Yatırım teşviki Doğu Karadenizin umudu

Güneydoğu'ya teşvik Doğu Karadeniz’e de yarayacak .

Yatırım teşviki Doğu Karadenizin umudu
Güneydoğu Bölgesi’nde 23 ili kapsayacak yaklaşık 62 Milyar TL’lik dev yatırım teşviki Doğu Karadeniz Bölgesi için de umut oldu.

Hükümetin açıkladığı teşvik paketinin özellikle kış turizmi açısından Erzurum ili başta olmak üzere çevresinde turizmi güçlendirmesi hedeflenirken, Erzurum’a sınır olan Rize’nin de bundan olumlu etkilenmesi öngörülüyor.

Konuyla ilgili değerlendirme yapan Türkiye Turizm Derneği Yöneticisi Kasım Ekşi, teşvik paketinin hayata geçmesi ve Ovit Tüneli’nin tamamlanması ile öncelikle İkizdere olmak üzere Rize ve Doğu Karadeniz Bölgesi’nde dört mevsim turizmle birlikte ticaret ve istihdam potansiyelinin de güçleneceğini belirtti. Ekşi “Ovit Tüneli ve diğer tünellerin tamamlanması ile Diyarbakır-Rize mesafesi 500 km'ye düşecek. Erzurum-Rize arası 200 km’nin altında olması bekleniyor. Türkiye’nin en uzun, dünyanın ikinci büyük çift tüplü tüneli olacak. Tünelin tamamlanması ile 12 ay boyuna kesintisiz ulaşım sağlanacak ve bunun ülke ekonomisine katkısı yıllık yaklaşık 62 milyon TL olacak. Ovit Tüneli sayesinde Karadeniz ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri birbirine bağlanacak. İkizdere yakın bir zamanda yurt içi ve yurt dışı yatırımcıların ilgi odağı haline gelecektir. Bölgede açıklanan teşvik paketinin hayata geçirilmesi ile bölgeler arasındaki turizm ve ticari alanlardaki etkileşim çok daha güçlü olacak. Özellikle Erzurum ilinde öngörülen kış turizmi yatırımları birbirine sınır olan ve yakın olan Rize ve Erzurum arasında önemli bir turizm entegrasyonunun kurulmasına neden olacaktır” dedi.

Ekşi, teşvik ile bölgede gelişecek üretim neticesinde elde edilecek ticari ürünlerin Ovit üzerinden Karadeniz’e ve Karadeniz’e kıyı ülkelere ulaştırılacağını ifade ederek “Teşvik paketi ile bölgede üretim ve istihdam gelişecektir. Gelişecek üretim ile elde edilecek ürünlerin önemli bir kısmı Karadeniz üzerinden ihraç edilecektir. Ovit Tüneli'nin tamamlanması ile en uygun güzergah Rize-Erzurum karayolu olacağından bölge de ticari taşımacılık canlanacak, bölge limanlarının da işlem hacmi artacaktır” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler