Yük yine kadının sırtında...

Çalışkanlığı ile ve köylerinde sırtlarında taşıdıkları ağır yüklerle hep gündeme gelen Karadeniz kadını artık köyde değil sanayi bölgelerinde yük taşır hale geldi. Trabzon’un Beşikdüzü ilçesinde kurulu bulunan Beşikdüzü Organize Sanayi Bölgesi’ndeki kurul

Yük yine kadının sırtında...

Çalışkanlığı ile ve köylerinde sırtlarında taşıdıkları ağır yüklerle hep gündeme gelen Karadeniz kadını artık köyde değil sanayi bölgelerinde yük taşır hale geldi. Trabzon’un Beşikdüzü ilçesinde kurulu bulunan Beşikdüzü Organize Sanayi Bölgesi’ndeki kurulu bulunan fabrikalarda çalışan 400 işçiden 150’sini kadınların oluşturduğu belirtildi.
Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Suat Hacısalihoğlu, Beşikdüzü Organize Sanayi Bölgesi Müdürü Kudret Aslan ve beraberindekiler ile Beşikdüzü Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren firmaları ziyaret etti.

Firmalarda çalışan bayanları gören ve hayranlığını gizleyemeyen Hacısalihoğlu, Karadenizli kadınların birçok alanda başarılı olduğunu ifade ederek bunun son örneğini de sanayi sektöründeki üretimden, yönetime üstlendikleri görevlerdeki üstün başarıları ile ispatladıklarını söyledi.

Yeni kurulmakta olan Trabzon Beşikdüzü Organize Sanayi Bölgesi’nde üretime geçen fabrikaların bir çoğuna kadın eli değince verimliliğin arttığını ifade eden Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu fabrikalarda bir çok erkek işi olarak bilinen makineleri kadınların başarılı bir şekilde çalıştırdığını dile getirdi. Hacısalihoğlu Karadenizli kadınların çok ağır olmamak kaydıyla kapasitelerine göre her işi rahatlıkla yapabildiklerini belirtti. Karadenizli kadınların kıvrak zekalarıyla işlerin teknik yönünü öğrendiklerini kaydeden Hacısalihoğlu, "İşin en önemli yanı Karadenizli kadın yaptığı işi severek yapıyor. Severek yaptığı içinde işi kolaylaştırıyor Kadınlar kendi şartlarına göre işlerin çok rahatlıkla altından kalkabiliyorlar" dedi.

Karadenizli kadınların çok daha ağır şartlarda çalıştığını ifade eden Hacısalihoğlu buradaki fabrikalarda tarım sektöründeki ağır şartlardan çok daha kolay işleri kolaylıkla yapabildiklerini dile getirdi. Hacısalihoğlu, "İşini severek yaptıkları için Karadenizli kadınlar sanayi fabrikalarında da başarılı. Çok farklı sektörlerde de olsa çalışıyorlar. Bunun dışında önemli olan idari kademelerde de görev alıyorlar. Yöneticilik sorumluluklarını üstleniyorlar. Burada da Karadeniz kadını yine erkeklerde olduğu gibi girişimcilik başarısını da ortaya koyuyorlar. Erkeklerden geri değil. Zaman zaman da çoğu sektörde başarıları erkeklerinde önüne geçebiliyor" diye konuştu.

Deniz Kontrplak Fabrikası yetkilisi Recep Çolak, kontrplak sektöründe kadınların daha başarılı olabileceğini düşünerek bir çalışma başlattıklarını ve firmalarında çalışmak isteyen bayanları denediklerini belirtti. Çolak “Başarılı olan arkadaşlarımızdan biri de İlkay Alğan hanım oldu. Yaklaşık 3-4 yıldan beri bu işi yapıyor. Şu anda üretimini gerçekleştirdiği ürün hakkında daha önce hiç bir bilgisi yoktu. Ama şu anda ürünü son derece iyi tanıyorlar ve iyi de üretim gerçekleştiriyorlar. İşletmenin yöneticisi olarak son derece memnunum. Kadın çalışanlardan beklentim onların düşündüğünden çok daha fazla” diye konuştu.

4 yıl önce fabrikada işe başladığını ifade eden İlkay Alğan fabrikayı ilk gördüğümde bu işi kesinlikle yapamayacağımı düşündüğünü ifade ederek "Bir bayanın kesinlikle çalışamayacağını söyledim. Çalışmaya başladıktan sonra da bu işi bayanların yapması gerektiğini düşündüm. Erkeklerin gücü kuvveti var ama bunu bayanlarında yapabileceğini ispatlamak gerekiyordu. Patronumuzda bizi işimizde destekledi. 4 yılım geçti bu fabrikada ve çok memnunum. Artık bu fabrikayı bir bayanın yönetmesi gerektiğini düşünüyorum . Bayanın her yerde yapabileceğini ispatlamak istiyorum" ifadelerini kullandı.

basliksiz-1.20140106151646.jpg

Beşikdüzü Organize Sanayi Bölgesi Müdürü Kudret Aslan ise OSB’de kurulu bulunan fabrikalarda 400 işçinin çalıştığını bunun 150'sinin kadınlar oluşturduğunu söyledi. "Her başarılı erkeğin arkasında bir kadın vardır" sözünü anımsatan Aslan, "Burada başarılı olan fabrikalarda kadın sayısı fazla olduğu için daha başarılı oluyorlar" dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler