Zorla 'bağış'a YÖK'ten ceza: Kınama!

 Redhack’in yayımladığı son belgeye göre, Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) rektörü ve rektör yardımcısı, kayıt yaptıran öğrencilerden bağış adı altında ‘mecburi’ para aldığı için kınama cezası aldı.  Redhack’in YÖK ’ten ele geçirdiği belgeye göre, Trab

Zorla 'bağış'a YÖK'ten ceza: Kınama!

 

Redhack’in yayımladığı son belgeye göre, Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) rektörü ve rektör yardımcısı, kayıt yaptıran öğrencilerden bağış adı altında ‘mecburi’ para aldığı için kınama cezası aldı. 
 
Redhack’in YÖK ’ten ele geçirdiği belgeye göre, Trabzon Cumhuriyet Savcılığı, KTÜ’de meydana gelen bazı olaylarla ilgili soruşturma başlattı. Bu nedenle YÖK’ten bilgi talep etti. 
YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. Şaban H. Çalış imzasıyla savcılığa 11 Eylül 2012’de gönderilen yazıda, 3 konunun soruşturulduğu anlaşılıyor. 
 
VAKIF’TAN PERSONELE TEŞVİK 
 
Bunlarda ilki KTÜ Güçlendirme Vakfı’nın 2007-2009 yılları arasında kanuna aykırı olarak üniversite personeline teşvik amaçlı nakdi yardımlar yapılması ile ilgili. Belgede, kimlere vakıftan yardım yapıldığı tek tek anlatılıyor. Bu durumun hangi kanun ve yönetmeliklere aykırı olduğu da açıklanıyor. KTÜ eski Rektörü Prof. İbrahim Özen’in bu konuda açıklama yaptığı anlatılıyor. Ancak YÖK, açıklamada mevzuatın yanlış yorumlandığını belirterek, vakıfta görev alan ve üniversite yönetiminde bulunan kişilerin uyarılması gerektiğini belirtiyor. 
 
 
'HATA OLMUŞ' 
 
 
Diğer bir soruşturma konusu ise, üniversiteye ait paranın vakfa aktarılmasıyla ilgili. Ancak YÖK’ün bu konuyla ilgili verdiği bilgiye göre, vakfa yapılan bağışlar bir hata sonucu üniversitenin hesabına aktarıldı. Bu hata fark edildi ve para vakfın hesabına geçirildi. Konuyla ilgili de herhangi bir işlem yapılmadı. 
 
 
MAHALLE BASKISI İLE BAĞIŞ 
 
 
Üçüncü konu ise öğrencilerden kayıt sırasında alınan bağışlarla ilgili. YÖK’ün verdiği bilgiye göre, öğrencilerden katkı payı dışında hiçbir ücret alınmaması gerekiyordu. Ancak KTÜ, yapılan incelemelere göre öğrencilerden ilk kayıt sırasında 100 TL, kayıt yenileme sırasında da 25 TL’yi öğrencilerden ‘bağış’ adı altında aldı. Vakıf görevlileri, YÖK’e verdiği ifadelerde bu paraların zorunlu değil, isteğe bağlı olarak öğrencilerden alındığını söyledi. YÖK’ün savcılığa gönderdiği belgede, öğrencilerin tamamına yakınının ‘mahalle baskısı sendromu’ndan ya da farkında olmadan ‘yatırılması mecburi’ bir ücret olarak algıladığı için bu paraları yatırdığı belirtildi. Bu konuyla ilgili de dönemin rektör ve rektör yardımcısı hakkında disiplin soruşturması yapıldığı, rektör ve rektör yardımcısına ‘kınama cezası’ verildiği Trabzon Cumhuriyet Savcılığı’na bildirildi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler