Türkiye'de havası temiz tek şehir Doğu Karadenizde!

2017 yılı Türkiye hava kirliliği verilerine göre, Türkiye'nin neredeyse tamamının havası kirli. Sadece Doğu Karadeniz'de 1 şehrin havası temiz çıktı.

Türkiye'de havası temiz tek şehir Doğu Karadenizde!

Türk Toraks Derneği'nin yaptığı analizler ve Ajans Press'in medya incelemelerine göre, 2017 yılında Türkiye'nin havası en kirli şehri Amasya olurken, havası temiz olan tek ilin Artvin olduğu saptandı.


HAVASI EN KİRLİ ŞEHİR: AMASYA

2017 yılında Türkiye'nin havası en kirli şehri Amasya (Şehzade)  olurken, yıl içerisinde kirlilik limitini aşan diğer iller ise; Bursa, Manisa, Adana (Meteoroloji), Denizli (Bayramyeri) ve Niğde olarak sıralandı. Buna karşın, Türkiye'nin havası temiz olan tek ili ise Artvin olarak belirlendi.

İSTANBUL'DA HAVASI EN KİRLİ İLÇESİ ESENYURT

Yapılan medya incelemelerine göre, hava kirliliği konulu haberlerin son yıllarda artışa geçtiği belirlendi. 2015 yılında 7 bin 30 olan haber sayısı, 2016 yılında 7 bin 188, geçtiğimiz yıl ise 9 bin 775'e çıkarak son yılların en yüksek rakamına ulaştı.

Avrupa Birliği limitlerine göre, Türkiye'de 180 istasyonun 156'sında geçen yıllara oranla daha fazla kirlilik olduğu tespit edildi. 62 istasyonda ise saptanan limit aşımının 180 günden daha fazla olduğu görüldü.

Dünya Sağlık Örgütü referans verileri baz alındığında, Türkiye'deki 81 ilden 80'inin havasının kirli olması dikkat çekerken, büyük şehirlerdeki havası en kirli olan noktalar ayrıca belirlendi. İstanbul'da Esenyurt en kirli ilçe olurken, onu sırasıyla Başakşehir, Ümraniye, Alibeyköy, Şirinevler, Aksaray, Yenibosna ve Kadıköy izledi.

İzmir'de ise Gaziemir, Bayraklı, Bornova, Şirinyer, Alsancak, Karşıyaka, Güzelyalı ve Çiğli ilçeleri kirlilik limitini aşan yerler arasında yer aldı.

Başkent Ankara'ya bakıldığında da limitin aşıldığı ilçeler; Kayaş, Sıhhiye, Demetevler, Keçiören, Cebeci, Dikmen, Sincan ve Bahçelievler şeklinde görüldü.

2016 yılı raporunda en temiz havaya sahip olan iller; Dersim, Artvin, Çanakkale (Biga)ve Adana (Doğankent) olurken bu yıl sadece Artvin'in havasının temiz olması dikkat çekti.

Bazı uzman yorumlarına göre, Türkiye'deki hava kirliliği önemli bir toplum sağlığı tehdidi iken, hava kirliliğinden en çok şehirdeki insanların etkilediği vurgulandı.

Türkiye'de havası temiz tek il Doğu Karadenizde!

RİZE'NİN HAVASI KİRLENDİ Mİ?

2017'nin Kasım ayında Türk Toraks Derneği, Dünya Sağlık Örgütü ve Avrupa Solunum Derneği tarafından yapılan “Hava Kirliliği ve Akciğer Sağlıklı” sempozyumunda ise en temiz ilin Rize olduğu açıklanmıştı.  Türk Toraks Derneği Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Osman Elbek, "Gerçek bilimsel ölçüt sadece Rize’deki insanların sağlıklı hava soluduğuna, ülkedeki diğer insanların boğulduğuna, nefes alamadığına işaret ediyor. Hepimiz Rize’ye gitmek zorundayız. Rize bunu kaldıramazsa Türkiye’yi cennete çevirmek zorundayız" açıklamasında bulunmuştu.  

"BÜTÜN ŞEHİRLER RİZE KADAR KİRLİ OLSA"

Son yayınlanan verilerle ilgili açıklama yapan Prof. Dr. Osman Elbek, şunları söyledi: "1 Ocak ile 31 Aralık 2017 arasındaki haritamızda Rize 21 mikrogram/metreküp değerinde. Dünya Sağlık Örgütü'nün izin verdiği 20 mikrogram/metreküp değerinin hemen üzerinde. O yüzden kirli gibi duruyor. Ama Artvin ve Rize uzun zamandır Türkiye'nin en temiz illerinden ikisi. Bir puanlık nedenle haritada kirli gibi görünüyor. Şimdi Rize'nin kirli görünmesi dönemsel olmasından da kaynaklanıyor. Ancak Türkiye'de halihazırda en temiz yerler Karadeniz'in kuzeyinde... Hala oralar en temiz yerler, dolayısıyla kirletmemek lazım. Eğer ölçü 20 ise 21'lik değer çok önemli değil. Keşke Türkiye'deki bütün şehirler, Rize kadar kirli (!) olsa... Keşke her yer 21'lik değere sahip olsa, o zaman hiçbir sorun olmaz.Ulusal mevzuata göre Türkiye'nin havası oldukça kirli."    

Habertürk
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler