Uzungöl'de hutbe tartışması!

Trabzon'un Çaykara İlçesideki dünyaca ünlü turizm merkezi Uzungöl'de 'Cuma hutbesi' tartışması yaşanıyor.Uzungöl camisinde geçen Cuma günü Suudi Arabistanlı vaiz Muhammed El Ureyfi tarafından vaaz ve hutbe okunup namaz kıldırılması, tartışmalara neden old

Uzungöl'de hutbe tartışması!

Trabzon'un Çaykara İlçesideki dünyaca ünlü turizm merkezi Uzungöl'de 'Cuma hutbesi' tartışması yaşanıyor.

Uzungöl camisinde geçen Cuma günü Suudi Arabistanlı vaiz Muhammed El Ureyfi tarafından vaaz ve hutbe okunup namaz kıldırılması, tartışmalara neden oldu. Trabzon Müftülüğü, yabancı bir din adamının izinsiz vaaz vermesinin kural dışı olduğunu ve konunun incelendiğini söyledi.

Ehlibeyt Haber Ajansı'nın (ABNA) internet sitesinde yer alan haberde, ünlü turizm merkezi Uzungöl'de geçen Cuma günü Suudi Arabistanlı vaiz Muhammed El Ureyfi tarafından Cuma hutbesi verildiği ve namaz kıldırıldığı belirtildi. Haber şu ifadelere yer verildi:

"Sadece Diyanet'in yetkisinde olan Cuma hutbesi, Uzungöl'deki bir camide ilginç bir isim tarafından verildi: Cihatçı Vahabi Suudi şeyh Muhammed El Ureyfi. Son yıllarda Körfez ülkelerinden binlerce turisti ağırlayan, Selefi ve Vahabi zenginlerinin özel olarak uğradığı adreslerden biri haline gelen Trabzon Uzungöl, geçtiğimiz hafta Suudi Arabistanlı Vahabi cihatçı şeyh Muhammed El Ureyfi'yi ağırladı.

Radikal görüşleri nedeniyle Birleşik Krallık ve İsviçre'ye girişi yasak olan, Şia ve Ehlibeyt mektebini şeytani bir mezhep olarak tanımlayan, Suriye'de cihat çağrıları yaparken Mazlum Filistin halkına zulmeden, İsrail hakkında ise İsrail sözcülüğü yapan ve IŞİD'i destekleyen Ureyfi, Uzungöl'de bir camide cuma hutbesi okuttu. Türkiye'deki camilerde cuma hutbelerinin tek merkezi Diyanet İşleri Başkanlığıyken Ureyfi'nin cuma hutbesini hangi izin ve yetkiyle yaptığı henüz bilinmiyor."

MÜFTÜLÜK: KURAL DIŞI

Trabzon Müftü Vekili Ahmet Tokdemir ise, olayın doğru olduğunu ve gerekli incelemenin Müftülük tarafından yapıldığını söyledi. Tokdemir, "Ureyfi Kabe'nin imamlarındanmış. O gün camide bir saf Türk varmış, cemaatin gerisi Arap turistlerden oluşuyormuş. Ureyfi tanınmış bir imam. O da camiye gelince cemaat hutbe okuyup namaz kıldırmasını rica etmiş. Görevli imam arkadaşımız da bu ricayı kıramamış. Biz de Suudi Arabistan'a hacca gittiğimizde benzer şeyler oluyor.

Bizim oradaki imam da Hac'da Kabe'de namaz kıldıranlardan. Hutbede çeviriyi de imam yapmış. Öyle zararlı, olumsuz bir şey söylememiş vaazda. Türkiye'ye de dua etmiş. Olayın gerçekleşme biçimi tabii ki kural dışı. Cemaatin ricası olsa da imam kendi başına böyle bir karar veremez. Önce Çaykara Müftülüğü'ne soracak. Çaykara olayı Trabzon İl Müftülüğü'ne aktaracak. Biz de Trabzon Valiliği'ne ve Diyanet İşleri'ne soracağız. Oradan onay gelirse olabilir. Ama böyle bir izin alınmamış, sorulmamış. Kuraldışı bir davranış söz konusu. Şu anda durumu inceliyoruz. İncelemenin sonunda gereğini yapacağız" diye konuştu.

ESKİ AK PARTİ MİLLETVEKİLİ DE ORADAYMIŞ

Bu arada Trabzon'un eski Belediye Başkanı, eski Ak Parti Trabzon Milletvekili Asım Aykan'ın da Ureyfi Cuma hutbesi verirken camide olduğu ortaya çıktı. Sosyal paylaşım sitesi Facebook'taki sayfasında "Uzun Arabistan!!!" başlığıyla paylaşımda bulunan Aykan şu ifadeleri kullandı:

"Bu gün cuma namazını Uzungöl'de kıldık. Vaaz ve hutbede tanınmış bir İslam alimini dinledik. Caminin üçte ikisi Arap turistlerdi. Vaaz ve hutbe Arapçaydı. Bütün tesisler kendilerini Araplar'a göre hazırlamışlar. Güzel bir manzara. Yıllardır özlediğimiz tablo.

Trabzon turizmde kabuğunu kırıyor. Şehir merkezi de öyle. Şehir bu yoğunluğa ve potansiyele ne kadar hazır? Epey yol aldık ancak yapacağımız daha çok iş var. Turizmi Trabzon'da yeni doğmuş çocuk gibi gözetmeliyiz."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler