Yaşlanan Avrupa'da fındık tüketimi artıyor

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KFMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Oğuz Gürsoy, yaşlanan Avrupa nüfusunun diyet ürünlerini tercih ettiğini, bu ürünlerin başında da Türk fındığının geldiğini söyledi.Gürsoy, AA muhabirine yaptığı açık

Yaşlanan Avrupa'da fındık tüketimi artıyor

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KFMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Oğuz Gürsoy, yaşlanan Avrupa nüfusunun diyet ürünlerini tercih ettiğini, bu ürünlerin başında da Türk fındığının geldiğini söyledi.

Gürsoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fındıkta dünya ihracatının yüzde 75'ini Türkiye'nin karşıladığına işaret etti.

Türk fındığının başta Avrupa ülkeleri olmak üzere 117 ülkeye ihraç edildiğini belirten Gürsoy, Fındık Tanıtım Grubu'nun Türk fındığını dünyaya tanıtırken sağlık açısından faydalarını ön plana çıkardığını vurguladı.

Türk fındığının kendine has bazı kalite ve özelliklere sahip olduğunu dile getiren Gürsoy, şöyle konuştu:

"Bu özelliklerin en önemlisi her şeyden evvel lezzet, tat, içinde bulundurduğu yağ oranı, sanayide kullanılabilmesi, görüntüsü ve kalite parametrelerinin diğer ülkelerde üretilen fındıklardan çok çok daha üstün olmasıdır. Vitamin değerlerinin yüksek olması, sağlığa uygun olması ve özellikle son günlerde popüler konu olan Akdeniz diyetinde de kullanılabilmesi fındık tüketimini önemli ölçüde artırmıştır."

Fındık ihracatçılarının ana pazarının Avrupa Birliği ülkeleri olduğuna değinen Gürsoy, "Avrupa Birliği ülkelerinde nüfus gittikçe yaşlanıyor. Yaşlanan nüfus artık çok yağlı ürünleri tüketmekten ziyade daha çok diyet tarzı yiyecekleri tercih ediyor. Avrupa ülkelerinin diyette öncelik verdiği ürünlerin başında Türk fındığı geliyor. Bu nedenle Türkiye'nin fındık ihracatı her geçen yıl önemli oranda artış gösteriyor" ifadelerini kullandı.

Gürsoy, Türkiye'de de son yıllarda uzman görüşleriyle fındık tüketiminin arttığını sözlerine ekledi.

- Fındığın bilinen diğer faydaları

Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz, fındığın sağlık açısından pek çok faydası olduğunu söyledi.

Fındık kabuğunun bile sağlık açısından kullanılabileceğini dile getiren Karadeniz, fındığın faydalarını şöyle sıraladı:

"Fındık kabukları kaynatılarak içilirse balgam söktürür. Fındık böbrek ve sidik torbası iltihabına iyi gelir. İdrar yolunda taş meydana geldiğinde ağrı kesici özelliği bulunmaktadır. Kalp çarpıntısını keser, bağırsakları kuvvetlendirir, böbrek yetersizliğine iyi gelir, idrar yanmasını önler. Kirpik ve saç dökülmesini önler. Karaciğerin damarlarını açmak için faydalıdır. Kalın bağırsak ve rahim iltihaplarına karşı faydalıdır. Nezle ve grip hastalarına iyi gelir, öksürüğü keser. Bağırsak solucanlarını düşürür."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Bölgesel