Yaylaları kiralığa çıkarıyorlar

Ordu Valiliği tarafından hazırlanan proje kapsamında, Ordu'nun değişik yaylalarındaki 790 bin dekarlık meranın 25 yıllığına ihale yoluyla belirlenen kriterlere uyulması şartı ile kiralanacağı bildirildi.Ordu Tarım İl Müdürü Sadi Sadıkoğlu, yaptığı açıklam

Yaylaları kiralığa çıkarıyorlar


Ordu Valiliği tarafından hazırlanan proje kapsamında, Ordu'nun değişik yaylalarındaki 790 bin dekarlık meranın 25 yıllığına ihale yoluyla belirlenen kriterlere uyulması şartı ile kiralanacağı bildirildi.

Ordu Tarım İl Müdürü Sadi Sadıkoğlu, yaptığı açıklamada, Ordu Valiliği tarafından meraların statülerinin değiştirilmesine yönelik hazırlanan yönergenin Vali Ali Kaban tarafından imzalanması ile birlikte Ordu'nun değişik yaylarındaki 790 bin dekarlık meranın hayvancılık yapmak isteyen üreticilere, belirlenen kriterlerin yerine getirilmesi şartı ile 25 yıllığına kiralanmasının yolunun açıldığını belirtti.

Sadıkoğlu, hazırlanan proje ile bazı köyler arasında tartışma konusu olan mera alanlarının da kullanılabilir hale geleceğini belirterek şunları kaydetti:

''Karadeniz Bölgesinde yaylacılık bizim bir kültürümüz haline dönüşmüştür. Ancak zaman zaman bu kültürümüzü yaşatma anlamında mevcut yasalarla problemler yaşanıyordu. Bu noktada, meralarımıza yönelik mevcut kanunlarla aşamadığımız sıkıntıları aşma noktasında Ordu Valiliğimiz tarafından yeni bir mera yönergesi hazırlandı ve sayın valimizin imzalaması ile birlikte bu artık resmen uygulanmaya başlandı. Bu şu anlama geliyor: Yayla ve meralarımızdan, kullanılmayan atıl durumda kalan meralarımız, otlaklarımızın sınırları, koordinatları bilimsel olarak belirlendi ve hayvancılık yapmak isteyen herkese belirlenen kriterlerin yerine getirilmesi şartı ile 25 yıllığına kiralanacak. Artık A köyünün merası şurasıdır, B köyünün merası şurasıdır mantığı ortadan kaldırılmıştır.''

KİRALAMA KRİTERLERİ

Sadıkoğlu, meraları kiralamak isteyen il içinden veya dışından üreticilerin uymaları gereken kriterlerin başında, yayların doğal dokusunu bozmayacak şekilde yapılaşmaya özen göstermeleri geldiğini de ifade ederek, ''Meraların kiralanması aşamasında tabii ki Tarım İl Müdürlüğü olarak bizim de belirlediğimiz kriterler var. Bunların başında da yaylarımızın doğal dokusunun bozulmaması için yapılaşmaya özen gösterilmesi gelmektedir'' dedi.

HER YAYLAYA ÖZGÜ MİMARI YAPI

Meraların kiralanmasının yolunun açılması ile birlikte yaylalardaki çarpık yapılaşmanın önüne geçmek amacıyla Ordu'nun her yaylasına özgü mimarı yapılar geliştirdiklerini de dile getiren Sadıkoğlu şöyle devam etti:

''Ordu'nun değişik yaylalarındaki çarpık yapılaşmanın önüne geçilmesi amacıyla yine il müdürlüğümüz tarafından her yaylaya özgü ahşap mimari geliştirdik. Meraları kiralamak isteyen üreticilerimiz de bizim belirlediğimiz bu mimarı yapının yapılması şartı ile yine geçici şekilde yapı yapabilecekler. Artık o çirkin yapılaşmayı, hiç de yaylalara uygun olmayan görüntüleri ortadan kaldıracağız.''

Sadıkoğlu ayrıca, yaylalardaki beton yapıların yıkılmasına yönelik çalışmaların başlatıldığını ve Ordu Valiliğinin bu konuda gerekli talimatları verdiğini de kaydetti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel