Uzungöl'de turizmin geliştirilmesi

Doğu Karadeniz'i tercih eden yerli ve yabancı turistlerin en çok ziyaret ettiği mekanlardan Uzungöl'de, turizmin geliştirilmesi için çevre köylerdeki eski evlerin restore edilip pansiyon ve butik otel olarak tatilcilerin hizmetine sunulması planlanıyor. T

Uzungöl'de turizmin geliştirilmesi

Doğu Karadeniz'i tercih eden yerli ve yabancı turistlerin en çok ziyaret ettiği mekanlardan Uzungöl'de, turizmin geliştirilmesi için çevre köylerdeki eski evlerin restore edilip pansiyon ve butik otel olarak tatilcilerin hizmetine sunulması planlanıyor.

Trabzon'un Çaykara ilçesindeki Uzungöl beldesinde bulunan, ziyaretçilerine her mevsim ayrı güzellikler sunan, ormanları, yaban hayatı ve doğasıyla ilgi çeken Uzungöl, tatilini yörede geçirmeyi tercin eden yerli ve yabancı turistlerin en çok ziyaret ettiği mekan olma özelliğini sürdürüyor.

Turizm açısından her mevsim canlı tutulmak istenen, ancak özelikle yöredeki diğer turistik mekanlarda olduğu gibi kışın turist sayısında azalma yaşanan Uzungöl'de, turizmin daha fazla geliştirilmesi için alternatif seçenekler aranıyor.

Bu çerçevede, pansiyonculuğun yaygın olduğu Uzungöl ve çevresindeki köylerde yer alan tarihi yapıların restore edilerek, tatilcilerin hizmetine sunulması hedefleniyor.

 

 

Trabzon Valisi Recep Kızılcık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentteki tarihi mekanları restore ettirip turizmin hizmetine sunmayı düşündüklerini belirterek, ''Tarihi ve kültürel zenginliklerimizi misafirlerimizin beğenisine sunarken aynı zamanda tabiat güzelliklerimizi de misafirlerimizin beğenisine sunmak için çeşitli yatırımları gerçekleştiriyoruz, her şeyden önce 5 yıldızlı otel sayımızı artırmak için çaba sarf ediyoruz'' dedi.

Ayrıca tarihi mekanları restore ederek butik otel mekanlarını artırmak istediklerini ifade eden Kızılcık, ''Özellikle Uzungöl çok ilgi görür. Uzungöl, tabiat güzellikleri anlamında yöredeki en güzel mekanlarımızdan biri. Uzungöl'e giden yol üzerinde köylerdeki tarihi evleri restore ederek butik otele çevirmeyi veya pansiyonculuk şeklinde faaliyete sokmayı arzu ediyoruz'' şeklinde konuştu.

Kızılcık, Trabzon'un bir liman şehri olması ve 4 bin yıllık geçmişi ile çok özel bir konuma sahip olduğunu dikkati çekerek, kentin doğal güzellikleri ile de çok özel bir turistik kent olduğunu ifade etti.

 

 

Uzungöl Belediyesi Meclis Üyesi olan otel sahibi İsmet Özkan da yöredeki eski evlerin restore edilerek turizmin hizmetine sunulması düşüncesinin güzel olduğunu belirterek, ''Aynı hassasiyet insanlar üzerinde gösterilmiyor. Uzungöl'de, çevremizi kurtaralım diye insanlara zulüm uygulanıyor. Tescile uygun olan evlerin hiçbir mimari özelliği olmadığı gibi antik bir değeri de yok. Ben tescilden çok binaların doğaya uygun yapılması taraftarıyım. Tescildeki maksat mevcut mimarinin orjinaliyle kalması. Burada en iyi korunan binanın zaten 60 yıllık bir ömrü var, 60 yıllık bir binanın ne estetik, ne mimari bir değeri olmaz, onlar zamanla değişmeli. Halk bu durumdan çok şikayetçi'' şeklinde konuştu.

 

 

-BİNALAR RESTORE EDİLİP AHŞAP İLE KAPLANMALI-

Uzungöl'deki mevcut mimarinin korunması gerektiğini ancak eski binalarda tadilat yapılmasına izin verilmesi gerektiğine işaret eden Özkan, ''Uzungöl'deki insanlar bu doğayı yıllarca korumuş. 1960'da buranın bir fotoğrafı var o zaman her yer çırılçıplak, orman yok. Bu insanlar bu bilince vakıf ancak burada devletin uyguladığı politikalar yanlış. Tescilin kendine özgü kuralları vardır, onu siz koyarsanız o zaman o bina içinde yaşayan insan hiçbir şekilde tadilat yapamaz. Ben mimarinin korunmasına karşı değilim, mimarı korunsun fakat yapı malzemeleri değişmeli'' dedi.

Özkan, eski binaların dışardan ahşap ile kaplanmak kaydıyla restore edilmesine izin verilmesi gerektiğini ifade ederek, ''Eskiden o mimarı uygundu, günümüz şartlarında ben kendi çocuğumu aynı evde yaşatamıyorum'' şeklinde konuştu.

 

 

 -MİMARİDE ARAP TARZI YAKALANMALI-

Oteli olduğunu anımsatarak turizmcilik yaptığını da ifade eden Özkan, ''Uzungöl'de pansiyonculuk yaygın. Burada Araplara yönelik turizm faaliyetleri teşvik edilmeli, Araplar buraya yoğun olarak geliyor. Mimaride de Arap mimarisine uygun yapılmalı, onların tarzı yakalanmalı. Eski binalar günümüz şartlarına cevap vermiyor'' ifadesini kullandı.

Özkan, Uzungöl'ün kapasitesinin 5 yıldızlı büyük otelleri de kaldırmayacağını savunarak, iyi kullanılırsa yöredeki pansiyon ve otellerin yöreye gelen turistlerin ihtiyacını karşılayacağını da ifade etti.

-PANSİYONDA AİLE ORTAMI VAR-

Uzungöl'de yaşayan ve geçimini yılın yaklaşık 4 ayı bir otelde çalışarak sağlayan Mehmet İhsan Kalay da Uzungöl'de turizmin kalkındırılması için eski evlerin restore edilerek, pansiyon ve butik otel olarak turistlerin hizmetine sunulmasını isteyerek, ''Biz fakiriz, 5-10 kuruş kazanmak istiyoruz. 20-30 sene çalışıp küçük bir ev yaparsın onu kaplamaya kalksan epey bir meblağ getirdiği için yapamıyoruz, gelir düzeyimiz düşük. Evlerini pansiyon olarak kullananlar var. Bizim de evlerimizi restore etmede devlet bize destek olmalı'' diye konuştu.

Pansiyonculuğun Uzungöl'de yaygın olduğunu söyleyen Kalay, turistin, pansiyonda otele göre bir aile ortamı bulduğunu, kendi yemeğini yapabildiğini ve diğer ihtiyaçlarını karşılayabildiğini belirterek, otelde ise yiyecek ve içecek gibi tüm ihtiyaçların otel şartlarında karşılanmak zorunda olduğunu ifade etti

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel