Yazıcı, TTSO meclis toplantısına katıldı

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, "Son zamanlarda bir bonzai çıktı. Biz bonzaiyi Gümrük İdaresi olarak 2008 yılında fark ettik. O zamandan bu yana çok etkin bir şekilde, uluslararası kuruluşlarla projeler yapmak suretiyle çalışmalarımızı sürdürüyoru

Yazıcı,  TTSO meclis toplantısına katıldı
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, "Son zamanlarda bir bonzai çıktı. Biz bonzaiyi Gümrük İdaresi olarak 2008 yılında fark ettik. O zamandan bu yana çok etkin bir şekilde, uluslararası kuruluşlarla projeler yapmak suretiyle çalışmalarımızı sürdürüyoruz" dedi.
 
Yazıcı, Trabzon Ticaret Ve Sanayi Odası'nın meclis toplantısına katıldı. Yazıcı, burada yaptığı konuşmada, gümrük işlemlerini çok hızlı bitirmek gerektiğini ifade ederek, gümrük işlemlerinde zaman kaybına yol açılmaması gerektiğini, çünkü dünyada çok keskin bir rekabet bulunduğunu, bunda da zamanın çok önemi olduğunu vurguladı.
 
Bakanlık olarak gümrüklerde kaçağın her türlüsü ile yoğun şekilde mücadele ettiklerini belirten Yazıcı, şöyle devam etti:
 
"Son zamanlarda bir bonzai çıktı. Biz bonzaiyi Gümrük İdaresi olarak 2008 yılında fark ettik. O zamandan bu yana çok etkin bir şekilde, uluslararası kuruluşlarla projeler yapmak suretiyle bu konuda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bonzai denen ürünü ilk defa 2008 yılında gümrüklerde gördük. Macaristan, Hollanda ve İtalya'dan geldiğini tespit etmiştik. Daha sonraki yıllarda bunun çıkış merkezinin Çin olduğunu öğrendik. Çok küçük parçalar halinde bir ürün. Bunun çok fazla konuşulması da dolaylı olarak bir ilgi uyandırıyor. Özellikle genç kesim herhangi bir uyuşturucu madde kullanıyorsa bonzaiyi de merak eder hale geliyor. Bunu fazla konuşmamak lazım ama bilesiniz ki bu bonzai denen şey insana zarar, verici akli melekelerini kaybetmesine yol açacak ve hatta öldürücü sonuçları olabilen bir madde. Bu tür ürünlerle ilgili mücaadele için çok etkin bir çalışma yapıyoruz. Hızlı kargo yöntemiyle ulaştırılmaya çalışılıyor. Biz şimdi onları daha çok fiziki aramaya tabi tutuyoruz. X-ray taramasının yanı sıra yurt dışından getirttiğimiz eğitimli köpeklerimizi bonzai ile mücadelede devreye sokuyoruz. Bu alandaki çalışmayı yürüten sadece Gümrük Ve Ticaret Bakanlığı değil. Elbette ki bu tür ürünlerin sevk ve dağıtımıyla ilgili İçişleri Bakanlığı, jandarma da çalışmalar yürütüyor. Aileler olarak da çok dikkatli olmamız gerekiyor. En ufak bir şüphede dahi ailelerin gerekli girişimleri yapması lazım."
 
Müteşebbislerin önünü açmak için çeşitli çalışmalar yaptıklarını vurgulayan Yazıcı, "Türkiye'nin ekonomik büyüklüğünden söz ederken, bunu gerçekleştiren iş adamlarıdır. Biz, hükümet olarak yardımcı olmaya çalışıyoruz, engelleri kaldırıyoruz. Biz birlikte çalışıyoruz. Bunu sağlayanların başını, gözünü kırma lüksümüz yok. Onlara yol göstereceğiz. Türkiye'nin güven ve istikrarı önemli, bunu siz sağlıyorsunuz. Güven ve istikrar içinde elbette ki bizim müteşebbisimizin ekonomik güvenlik içinde hareket etmesi önemli. Riskleri, avantajları bilerek öz güven içinde çalışmanızı sürdürmeniz önemli" diye konuştu.
 
Bakan Yazıcı, bir soru üzerine, müfettişlerden herkesin korktuğunu, müfettişlerin de hata yapabileceğini söyledi.
 
Meclis toplantısına katılan iş adamlarının sorularını da yanıtlayan Bakan Yazıcı, meslek odalarıyla ilgili bir soruya, "Esnaf sanatkar odaları için çalışmamız var. Babam fırıncı olduğu için oradan örnek vereyim. Fırıncılar odası var, pastacılar, börekçiler, yufkacılar odası var. Bir hamurdan bu kadar oda çıkar mı? Bunları derleyip toparlayacağız. Aldıkları kredilerden dolayı takipte olan 220 bin esnaf ve sanatkarımız var. Alacakların aslı 90 milyon lira. Bunlarla ilgili yürütülmüş olan faiz ise 400 milyon lira. Bunlar ödenmediği takdirde haciz uygulaması var. Bu yeniden yapılandırmadan sonra TESKOB 400 milyon liradan vazgeçiyor. Geri kalan 90 milyon lira ise taksitlendirilerek ödenecek" dedi.
 
İş adamlarına yönelik yeşil pasaport konusunda bir soruyu ise Yazıcı, şöyle yanıtladı:
 
"Yeşil pasaport çok farklı bir uygulama. 3. dereceye gelen her kamu görevlisine yeşil pasaport veriyoruz. Niye veriyoruz anlamış değilim? O alanı daraltmamız lazım. Daha çok Türkiye'ye ürün satan, para getiren, vergi sağlayan kesimleri gözetmek suretiyle onların Vize gibi şeyleri beklemelerine yol açmadan hızlı hareket etmelerine olanak sağlayacak enstrümanları bu kişilere vermeliyiz. Buna da mutlaka bir ölçü koymalıyız. Üzerinde çalışıyoruz. Sizleri temsilen bizim bu konuda bir çalışmamız var."
 
Toplantının sonunda TTSO Yönetim Kurulu Başkanı Suat Hacısalihoğlu ve Meclis Başkanı Ali Osman Ulusoy, Yazıcı'ya ziyaretin anısına Gümüş işlemeli ibrik hediye etti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel