TTSO'dan genç girişimcilere!

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, iyi bir girişimcinin herkesin yaptığını yapan değil, dünyayı tarayarak yeni girişimcilik alanları tespit eden ve iyi bir planlama yaparak iş kuran kişi olduğunu söyledi. 

TTSO'dan genç girişimcilere!

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, iyi bir girişimcinin herkesin yaptığını yapan değil, dünyayı tarayarak yeni girişimcilik alanları tespit eden ve iyi bir planlama yaparak iş kuran kişi olduğunu söyledi.

 

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) ve Türkiye İş Kurumu’nun (İŞKUR) birlikte düzenledikleri ve eğitimleri TTSO bünyesindeki ABİGEM tarafından verilen Girişimcilik Proje Destek Programı kapsamında eğitim alan yaklaşık 100 girişimci adayına son dersi, TTSO Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu anlattı.

 

Yılın iş adamı ödülüne layık görülen Hacısalihoğlu, teorik girişimcilik eğitimi alan girişimci adaylarıyla kendi iş tecrübelerini paylaştı, iş hayatından örnekler verdi.

 

Türkiye’de ciddi bir işsizlik ve istihdam sorunu bulunduğunu belirten Hacısalihoğlu, bu sorunun giderilmesinde atılacak en etkili adımın girişimci sayısının artırılması olacağını söyledi. KOSGEB ve İŞKUR tarafından düzenlenen kursun kadın ve erkek girişimci sayısını artırmayı hedeflediğini kaydeden Hacısalihoğlu, “Sizler kendi işinizi kurarak katma değer yaratacaksınız, istihdama katkı sağlayacaksınız. Mükellef olarak da devlete vergi vereceksiniz. Ülkenin kalkınma ve gelişmesine yardımcı olacaksınız, refahı artıracaksınız. Bu nedenle girişimci sayısının artırılması çok büyük önem taşıyor” dedi.

 

Türkiye gibi ülkelerde girişimci olmanın kolay bir iş olmadığını, ciddi riskleri bulunduğunu da dile getiren Başkan Hacısalihoğlu, “Girişimci olmak zor. Ancak geçmişe nazaran bugün her şey daha iyi seviyede bulunuyor. Eski girişimciler eğitim almadan, gördükleriyle bu işi yapıyordu. Şimdi durum değişti.Girişimciler eğitim alıyor, araştırma yapıyor. Devlet de çok önemli imkanlar sağlıyor, risklerin bir kısmını üstleniyor” diye konuştu.

“Önemli olan herkesin yaptığını yapmak değil, dünyayı tarayarak, iyi araştırmalar yaparak yeni girişimcilik alanlarını tespit etmek ve farklı olanı yapmaktır” diyen Hacısalihoğlu, şunları söyledi:

 

“Siz burada çok detaylı bilgiler aldınız. Bunların faydasını göreceksiniz. Önünüzde yüksek riskler var ama girişimcilikteki en önemli şey cesarettir. İş hayatına atılırken cesur olmak lazım. Ama cesaret, yapılacak işi kağıda dökerek, artısını, eksisini hesaplayarak hareket etmektir. Bu nedenle en azından önünüzdeki bir on yılı görerek hareket etmenizde, uzun vadeli planlar yapmanızda yarar var. Dünyayı tarayın, değişime ayak uydurun ve yeni girişimcilik alanlarını tespit edin. Günümüzde elinizde çok büyük kaynaklar var, internet sayesinde her türlü bilgiye ulaşma imkânı var. Bunları değerlendirin. Kimse yatarak bir yerlere gelemez, işin özü çalışmaktan, cesaretten geçiyor.

 

Dünyanın neresine giderseniz gidin mutlaka karşımıza bir Trabzonlu çıkıyor. Orada bir şeyler yapıyor. Üstelik bazısının lisanı da yok ama işini yapıyor. Bu şekliyle ticaretini belli yerlere getirebiliyor. Demek ki iyi bir cesareti var, hesabını da iyi biliyor. Bunun için girişimcilere sürekli olarak ‘dışarıya bakın’ diyoruz. Trabzon’da olmayan yeni iş imkânları nelerdir, bunları araştırın. Öyle bir girişimci olun ki üretim yapın, ihracat yapın. Bunun için çok büyük destekler var, bunlardan faydalanın. Çünkü iç piyasa günün birinde mutlaka tıkanacak, tıkanan piyasanın açılmasında dış piyasa çok önemli. Allah bir kapıyı kapatınca diğerini açıyor ama bu diğer kapıyı da sürekli açık tutmak lazım.”

Hacısalihoğlu, girişimcinin en önemli özelliklerinden birisinin de yeniliklere ve değişime açık olduğunun altını çizdi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel