Yüksek bedelle fındık alımı yapılacak!

Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (FİSKOBİRLİK), 2014 ürünü fındık için yeniden piyasaya girerek oluşan fiyatların üzerinde bedelle alım yapacak.FİSKOBİRLİK Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Bayraktar, basına yaptığı açıklamada, birlik olarak geçen ağu

Yüksek bedelle fındık alımı yapılacak!

Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (FİSKOBİRLİK), 2014 ürünü fındık için yeniden piyasaya girerek oluşan fiyatların üzerinde bedelle alım yapacak.

FİSKOBİRLİK Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Bayraktar, basına yaptığı açıklamada, birlik olarak geçen ağustos ayında başlattıkları 2013 yılı ürünü alımlarına devam ettiklerini belirtti. Bu sezon 5 bin ton civarında fındık alımı yaptıklarını ifade eden Bayraktar, sezon öncesi belirledikleri hedeflere yaklaşmaları nedeniyle başarılı bir alım süreci geçirdiklerini kaydetti.

Bayraktar, yeni sezonda da fındık alımı için piyasa gireceklerini belirterek, "Ağustos ayında serbest piyasada oluşacak fiyatın üzerinde ürün alımına başlayacağız" dedi.

Kurumlarının her geçen gün daha da güçlendiğine değinen Bayraktar, "Bu yıl önceki dönemlere göre daha güçlü bir şekilde piyasada yer alacağız. Hedeflerimiz belli, hem üretici hem de Türk fındığının menfaatini koruma adına hareket ediyoruz. O hedeften bir sapma olacağını düşünmüyorum. Kaynak sorunumuz yok. Geçen yıl da yaşamadık, bu yıl da yaşamayacağız" diye konuştu.

Fındık alımında 3 model uygulayacak

Zirai don nedeniyle serbest piyasada fındık fiyatlarının yükselmesinin piyasaya girmeleri noktasında kendilerinde bir çekinceye yol açmadığını ifade eden Bayraktar, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yeni sezonda fındık alımını 2013 ürününde olduğu gibi emanet, peşin ve yarısı peşin yarısı market alışverişi ya da zirai ilaç desteği seçeneklerini içeren üçlü sistemle gerçekleştireceğiz. Birinci alım modelimiz emanet usulü. Üreticilerimize depolarımızı emanet ürün teslimi için sonuna kadar açacağız. Üreticilerden depolarımıza koyacakları fındıklar karşılığında ücret talebimiz olmayacak. İstediklerinde serbest piyasa koşullarından emanet fındıklarının ücretini alabilecekler. İkinci sistemimiz peşin para ile ürün alımı. Bize getirilecek her fındığı serbest piyasanın üzerinde bir fiyata peşin para ile alacağız. Üçüncü alım modeli ise yarısı peşin, yarısı marketlerimizden alışveriş ya da zirai ilaç ve gübre alımı şeklinde olacak."

"Fındığın hak ettiği değerlere ulaşmasında etkin rol üstleneceğiz"

Bayraktar, FİSKOBİRLİK'in 2013 ürünü fındık alımı için ciddi manada piyasada yer almasının serbest piyasada fındık fiyatlarının yüksek seviyelerde seyretmesini sağladığına işaret ederek, "Geçtiğimiz yıl ağustos ayında başlayan sezon süresince FİSKOBİRLİK izlediği doğru politikalarla hep piyasada dengeleyici unsur oldu. Fiyatların uzun süre 6 ve üzerinde seyretmesi birliğin piyasada alternatif olarak yer almasından kaynaklandı. 2014 ürünü fındık alımı için piyasaya girerek, fındığın hak ettiği değerlere ulaşmasında etkin rol üstleneceğiz" ifadelerini kullandı.

Lütfi Bayraktar, fındık üreticilerine ürün alımlarından doğan borçlarını ise eylül ve ekim aylarında tamamen sıfırlamak istediklerini sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel