Türk Rus İşadamları Ticaret Forumu

Trabzon Valisi Recep Kızılcık, Kafkaslar ve Rusya ile olan ilişkilerin, Türkiye'nin 2023 hedefi için son derece önemli olduğunu söyledi. Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) tarafından düzenlenen Rusya Federasyonu Kuzey Kafkasya Federal Bölgesi Türk

Türk Rus İşadamları Ticaret Forumu
Trabzon Valisi Recep Kızılcık, Kafkaslar ve Rusya ile olan ilişkilerin, Türkiye'nin 2023 hedefi için son derece önemli olduğunu söyledi.
 
Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) tarafından düzenlenen Rusya Federasyonu Kuzey Kafkasya Federal Bölgesi Türk-Rus İşadamları Ticaret Forumu, Trabzon'da bir otelin toplantı salonunda yapıldı.
 
Forumun açılışında konuşan Vali Kızılcık, değişen dünyanın, değişen ticaretin yönünün batıdan doğuya doğru akmaya başladığını belirtti.
 
Kızılcık, insanların mutlu ve rafah içinde yaşamasını sağlayacak bir düzenin kurulmasının çok önemli olduğunu vurgulayarak, "Bölgesel işbirliğine girmemiz, bölgesel işbirliği içerisinde büyümemiz kaçınılmazdır. Kafkaslar ve Rusya ile olan ilişkiler, Türkiye'nin 2023 hedefi için son derece önemli. Bu bölge, 21. yüzyılda kardeşlik, işbirliği ve refah fırsatı olarak değerlendirilebilir. Sosyal, kültürel ve ekonomik Ağın oluşturulmasıyla olumlu sonuçlar alacağımızdan şüphe yok" dedi.
 
AK Parti Trabzon Milletvekili Safiye Seymenoğlu ise hükümetlerinin istikrarlı şekilde ekonomiyi geliştirmek için adımlar attığını dile getirdi.
 
Ekonomi Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Bülent Uğur Ecevit, 2000'li yıllardan itibaren Türkiye'nin komşularıyla ekonomik, ticari ve kültürel ilişkileri geliştirmek için stratejiler uygulamaya başladığını ifade ederek, "İhracatımızın gelişmesinde komşularımızla ilişkilerin çok büyük önemi var. Ortak projeleri geliştirmek çok önemli. Lojistik altyapımızı güçlendirmek için çalışmalar yapıyoruz. Ülkemizin, bölgemizin gelişmesi için yapılan projelerin arkasındayız" diye konuştu.
 
Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkan Vekili Ali Nedim Güreli de gelişen ve dış ticarette büyümek isteyen ülkelerin olmazsa olmazının komşu ülkelerle ticaretin arttırılması olduğunu kaydederek,  "Türkiye 10 yıl içinde kendini en gelişmiş 10 ülke arasında görmek istiyor. Bu hedeflere varılırken özellikle komşularla ekonomik ilişkilerin geliştirimesi gerekiyor. Türkiye bu konuda önemli adımlar atıyor" ifadelerini kullandı.
 
Trabzon Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ise bölgenin ticaretinin, kalkınmasının, barışı birlikte getireceğine inandığını söyledi.
 
Dağıstan Cumhuriyeti Ticaret ve Ekonomik İlişkiler Bakanı Yusup Dzhanbekovich Umanov, forumda yer almaktan çok mutlu olduğunu belirterek, iki ülkenin ekonomik ilişkilerinin geliştirilmesinde bu tür toplantıların çok önemli olduğunu, ekonomik ve ticari ilişkilerin gelişmesinde bir çok proje olacağını düşündüğünü ifade etti.
 
DKİB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan,Türkiye'nin en büyük ticari partnerlerinden birinin Rusya Federasyonu olduğunu kaydederek, şöyle konuştu:
 
"Rusya Federasyonu'na ticarette ülkemizin kapı görevini üstlenen Doğu Karadeniz, çok önemli misyona sahip bulunmaktadır. Tarihin her döneminde Orta Asya ile ticarette lojistik merkez olarak işlev gören Doğu Karadeniz ve Trabzon, Rusya'ya yapılan ticarette 2010 yılına kadar bu işlevini denizyolu ile sürdürmüştür. 2010 yılında Sochi Limanı'nın yük trafiğine kapatılması akabinde yaptığımız çalışmalar kapsamında geçen yıl açılan Kazbeği Verhni Lars Kapısı ile Doğu Karadeniz, Rusya ile ticarette bir başka ulaşım güzergahı ile önemli misyona kavuşmuştur."
 
Toplantıya Kuzey Osetya Cumhuriyeti Ticaret ve Sanayi Odası Baykanı Kahazbievıch Tugonov, Rusya Federasyonu'nun Trabzon Başkonsolosu Dmitry Talanov ve çok sayıda davetli katıldı. 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel