Vali Mayda"Ekmek israfı sıfıra yakın bir nokta"

Gümüşhane Valisi Dr. Yusuf Mayda, Gümüşhane’de ekmek israfının sıfır denilecek noktada olduğunu belirterek bunun da arz talep dengesiyle üretilmesi, sadece fırınlarda satılması ve peksimet olarak tüketilmesine bağladıklarını söyledi. Beraberinde Gıda Tarı

Vali Mayda"Ekmek israfı sıfıra yakın bir nokta"
Gümüşhane Valisi Dr. Yusuf Mayda, Gümüşhane’de ekmek israfının sıfır denilecek noktada olduğunu belirterek bunun da arz talep dengesiyle üretilmesi, sadece fırınlarda satılması ve peksimet olarak tüketilmesine bağladıklarını söyledi. 
Beraberinde Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Irkın ve kurum yetkilileri ile birlikte Bakanlık tarafından başlatılan ekmek israfı projesi kapsamında kent merkezindeki bir fırını ziyaret eden Vali Mayda, burada gazetecilere açıklamalarda bulundu.
 
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından başlatılan projenin önemine vurgu yapan Vali Mayda, Türkiye’nin refah ve gelir düzeyin artmasıyla birlikte olası ekmek israfının önüne geçmesinden hareketle yürütülen projenin bir de yeni nesli bilinçlendirme yönünün olduğunu söyledi.
 
“TÜRK TOPLUMUNDA EKMEK HEM TEMEL BESİN KAYNAĞI HEM DE EN TEMEL NİMETTİR”
 
Türk toplumunda ekmeğin hem temel besin kaynağı hem de en temel nimet olarak değerlendirildiğini kaydeden Vali Mayda, “Ekmek bizim temel besin kaynağımız. Yanındakileri katık diye nitelendiriyoruz. Türk insanı olarak bizim de özelliğimizdir; ekmeği yemeyince karnımız doymaz. Geleneksel olarak da ekmek en temel nimet olarak değerlendirilir. Yolda bile yürürken yerde ekmek parçası görürsek onu öper başımıza koyar bir kenara alırız. Bu bizim kültürümüzde yer alan, insanımızın ekmeğe gösterdiği hassasiyetin ifadesidir.” dedi.
 
“DÜNYA AÇLIK ÇEKERKEN BİZİM EKMEK İSRAF ETMEMİZ SÖZ KONUSU OLAMAZ”
 
Dünyanın değişik yerlerinde açlıkla mücadele edilirken, Türkiye’de de ekmek israfının önlenmesi kampanyasının başlamasının manidar olduğunu dile getiren Vali Mayda, “Dünyanın değişik ülkelerinde açlıkla mücadele edilirken bizim ekmeği israf etmemiz veya çöpe atmamız söz konusu olamaz.” diye konuştu.
 
“GÜMÜŞHANE’DE EKMEK İSRAFI SIFIRA YAKIN BİR NOKTADA”
 
Gümüşhane’de ekmek israfının sıfır seviyesine yakın olduğunu ve bununla da il olarak iftihar ettiklerini belirten Vali Mayda, bu durumu şöyle açıkladı: “İl olarak iftihar edeceğimiz bir özellik var. Bizde ekmek israfı sıfır denecek özellikte. Tüketim oldukça üretim yapılıyor. Ekmeklerin ağırlıklı olarak marketler yerine fırında satılması nedeniyle gelen talep doğrultusunda üretim günde 3 defa yapılıyor. İhtiyaç oldukça ve talebe göre üretim yapılıyor. Ayrıca bütün bunlara rağmen tüketilmeyen ekmek de peksimet yapılıyor. Bu da Gümüşhane’nin kültüründe yer alan güzel bir özellik. Biz her halukarda ekmeği değerlendiriyoruz, hiçbir şekilde israf etmiyoruz il olarak.”
 
“PEKSİMET UYGULAMASI DİĞER İLLERE DE ÖRNEK OLMALI”
 
Gümüşhane olarak diğer illere örnek teşkil edecek bir gayret içerisinde olduklarını belirten Vali Mayda, fazla ekmeğin peksimet olarak kullanılmasının önemine vurgu yaptı ve “Artan ekmeğin kurutularak muhafazası ve çerez gibi tüketilmek suretiyle herhangi bir şekilde israfının önlenmesi de önemlidir. Bütün toplumumuzu da bu anlamda duyarlı olmaya davet ediyoruz. Özellikle muhtemel kuraklık dönemlerinde insanlarımızın gıda yönüyle yetersiz kalmaması açısından israfın önlenmesi önem arz ediyor.” dedi.
 
“GÜMÜŞHANE EKMEĞİ LEZZETİ, NEFASETİ VE DAYANIKLILIĞI İLE TÜRKİYE’DE LİDERDİR”
 
Kendine has rengi, kokusu, lezzeti ve dayanıklılığı ile Gümüşhane ekmeğini Türkiye çapında tavsiye ettiklerini kaydeden Vali Mayda, Gümüşhane ekmeği ile ilgili şunları söyledi: “Gümüşhane’de çalışan bir kamu görevlisi olarak özellikle de Ankara’da yaşadığımız zaman değişik illerin kültürlerini yaşama imkanı bulduk. Şunu memnuniyetle ifade etmemiz gerekiyor ki ekmeğin lezzeti, nefaseti ve dayanıklılığı konusunda Gümüşhane liderdir, örnektir. İnsanlarımızı da bu tadı tatmaya davet ediyorum.”
Vali Mayda, kampanya kapsamında sürekli bilgilendirme yaptıklarını ve fırın ve büyük marketlerde konuyla ilgili broşür dağıtıldığını da sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler