Uzungöl'e çığ kontrolü projesi

Trabzon’un önemli turistik merkezlerinden Çaykara ilçesine bağlı Uzungöl beldesinde çığ ve erozyon kontrolü projesi hayata geçiriliyor.Uzungöl Havzası Çığ ve Erozyon Kontrolü Projesi’nin uygulanacağı Fler Deresi ile 2 bin 260 rakımlı Karester Tepesi arası

Uzungöl'e çığ kontrolü projesi

Trabzon’un önemli turistik merkezlerinden Çaykara ilçesine bağlı Uzungöl beldesinde çığ ve erozyon kontrolü projesi hayata geçiriliyor.

Uzungöl Havzası Çığ ve Erozyon Kontrolü Projesi’nin uygulanacağı Fler Deresi ile 2 bin 260 rakımlı Karester Tepesi arasındaki alanda beraberindekiler ile birlikte incelemelerde bulunan Vali Dr. Recep Kızılcık, erozyon önleme uygulamalarından birinin örme çit çalışması olduğunu söyledi. Örme çitlerin çürük yamaçlarda yağmur sularının akışını yavaşlatarak toprağın aşınmasını ve taşınmasını önlediğini kaydeden Kızılcık “Yapılacak çalışmalar ile hem bölge çığ ve erozyon tehlikesine karşı korunacak hem de doğal dengenin bozulmasına neden olabilecek olumsuz etkenler ortadan kaldırılacak. Projede planlanan gerek ağaçlandırma ve gerekse sinai tesislerin yapımı sonucu Uzungöl’ün potansiyel turizm alanı olarak kalmasına katkı sağlanacak. Yapılacak tesisler koruma amaçlı , doğal dengeyi bozmayan vasıfta olması nedenleriyle ileriye dönük yapılanmada olumlu etki sağlayacaktır. Proje ile erozyon kontrolü çalışması yapılacaktır. Bu kapsamda, toprağın bulunduğu yerde muhafaza edilmesi ve erozyonun önlenmesi için, yamaç ıslahı, endüstriyel ağaçlandırmalar, sınai ve kültürel tesisler inşa edilecek” dedi.

Öte yandan çalışma Türkiye'nin ve Doğu Karadeniz Bölgesi'nin çığ tehlikesinin yaşandığı önemli merkezlerinden olan Trabzon'un Uzungöl Beldesi'nde çığ kontrolü alanında önemli ve ilk denilebilecek bir çalışma özelliği taşıyor. Uzungöl'deki çığ kontrolü çalışmaları 1998 yılında başlarken, bugüne kadar yüzlerce hektarlık alanda çalışma yapıldı. İlk yıllarda yapılan çalışmalar deneme, yanılma ve gözleme dayalıyken, son yıllarda ise gelişen teknolojinin yardımıyla oluşturulan sistemle yaşanabilecek çığ tehlikelerine karşı tedbir alınmaya çalışılıyor.

Alınan tedbirlerin yanı sıra uzmanlar, yöre insanının özellikle çığ yataklarının ağzında evlerini yapmamalarını istiyor. Uzungöl'de 5-6 tane her sene gelen çığ yatakları bulunuyor. Çığların en büyük sebebi ise yanlış arazi ve yol kullanımı, doğanın tahrip edilmesi, bitki örtüsünün yok edilmesi ve eğimli arazilerin fazla olması olarak gösteriliyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel