Üniversite harçları davalık oldu

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın birinci öğretim ve açık öğretim öğrencileri için harçların kaldırıldığını, ikinci öğretimlerden ise harç alınmaya devam edileceğine yönelik açıklamasına tepkiler çığ gibi büyüyor. Türkiye'nin her yerinden ikinci öğretim

Üniversite harçları davalık oldu

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın birinci öğretim ve açık öğretim öğrencileri için harçların kaldırıldığını, ikinci öğretimlerden ise harç alınmaya devam edileceğine yönelik açıklamasına tepkiler çığ gibi büyüyor.

 

Türkiye'nin her yerinden ikinci öğretim öğrencileri, Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, AK Parti Genel Merkezi, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile çeşitli kurum ve kuruluşlara onbinlerce mail gönderiyor. İkinci öğretim öğrencilerinin tepkilerine bu öğrencilerin velileri ile birçok sivil toplum örgütü de katıldı.

 

Eğitim- İş Sendikası Genel Merkezi, ikinci öğretim öğrencileri için harçların kaldırılmaması yönünde alınan Bakanlar Kurulu Kararı'nın iptali için dava açmaya hazırlanıyor. Harçların kısmen kaldırılması kararını değerlendiren Eğitim- İş Genel Başkanı Veli Demir, şunları söyledi:

 

"Daha önce cebimizden aldıklarını şimdi geri veriyorlar. Yapılan hata düzeltilmiş oldu. Elinizden alınan parayı gidip karakolda bulduğunuzda sevinmek gibi. Ama bir taraftan doğru yapmış gibi gözükürken, ikinci öğretimde harçların devam etmesi yanlış. Aslında burada harç kredisinin kaldırılması başbakanın cumhurbaşkanlığına aday olması ile alakalı. Vakıf üniversitelerinin üçte ikisi başbakanın döneminde açıldı. İkinci öğretimlerin de kaldırılması gerekiyor. Kaldırılmaması halinde Eğitim- İş Hukuk Bürosu olarak çalışma başlattık ve dava açacağız. Anayasaya, eşitlik ilkesine aykırı bir durum söz konusu ve bunun yanlış olduğunu düşünüyoruz."

 

'TAMAMEN KALDIRILMALI'

 

Öğrencilere bir destek de Eğitim- Sen'den geldi. Eğitim- Sen Antalya Şube Başkanı Nurettin Sönmez, sendika olarak eğitimin parasız olmasını savunduklarını belirtti. Sönmez, "Üniversitelerde eğitimin paralı olmasına da dolayısıyla karşı çıkıyoruz. Üniversite harçlarının tamamen kaldırılmasını istiyoruz. Hiçbir şekilde üniversitelerin paralı olmasını istemiyoruz. Birinci öğretim- ikinci öğretim olarak da ayrılmasına karşıyız. Kamusal bir hak olarak tamamen parasız olmalıdır" dedi.

 

ÖĞRENCİLERİN TEPKİSİ DİNMİYOR

 

Öğrencilerin tepkisi ise dinmiyor. Cumhurbaşkanlığı, Başbsakanlık ve çeşitli bakanlıkları, gazete ve televizyon bürolarını mail yağmuruna tutan öğrenciler, ikinci öğretimlerdeki harçların da kaldırılmasını istiyor. Sosyal paylaşım siteleri Facebook ve Twitter'deki örgütlenmeler ise bir günde onbinlerce öğrenciyi bir araya getirdi. Sosyal paylaşım siteleri aracılığı ile örgütlenen öğrenciler, sokaklara çıkmaya hazırlanıyor.

 

SANAL ALEMDE İMZA KAMPANYASI

 

Öğrenciler bir taraftan yetkili kurumlara ve basın kuruluşlarına tepki mailleri gönderirken, diğer taraftan imza toplamaya başladı. İkinci öğretimlerde de harçların kaldırılması istenilen dilekçeler, TBMM Başkanlığı'na gönderilecek.

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler