Zigana'da bir ilk gerçekleşti

Trabzon İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü tarafından düzenlenen ve Türk Kızılayı ile Telsiz ve Radyo Amatörleri Cemiyeti (TRAC), Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE), Arama Kurtarma İzci Birliği (AKİB), Türkiye Dağcılık Federasyonu (TDF), Karadeniz Teknik Ü

Zigana'da bir ilk gerçekleşti

Trabzon İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü tarafından düzenlenen ve Türk Kızılayı ile Telsiz ve Radyo Amatörleri Cemiyeti (TRAC), Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE), Arama Kurtarma İzci Birliği (AKİB), Türkiye Dağcılık Federasyonu (TDF), Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Dağcılık Kulübü ve Arama Kurtarma Derneği (AKUT) ekiplerinin de yer aldığı tatbikatta 65 personel görev yaptı.

İki ayrı kurtarma müdahalesinin gerçekleştirildiği tatbikatta ilk önce, temsili olarak vadiye düşen araçta bulunan yaralıya ulaşıldı. Burada ilk müdahale yapılan yaralı, sedye yardımıyla, vadinin her iki yanına gerilen ipler üzerinden ambulansa ulaştırıldı. 

Diğer senaryoda da dağlık arazideki ormanlık alanda yürüyen ve burada yaralanan kişinin sağlık müdahalesi yapılarak gerilen ipler yardımıyla ambulansa ulaştırılması sağlandı. 

Başarıyla tamamlanan tatbikatı izleyen Trabzon Valisi Recep Kızılcık, tatbikata katılan ekipleri tebrik ettikten sonra basın toplantısı düzenledi. 

Kızılcık, acil afet durumlarına etkin bir şekilde müdahale edebilmek için İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünün kapasitesini geliştirmenin önemine değinerek, başta Türk Kızılayı olmak üzere diğer örgütlerle daha etkin iş birliği için çok önemli iki senaryonun Zigana'da gerçekleştirildiğini söyledi.
    
     -''EKİPLER SADECE TRABZON'A DEĞİL BÖLGEYE DE MÜDAHALE EDİYOR''- 
     

Tatbikata katılan ekiple, sadece Trabzon'da değil, bölge illerine de müdahale yapıldığını ifade eden Kızılcık, şöyle devam etti:
     ''Coğrafyamız ve iklim değişikliği nedeniyle son dönemlerde ciddi olarak afetlere maruz kalmaya başladık. Bu afetlere değişen koşullarda nasıl etkin müdahale edebiliriz, can kaybımız nasıl sıfıra indirebilir, zararları nasıl azaltabiliriz, bunun arayışı içerisinde çalışmaları koordine ediyoruz. Bu tatbikat, hava karardıktan sonra gece koşullarında da gerçekleştiriliyor. Böylece gece gündüz koşullarında, bir takım ruhuyla doğal afetlere etkin müdahaleyi yaşayacağız.''
    

Afet ve Acil Durum Müdürlüğünün işleyişini anlatan Kızılcık, bu kurumun görevinin sadece afetten sonra müdahale olmadığını vurgulayarak, ''Afet olmadan da tedbirleri geliştirebilmek bu kurumumuzun amacı. Önceden var olan yapıların yerine daha etkin, daha modern yöntemlerle çalışan, proje mantığı ve stratejiyle çalışan kurumlar olması öngörüldü. Bu anlamda daha çok müdahale edebilecek ekiplerden oluşması gerekiyor. Ayrıca kendi kapasitesinin yanı sıra sivil toplum kuruluşlarıyla da iş birliği yapmasını önemsiyoruz'' diye konuştu.
    

İl Afet ve Acil Durum Müdürü Uğur Serencam da çok yararlı bir tatbikat gerçekleştirdiklerini kaydederek, ''Afet ve acil durum riskinin yüksek olduğu bölgemizde, arama kurtarma faaliyetlerinin daha etkin yürütülmesi, diğer kurum ve kuruluşlarla iş birliği sağlanarak etkin bir afet yönetimini amaçladığımız tatbikatımız başarıyla gerçekleşti. Emeği geçen tüm elemanlarımızı kutluyorum'' dedi.
    
     -ZİGANA'DAKİ ÇIĞ-
    
     Tatbikatın yapıldığı Zigana Dağı, Karadeniz'in önemli kayak ve kış sporları merkezi olmasının yanı sıra, 2009 yılında yaşanan çığ felaketiyle de ismini duyurmuştu.
    

Gümüşhane'nin Torul ilçesine bağlı Zigana Dağı'nda, 25 Ocak 2009'da yürüyüşe çıkan TEDAK üyesi 17 kişi, çığ altında kalmıştı.
    

Olayda, Burçak Sevim, Davut Akdeniz, Erhan Terzi, Özlem Timurcuoğlu, Hüseyin Karaosmanoğlu, Gülhanım Piyale, Yasemin Aktaş, Hasan Ali İsoğlu, Dursun İnan olay yerinde, Hüsniye Sarıbıyık da tedavi gördüğü Karadeniz Teknik Üniversitesi Farabi Hastanesinde hayatını kaybetmişti.
    

Çığda Rahmi Keleş, Yonca Yılmaz, Elmas Aykaç, Ural Ayar, Hasan Anahar, Hasan Çiftçi ve Emel Şimşek de yaralanmıştı

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Bölgesel