Vergilerle Çayı "buz" gibi yaptılar

 Türkiye'de yerli çay üretiminin korunması için ithal çaya uygulanan yüzde 145 oranındaki gümrük vergisinin ithal edilen "buzlu çay" olarak tanımlanan ürünlerde geçerli olmaması yerli üreticinin tepkisini çekiyor. Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı da

Vergilerle Çayı "buz" gibi yaptılar

 

Türkiye'de yerli çay üretiminin korunması için ithal çaya uygulanan yüzde 145 oranındaki gümrük vergisinin ithal edilen "buzlu çay" olarak tanımlanan ürünlerde geçerli olmaması yerli üreticinin tepkisini çekiyor. Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı da buzlu çayın su tarifesinde olduğu için gümrük vergisi oranının sıfır olduğunu belirtti.

Yerli çayın korunması amacıyla ithal çaya uygulanan yüksek gümrük vergisinin buzlu çay olarak satışı yapılan ithal ürünlere uygulanmaması çaya alternatif yaratıldığı gerekçesiyle çay üreticilerinin tepkisini çekiyor. MHP İstanbul Milletvekili Durmuşali Torlak, çayın başta Rize olmak üzere Türkiye'nin Doğu Karadeniz Bölgesi'nde bir milyondan fazla vatandaşın geçiminin doğrudan bağlı olduğu alternatifsiz bir milli ürün olduğunu belirterek, buzlu çay ithalatını verdiği soru önergesiyle TBMM gündemine taşımıştı.

 

BUZLU İTHAL ÇAYA SIFIR VERGİ

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, konuyla ilgili verdiği yanıtta, buzlu çay isimli eşyanın Türk gümrük tarife cetvelinde ilave şeker ya da diğer tatlandırıcı maddeler katılmış, lezzetlendirilmiş alkolsüz içecekler kapsamında tanımlanan "su" pozisyonunda bulunduğunu belirtti. Su pozisyonu altında sınıflandırılan ürün için gümrük vergi oranlarının belirlendiği listeye göre gümrük vergi oranının yüzde sıfır olduğunu belirtti.

 

İTHAL ÇAYA VERGİ YÜZDE 145

Yazıcı, çay cinsi eşyanın Türk gümrük tarife cetvelinde aramolandırılmış olsun, olmasın çay pozisyonu altında sınıflandırıldığını ifade etti. Yazıcı, söz konusu pozisyonun "thea" cinsi bitkilerden elde edilen, muhtelif çay çeşitlerini ve çay çiçeği, tomurcuğu ve kalıntıları ile tablet ve top halinde bir araya getirilmiş toz çaylarını kapsadığını ifade etti. Yazıcı, çay pozisyonunda yer alan ürünlere uygulanan gümrük vermisi oranının yüzde 145 olduğunu belirtti.

 

ÇAYLA, BUZLU ÇAY FARKLI ÜRÜN

İthal buzlu çay ile ithal çay ürünlerinin farklı tarife pozisyonları altında sınıflandırıldığını kaydeden Yazıcı, "İki farklı eşyaya, farklı gümrük vergisi oranlarının uygulanması mevzuat gereğidir" dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel