Vakfıkebir Vakfı Kuruluyor

İstanbul’daki en eski Trabzon sivil toplum kuruluşlarından Vakfıkebir Derneği, vakıf kurmaya hazırlanıyor. İsminde vakıf ibaresi yer alan tek ilçe olan Vakfıkebir’in İstanbul’da bulunan Derneği, önümüzdeki yıllarda Vakfıkebir Vakfı’yla hemşehrilerinin kar

Vakfıkebir Vakfı Kuruluyor

İstanbul’daki en eski Trabzon sivil toplum kuruluşlarından Vakfıkebir Derneği, vakıf kurmaya hazırlanıyor. İsminde vakıf ibaresi yer alan tek ilçe olan Vakfıkebir’in İstanbul’da bulunan Derneği, önümüzdeki yıllarda Vakfıkebir Vakfı’yla hemşehrilerinin karşısına çıkacak. Dernek Başkanı Av.Yahya Yeşiloğlu, kendi yeri olan birkaç dernekten biri olduklarına dikkat çekerek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Vakfıkebir Derneği, ilçenin ve Trabzon’un düşman işgalinden kurtuluşunun 95.yıldönümünü kendi yerinde kutladı. İstanbul’da kendi yeri olan kira vermeyen Trabzon Derneği sayısı çok azdır. Aksaray gibi merkezde kendi mülkümüzü satın aldık böylece derneğimizin birisi Gaziosmapaşa’da diğeri Fatih’te olmak üzere 2 adet gayrimenkulün sahibi oldu
 
Gaziosmanpaşa’daki mülkümüzü kiraya vererek derneğe kira geliri sağlayacağız” Vakfıkebir Dernek Başkanı Avukat Yahya Yeşiloğlu, derneğin kendi ismiyle devam edeceğini, Vakfıkebir Vakfı’nın ise eğitim amaçlı kurulacağını söyledi. Avukat Yeşiloğlu İlçe adına yakın dönemde büyük bir şura toplayacaklarının da altını çizdi:
 
“Vakfıkebir Derneği ismiyle ve çalışmalarıyla devam edecek. Vakfıkebir, isminde vakıf geçiyor ama vakfı yok. Bu büyük bir eksiklikti. Bunu gidereceğiz. Vakfıkebir Vakfı’nı kuracağız. Üniversite kurmaya kadar gidecek büyük proje. Eğitim odaklı olacak. Bunun için öncelikle İstanbul’da bir toplantı yapacağız, ardından Ankara ve Vakfıkebir’de birer toplantı yaparak bilgilendirme ve hazırlık toplantılarından sonra vakıf senedinin hazırlığını tamamlamayı düşünüyoruz. Bu konuda bütün arkadaşlarımızın katkılarını ve düşüncelerini almayı amaçlıyoruz.
 
Ayrıca İstanbul’daki dernek çalışmamızda yeni dönemde, merkezimiz mekan ve ulaşım açısından müsait olduğundan, komisyonlar şeklinde çalışmalar yapacağız. Örneğin “Tarım Komisyonu” oluşturarak ilçemizdeki tarım faaliyeti ve özellikle organik tarım çalışmalarına yön vermeyi planlıyoruz. Bu komisyonların çalışmasının yanında Vakfıkebir Şurasını oluşturmayı hedefliyoruz. Komisyon çalışmaları şurada değerlendirilecek ve yine şuradan çıkan kararlar komisyonlarımız ve yönetim kurulumuz tarafından yerine getirilmeye ve uygulanmaya çalışılacaktır.
 
Dolayısıyla Vakfıkebir Şurası ilçenin hem güncel sorunlarına çözüm üretecek hem de ileriye dönük adımların atılmasına vesile olacaktır. İlçe merkezi, köyler başta olmak üzere herkes bu şurada kendinden birşeyler bulacak, Şura İstanbul ve Vakfıkebir’de ayrı ayrı toplantılar yapacaktır” dedi. 
 
Yayıncılık Yapan Tek Dernek
 
Vakfıkebir Derneği, Sosyal faaliyetlerinin yanında yayınları ile de dikkat çekiyor. Daha önce “Akçaabat-Vakfıkebir Öşür Defteri 1850” adlı eseri yayımlayan dernek, şimdi de 1831 tarihli fermanla Osmanlı İmparatorluğunda yapılan İlk nüfus sayımı bilgilerinin bulunduğu Osmanlıca eseri latinize ederek ve 100 sayfalık değerlendirmesiyle birlikte “Akçaabat-Vakfıkebir Nüfus Kütüğü 1835-1845” adlı eseri Aralık 2012 de yayımladı.
 
Trabzon merkeze bağlı 17 köy, Akçaabat, Vakfıkebir, Düzköy, Çarşıbaşı, Beşikdüzü ve Şalpazarı ilçelerini kapsayan kitap, 1835-1845 arasında yaşayan erkek nüfusu, hane halkı, sülale bilgilerinin yer aldığı kitap, yaklaşık 2 yıllık bir çalışmanın ürünü. Başkan Yahya Yeşiloğlu’nun deyimiyle “Değirmendere ile Yobol burnu arasında 1835-1845 yılları arasında yaşanan insanların tamamı eserde yer almaktadır”.  
 
Pek çok sanayici, işadamı ve bürokratı çıkaran ilçe, Trabzon dernekleri içinde etkin çalışmalarıyla biliniyor. Avukat Yahya Yeşiloğlu başkanlığındaki Vakfıkebir Derneği’nde, Av.Bedrettin İskender, Ahmet Koç, Eyüp Sultan Civil, Hilmi Bıyıklı, İbrahim Küçükarslan, Mehmet Karadeniz, Osman Kaan, Paşa Sağlam, Av.Yakup Kasımoğlu ve Yusuf Tüneri Yener yönetim kurulunda yer alıyor.  
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel