Yeni mahsul fındıkta fiyat ne olacak?

 Giresun Ziraat Odası (GZO) Başkanı Musa Keskin, "2013 fındık rekoltesinde yüzde 30-40 kayıp olacak, bu durum dolayısıyla da fiyatların 7-8 liraya yükseleceğini tahmin ediyoruz" dedi.      Keskin,yaptığı açıklamada, aralık, ocak ve şubat aylarında sıcaklı

Yeni mahsul fındıkta fiyat ne olacak?

 

Giresun Ziraat Odası (GZO) Başkanı Musa Keskin, "2013 fındık rekoltesinde yüzde 30-40 kayıp olacak, bu durum dolayısıyla da fiyatların 7-8 liraya yükseleceğini tahmin ediyoruz" dedi. 
     
Keskin,yaptığı açıklamada, aralık, ocak ve şubat aylarında sıcaklıkların mevsim normalleri üzerinde seyretmesi nedeniyle yeni mahsul fındığın doğumunun tam olarak gerçekleşmediğini söyledi. 
     
Mart ve nisan aylarında da yaşanan olumsuz hava şartlarının üründe hasara yol açtığını belirten Keskin, "Bölgemizde yaptığımız incelemelerde rekoltede düşüş olacağını gözlemledik. Üründe ne kadar kayıp olduğunu ancak haziran ayında yapılacak 'çotanak' sayımında kesinleştirebiliriz" diye konuştu. 
     
Serbest piyasada kilogram fiyatlarının 5 lira olduğunu ve rekoltede düşüş yaşanması halinde fiyatların yükseleceğine işaret eden Keskin, şunları kaydetti: 
   
"Kış döneminde fındık en az 600 saat üşümeli. Aksi takdirde strese giriyor. Geçtiğimiz yıllarda bitkinin strese girmesi nedeniyle rekoltede ciddi kayıplar yaşanmıştı. Bu yıl da maalesef fındık iyi bir doğum ve olgunlaşma süreci yaşayamadı.
 
Mart ve nisan aylarında da yaşanan don ve fırtına gibi olumsuz durumlar da rekoltedeki kaybını artırdı. 2013 fındık rekoltesinde yüzde 30-40 kayıp olacak, bu durum dolayısıyla da fiyatların 7-8 liraya yükseleceğini tahmin ediyoruz. Rekoltenin bu yıl 70-80 bin ton civarında olmasını bekliyoruz. Hasat dönemine daha 3 ay gibi uzun zaman var. Uzmanlar, sıcak bir yaz döneminin yaşanacağı yönünde açıklamalarda bulunuyorlar. Aşırı sıcaklar nedeniyle fındıkta yanıklar oluşabilir ve rekolte kayıpları daha da artabilir." 
     

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Bölgesel