Türkiye'ye Sürmene bıçağı

Türkiye'nin bıçakları ile tanınan Trabzon'un ilçesi Sürmene'de, Kurban Bayramı dolayısıyla bıçak satışlarının iki kat arttığı, ülkenin her yerine bıçak gönderildiği bildirildi. İlçede küçük atölyelerde yapılan yaklaşık 52 çeşit bıçak Ankara, İstanbul ve İ

Türkiye'ye Sürmene bıçağı

Türkiye'nin bıçakları ile tanınan Trabzon'un ilçesi Sürmene'de, Kurban Bayramı dolayısıyla bıçak satışlarının iki kat arttığı, ülkenin her yerine bıçak gönderildiği bildirildi.

İlçede küçük atölyelerde yapılan yaklaşık 52 çeşit bıçak Ankara, İstanbul ve İzmir başka olmak üzere ülkenin her köşesinde rağbet görüyor.

Sürmene'de 1980 yılında küçük bir atölyede üretim yapmaya başlayan ve 1996 yılında fabrikalaşan Sürmene Bıçakçılık A.Ş (SÜRBISA) Genel Müdürü Bülent Karalı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülke genelinde herkes tarafından tanınan Sürmene bıçaklarının en önemli özelliğinin keskinliğini çok uzun süre koruması olduğunu, Sürmene bıçaklarının amaçları dışında kullanılmadığı sürece ağız kısımlarının körelmeyeceğini belirtti.

İlçede bıçakçılığın geçmişinin 3 bin yıl öncesine dayandığını, tarih boyunca her ulusun bıçakçılık ve metal işleriyle uğraştığını ifade eden Karalı, ''İlçemizde bıçak üretimi tüm bunların birikimi ve teknolojiyi birleştirerek gerçekleştiriliyor. Biz de üretimimizi bunu göz önünde bulundurarak gerçekleştiriyoruz. Ürettiğimiz bıçakların ülkenin her yerinden talep görmesi, tecrübeli kişilerin gözetiminde üretim yapmamızdan kaynaklanıyor'' dedi.

Günlük üretimlerinin bıçak ebadına göre bin 500 ile 3 bin arasında değiştiğini, her birinin aynı kaliteye ve dört dörtlük özelliklere sahip olduklarını anlatan Karalı, ''Ürettiğimiz 52 çeşit bıçağı Türkiye'nin hemen hemen her köşesine gönderiyoruz. Bıçak türlerine her yıl 10 çeşit eklemeye çalışıyoruz. Yurt içinden olduğu gibi, bıçaklara özellikle Almanya, Rusya ve Avrupa Birliği ülkeleri de ilgi gösteriyor. Ancak bu talepleri kapasitemiz yeterli olmadığı için şu anda karşılayamıyoruz. İleri ki dönemde bu tür talepleri karşılamaya yönelik çalışmalar yapacağız'' diye konuştu.

-KURBAN SETİ HAZIRLANDI-

Her yıl Kurban Bayramı öncesinde özellikle büyük boy bıçak satışlarında artış yaşandığını vurgulayan Karalı, şunları söyledi:
''Kurban keserken bıçakları dolayısıyla sıkıntı yaşayan vatandaşlar kaliteli ürüne talep gösteriyor. Vatandaşlarımız kurban kesmek için kalitesi dünyaca bilinen Sürmene bıçağını kullanmak istiyorlar. Biz de vatandaşlarımızın bu ihtiyaçlarını gidermek için kalitesinden hiçbir ödün vermeden kurban bıçakları üretiyoruz. Bu yıl kurbana özel kurban seti oluşturduk. Bu set kesim bıçağı, et doğrama, deri yüzme, kemik sıyırma ve masattan oluşuyor. Bu setleri 80 ile 95 YTL arasında satışa sunuyoruz. Böyle bir seti satın alan vatandaş bu ürünleri amacı dışında kullanmadığı sürece çok uzun yıllar ihtiyaçlarını karşılayabilirler.''

Her yıl olduğu gibi Kurban Bayramı'na 10 gün, bir hafta kala bıçak satışlarında artış yaşandığını, satışların normal dönemlere göre iki kat arttığını belirten Karalı, talepleri karşılamaya çalıştıklarını kaydetti.

Kasaplara ve kurban kesecek kişilere bıçakları amaçları dışında kullanmamaları tavsiyesinde bulunan Karali, kesme bıçağı ile kemik kırmaya kalkışıldığı takdirde bıçağın ağız kısmının köreleceğini ve artık sağlıklı şekilde kullanılamayacağını belirtti.

Karali, bayram için en çok boğazlama, deri yüzme, parçalama ve kemik sıyırma işlemi için kullanılan bıçakların rağbet gördüğünü, tek bıçakların 15 ile 20 YTL arasında değişen fiyatlarla satışa sunulduğu bildirdi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler