Ulusal Fındık Konseyi Başkanı Arslantürk çok sert konuştu

"Bu vizyonsuzlukla Türk fındığını bitirdiniz haberiniz olsun!"

Ulusal Fındık Konseyi Başkanı Arslantürk çok sert konuştu

Haber61/Haber Servisi - Levent Ustabaşı - Antalya’da Tarım Bakanlığı tarafından düzenlenen ’Ilıman iklim meyveleri’ program değerlendirme toplantısında konuşan Karadeniz İhracatçılar Birliği adına konuşan Ulusal Fındık Konseyi Başkanı Sebahattin Aslantürk, fındık konusunda acı gerçekleri bir kez daha tekrarladı ve 7 maddelik tespitlerini ve önerilerini sıraladı.
 

DÜNYA SON 3 YILDA 

“Türkiye’nin tarımsal ihracat geliri yönünden bir numaralı ürünü fındığımız, maalesef  vizyonsuzluk yüzünden dünya üstünlüğünü kaybetme durumu ile karşı karşıya gelmeye doğru hızlı adımlarla ilerliyor.” diyerek sert çıkan Başkan Sebahattin Aslantürk, “
 
Dünyada son üç yıldır planlı fındık üretiminde hızlı ve çok  yol alınmış ve gelecek 5 yıl içinde özellikle ABD, Çin, Balkan Ülkeleri ve Gürcistan’da 500-750 bin ton/kabuklu üretim yapılacak alanlar planlanmıştır.
 
Ulusal Fındık Konseyi Başkanı Arslantürk çok sert konuştuABD’DE BADEM ÖRNEK ALINABİLİR

Çin 59 hibrit çeşit geliştirmiş ve -35/40 derece soğuk +40 derece sıcağa dayanıklı bu çeşitlerle fındıkta plantasyon alanlarında inanılmaz genişlemenin önümü açmıştır. Oysa bizler sadece fiyat odaklı yaklaşımla 700 bin hektarda 1 milyon ton üretimden 500 bin tonların altına üretim yapar hale gelmişiz.

Artık vizyon sahibi bir fındık politikamız olmalıdır. . Bu konuda örnek olarak ABD badem üretim alınabilir.

Toplantıda son olarak Sebahattin Aslantürk, 7 maddelik fındıkta çözüm önerilerini şu şekilde sıraladı;

1- Rekolte çalışmalarının profesyonel ekipler tarafından yapılmalıdır. Üretim bölgeleri için 5-7 kişilik yetkin profesyonel ekipler oluşturulmalı ve bu ekipler bilimsel metotlar kullanarak rekolte tespit çalışması yapmalıdır. Bu tür ekip çalışması örnekleri Türkiye’de ve dünyada mevcuttur. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından oluşturulan Rekolte Tespit Komisyonları daha çok amatör ağırlıklı bir yapıda olduğu için, açıklanan rekolteler hep tartışılır olmuştur. Bu ekibin, ayrıca, tüm zamanlı arazide olmasından dolayı, verim ve kaliteyi artırıcı , zirai hastalıklarla mücadele gibi konularda uyarıcı, yönlendirici olmak gibi bir çarpan etkisi de ortaya çıkacaktır.
 
2- Lisanslı Depoculuk, Fındık İhtisas Borsası, Vadeli İşlemler Borsası, Emanetçilik Sisteminin devre dışı bırakılması gibi modern ticari sisteme geçilmesi noktasında somut ve ciddi adınlar atılmalıdır.
 
3- “Üretici “  tanımının yeniden yapılması gerekmektedir. Resmi kayıtlara göre yaklaşık 500 bin üretici ile üretim yapılmaktadır. Bu üreticilere ortalama 1-1,5 Ton üretim düşmektedir. Bu üretim miktarı ile fındıktan elde edeceği gelirle hayatını idame ettirebilecek üretici oranı çok düşüktür. Gerçek manada üretici tanımının yapılması ve bu tanıma uygun olarak gerekli sistemin acilen kurulup devreye alınması önem arz etmektedir.
 
4- Verim ve kaliteyi artırıcı faaliyetlerin öne çıkacağı bir farkındalık yaratılmalıdır. Fındık bahçelerinin yaşlanmış olması ve dolayısıyla yenilenmesi gerekmektedir. Fındık bahçelerinin yenilenmesi kesinlikle sertifikalı fidanlarla ve belli bir plan dâhilinde yapılmalıdır.
 
5- Fındık zararlıları ile mücadele; Küllenme, Yeşil Kokarca, Amerikan Kelebeği vb. zararlılarla kimyasal ve biyolojik mücadele hassasiyetle yapılmalıdır. Kimyasal mücadele yoğun olarak bilinip yapılsa da çevresel etki nedeniyle arzulanan sonucu ele vermediğini görmekteyiz. Çevresel etkiden kastedilen fındık bahçesinin bulunduğu mahaldeki çevre bahçelerde de eş zamanlı olarak ayı kimyasal mücadelenin yapılmıyor olmasıdır. Bu durumda, kimyasal mücadeleden vazgeçmeden, tıpkı insanlara ve hayvanlara bağışıklık sistemleri güçlensin diye zerk edilen aşılar gibi biyolojik mücadele yöntemleri de gündeme alınmalı, uygulanmalı, bunun için gerekli yapısal adımlar atılmalıdır.
 
6- Avrupa Birliği’nin natürel fındık ithalatında uyguladığı %3 gümrük vergisi sıfırlanması için gerekli girişimlerde bulunulmalıdır. Bu tür vergisel yükler maliyet unsurudur.
 
7- “Gelir Kaybı Desteği” verim ve kaliteyi önde tutan anlayışla, bu anlayışla üretim yapana verilmelidir.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel