Türkiye'nin ilk heykel müzesi!

Türkiye'nin ilk heykel müzesi Eskişehir'de yerini aldı

Türkiye'nin ilk heykel müzesi!
Eskişehir: Sivrihisar ilçesi Ermeni kilisesinde birçok heykelin bulunduğu müze Türkiye'de bir ilk olmaya hazırlanıyor. 
Sivrihisar'lı heykeltıraş Metin Yurdanur tarafından 4 yıl önce başlatılan çalışmalar, son yıllarda hız kazandı. 2011 yılında dönemin Kültür Bakanı Ertuğrul Günay tarafından, Türkiye'nin ilk heykel müzesi yapılacağının açıklanmasından sonra, Sivrihisar'ın yalçın kayalıklara yaslanmış Ermeni Surp Yerortutyun Kilisesi'nin bahçesinde (Kızıl taşlardan yapıldığı için diğer ismi ile Kızıl Kilise), onlarca heykel tüm ihtişamları ile sergilenmeye başlandı. 

Heykeltraş Metin Yurdanur'un, kilisenin hemen bitişiğindeki aile evini, Sivrihisar Belediyesi'ne süresiz devretmesinin ardından, konağın restorasyonu belediye tarafından yaptırıldı. Konak, anıt müze ve heykel atölyesi olarak tasarlandı. Kilise bahçesinin yanı sıra dağın yamaçlarına da serpiştirilen; Atatürk, Kazım Karabekir Paşa, Kırkpınar'ın unutulmaz ağalarından Hüseyin Şahin, ünlü Türk Halk Müziği sanatçısı ve derleyicisi Muzaffer Sarısözen, ağ çeken balıkçılar, aşık baba, Bektaşi Dervişi Gülbaba, ünlü yazar Yaşar Kemal, Alaaddin Keykubad, demirci ustası, pilot, kartal, keçi, nene hatun, özgürlüğe uzanan eller, şahlanan at, balerinler, madenciler, Yunus Emre, Karacaoğlan ve en önemlisi eşeğe ters binen meşhur Nesrettin Hoca heykeli gibi, 100 civarında devasa boyutlardaki heykel, büyük bir sessizlik içinde Sivrihisar'a gelecek ziyaretçileri bekliyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel