Cihat Aşkın’ın yanı sıra Suna Kan, Sevil Ulucan Weinstein, Selim Giray, Şenol Aydın, Hakan Şensoy, Atilla Aldemir, Gülen Ege Serter, Şeniz Aybulus, Orhan Ahıskal, Davide Alogna, Hagai Shaham, Ani Schnarch, Angel Stankov, Peter Fisher, Nathaniel Vallois, Itzhak Rashkovsky, Shlomo Mintz, Rodney Friend keman, Jiri Barta, Ümit İşgörür ve Alexander Hüllshoff çello, Mehru Ensari, Gökhan Aybulus, Aleksandr Mekaev, Can Okan, Melin Molla, Elena Yusupova piyano, Görkem Çalgan viyola, Avshalom Weinstein çalgı bakımı ve onarımı alanlarında hoca olarak dersler ve masterclasslar vermişlerdir.

CAKA (Cihat Aşkın ve Küçük Arkadaşları) TRABZON ŞUBESİ AÇILDI!

Türkiye’nin önde gelen keman virtüözlerinden Cihat Aşkın’ın yönettiği ve Uğur Türkmen’in genel başkanlığını yaptığı CAKA projesi, KTÜ Devlet Konservatuvarı ve Trabzon Devlet Konservatuvarı Güçlendirme Derneği’nin işbirliğiyle Trabzon’da faaliyet gösterecek. 

KTÜ Devlet Konservatuvarı Müdürü Doç. Dr. Abdullah Akat’ın gayretleriyle Trabzon’a kazandırılan projede Cenk Önder Özen eğitmen olarak görev alacak.

Detaylı bilgi için CAKA Web Sayfası: https://www.caka.info/

Kayıt için CAKA Trabzon Şubesi iletişim bilgileri:

Tel: 0542 360 35 29

E-posta: trabzoncaka@hotmail.com

CİHAT AŞKIN KİMDİR?
 
‘CAKA’ Trabzon’un sanat ve kültürü için bir kazançtır! 

Cihat Aşkın 1968 yılında İstanbul’da orta halli bir ailenin üç çocuğundan biri olarak doğdu. Cihat Aşkın'ın babası hafız imam Sami Aşkın, annesi ise Remziye Hanım ’dır. 

11 yaşında İTÜ Türk Müziği Devlet Konservatuarı'na girdi. Konservatuarda, özel Yetenekli Çocuklar Sınıfı'nda Profesör Ayhan Turan ile keman eğitimine başladı. Prof. Turan, keman çalmayı kendisine öğretti.

1990’lı yıllarda pek çok uluslararası yarışmada ödüller alan Cihat Aşkın, başta Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası olmak üzere ülkenin tüm orkestraları ile konserler, Edirne'den Van'a kadar hemen tüm bölgelerinde halk için resitaller verdi. 

Aşkın 1995’te Yalçın Tura'nın kendisine ithaf ettiği konçertosunun dünyadaki ilk seslendirilişini gerçekleştirdi.

Daha sonra Londra'ya giderek Kraliyet Müzik Kolejinde Profesör Rodney Friend ile çalıştı ve solistlik diploması aldı. Hemen akabinde Londra City Üniversitesi'nde Prof. Yfrah Neaman ile çalışmalarına devam etti. 1993 yılında masterını tamamladı, 1996’da doktorasını tamamlayarak Müzik Doktoru unvanını aldı, 1998 yılında doçent oldu.

Cihat Aşkın, “Türkiye’nin en idealist keman eğitimi projesi” olarak nitelediği bir eğitim projesini gerçekleştirmektedir. Bu proje çerçevesinde yaşları 8-17 arasında değişen, müzik öğrenimi görmekte olan çocuklardan oluşan Cihat Aşkın ve Küçük Arkadaşları (CAKA) adlı bir grup kurmuştur. Her kentten yılda 20 çocuk yetiştirerek 10 yılda 1600 kemancı yetiştirmeyi hedeflemektedir.

YAZIYA YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR