Vali Kızılcık'tan yol açıklaması

Trabzon-Gümüşhane sınırında, Zigana Dağı silsilesinde yer alan 2504 rakımlı Çakırgöl Yaylası'nda yapılması planlanan kayak tesisleri için tarihi Sümela Manastırı'nın da bulunduğu Altındere Vadisi ile göl arasındaki 10 kilometrelik mesafede başlatılan yol

Vali Kızılcık'tan yol açıklaması

Trabzon-Gümüşhane sınırında, Zigana Dağı silsilesinde yer alan 2504 rakımlı Çakırgöl Yaylası'nda yapılması planlanan kayak tesisleri için tarihi Sümela Manastırı'nın da bulunduğu Altındere Vadisi ile göl arasındaki 10 kilometrelik mesafede başlatılan yol açma ve mevcut yolun iyileştirilmesi çalışmaları sürdürülüyor.

Türkiye'de kayak yapmaya en uygun alanlar arasında gösterilen Çakırgöl Yaylası'na belli standartlarda asfalt yol yapmak amacıyla büyük gayret gösteren işçiler, adeta aşık olduğu ''Şirin''e ulaşmak için dağları delen ''Ferhat'' gibi sarp arazide, oldukça zor doğa şartlarında kayaları delip yol açıyor, istinat duvarı inşa ediyor.

Yayla ile aynı adı taşıyan buzul gölünün de turizme kazandırılması amaçlanan proje çerçevesinde yürütülen çalışmalarda işçiler, şu sıralar heyelan riski sebebiyle yolun alt ve üst kısmına istinat duvarları ve köprüler inşa ediyor. Mevcut stabilize yolda genişletme çalışmaları da gerçekleştiren işçiler, yüksek rakım nedeniyle zaman zaman oldukça soğuyan hava şartlarına aldırış etmeden binlerce tonluk kayaları parçalayarak, istinat duvarlarını tamamlamaya çalışıyor.

Tamamlanması halinde alabalıkların da yaşadığı, 250 metre genişliğinde, yaklaşık 20 metre derinliğindeki Çakırgöl'e kadar uzanacak yol, kayak merkezi yapılacak Çakırgöl Yaylası'nın yanı sıra çevresindeki Armutluk, Kırantaş, Akarsu, Aykarsa, Livayda, Kurugöl, Mesaraş, Furnoba, Kasapoğlu, Camiboğazı, Ortaoba ve Dereboyu yaylalarında da turizmin gelişmesine katkı sağlayacak.

-''ÇAKIRGÖL, DOĞU KARADENİZ'İN CAZİBE MERKEZİNE DÖNÜŞECEK''-

Trabzon Valisi Recep Kızılcık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Çakırgöl Kayak Merkezi Projesi'nin Doğu Karadeniz'i özellikle kayak açısından bir cazibe merkezi haline getireceğini, kayak tesisi için yapımına başlanan karayolundaki çalışmaların sürdüğünü ifade etti.

Yörenin dağlık ve kayalık olması sebebiyle yoldaki çalışmalarda güçlükler yaşandığını, ancak yolun tamamlanmasıyla oksijen deposu olan bölgedeki dağların ve yaylaların cazibe merkezi haline geleceğini, bundan yayla esnafının da yararlanacağını söyleyen Kızılcık, sevdiği Şirin'e ulaşmak için dağları delen Ferhat efsanesine anımsatarak, ''Devletimiz Ferhat olunca dağlar Şirin'e ulaşmak için çok daha delinecek'' dedi.

-YOLUN YÜZDE 21'İ TAMAMLANDI-

Kızılcık, Trabzon'un sanat, kültür, eğitim, spor ve ticaret şehri olduğu kadar turizm kenti olması için de ellerinden geleni yaptıklarını, söz konusu yolun bitirilmesiyle Çakırgöl'ün turizm merkezi adına önemli bir mesafe alacağını belirterek, şunları söyledi:

''Bu kapsamda Çakırgöl Projesi doğa, kış ve kültür turizmini içine alan bir çalışma. Hızla tamamlanması yörenin kalkınmasında etkili olacak. Çakırgöl'deki kar kalitesi eşdeğer bölgelere göre çok çok üstün. Havzamızın kar kalitesi hem yüksek hem de kar bölgede çok uzun süre kalıyor. Çakırgöl'ün bir turizm merkezi olması için 10 kilometre 315 metre uzunluğundaki Meryemana Manastırı ile Çakırgöl arasındaki yolun yapımına başladık. Yolun yüzde 20,94 fiziksel gerçekleşmesi sağlanmış olup proje tutarı 11 milyon 97 bin 800 liradır. 2012'de bitirilerek yolun trafiğe açılması için çalışmalarımız devam ediyor.''

Kızılcık, yolunun tamamlanmasıyla Çakırgöl ve bölgedeki yaylaların da turizmde daha fazla öne çıkacağını, böylece yöredeki tarihi ve turistik mekanlarda yerli, yabancı turist sayısının 4 mevsim artacağını ifade etti.

-''YÖRE TURİZMİNE OLUMLU KATKI YAPAR''-

Maçka Belediye Başkanı Ertuğrul Genç de Maçka'dan Sümela Manastırı'na kadar olan mevcut yolun asfalt olduğunu belirterek, buradan daha yüksekte olan Çakırgöl'e yapılan ve şu anda stabilize olan yolun ise Sümela Manastırı'nın da yer aldığı vadideki diğer bölümünün iyileştirilerek, Çakırgöl'e kadar yapılmasının planlandığını anlattı.

Bu nedenle yolun manastırı geçtikten sonraki bölümünün bazı kesimlerinde yol kenarındaki ağaçların kesildiğini ifade eden Genç, ''Sümela Manastırı ve Ören Yeri, doğal koruma alanı ve milli park. Kışın o vadide aşırı soğuk ve buzlanma oluyor. Kışın burada solüsyon ya da tuzlama yaparak karı eritseniz bile kısa sürede tekrar buzlanma olur. Bu nedenle ben yolun Sümela Manastırı'nın karşısındaki Seslikaya tabir edilen bölümdeki eski yoldan ya da Yazlık köyü güzergahından yapılması taraftarıyım. Ama şu andaki plan mevcut yolun genişletilerek yapılması yönünde'' dedi.

Yolun bitirilmesiyle yörenin turizm yönünden cazibesini daha da artıracağını savunan Genç, ''Şu anda ödenek konusunda bir sıkıntı yok. Yol yapılırsa zaten kış turizmi ile beraber yaz, doğa, yayla ve inanç turizmlerine de olumlu yansımaları olacak ve yörede en az 8 ay turizm canlılığı yaşanacak. Bu bölge için mükemmel bir kazanım. Çakırgöl, en az 4 ay kesintisiz kayak yapılabilecek bir alan. Burada yapılacak tesislerde çok sayıda kişi istihdam edilir. Dolayısıyla yaylacılık da gelişir'' dedi.

Sümela Manastırı'nı 2009 yılında 180 bin, 2010'da 380 bin yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiğini, bu yıl ise sayının çok daha artacağını tahmin ettiklerini söyleyen Genç, ''Çakırgöl ve bölgedeki yaylaların da turizme kazandırılmasıyla önümüzdeki 5 yıl içinde Sümela'yı yılda 1 milyon turistin ziyaret etmesi mucize olmaz'' ifadesini kullandı.

Trabzon'un bölge turizminin merkezlerinden olduğunu anlatan Genç, ''Doğu Karadeniz'in turizm merkezi olması için çevre kentlerdeki turizm mekanları ile Maçka'ya yakın olan Gümüşhane'deki İmera Harabeleri, Kavron Vadisi ve Karaca Mağarası gibi diğer tarihi ve turistik mekanların da tanıtımının yapılması gerekir. Böylece bölgenin, dolayısıyla Türkiye'nin turizmden aldığı pay artar'' diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler