Trabzon'un ölüm şeridi

Trabzon Yomra İlçesi Kaşüstü Mevkiinde kum çeken gemiler sahil şeridinden kum alması denize girilen plajlarda tehlike yaratmaya başladı. Gemilerin sahil şeridinden kum alma iznini Trabzon valiliğinden aldığı öğrenilirken Bu gemiler 15 ila 20 Metre derinli

Trabzon'un ölüm şeridi

Trabzon Yomra İlçesi Kaşüstü Mevkiinde kum çeken gemiler sahil şeridinden kum alması denize girilen plajlarda tehlike yaratmaya başladı. Gemilerin sahil şeridinden kum alma iznini Trabzon valiliğinden aldığı öğrenilirken Bu gemiler 15 ila 20 Metre derinlikten kum çıkarması denize giren vatandaşları tedirgin ediyor.

Kum Kosteri olarak adlandırılan bu gemilerin sahilden aldıkları kum sonrası bölgede derin çukurlar oluşmasına neden oluyor. Vatandaşlar denize girerek yüzmek istedikleri alanda derin dehlizler oluşuyor. Bu dehlizler Ramazan ayının bitmesi ile denize akın edecek bölge halkının boğulmasına neden olacağı ise aşikar.

Sahil şeridinde ikamet eden vatandaşlar kum kosterlerini Trabzon valiliğine şikayet ettiği öğrenildi. Özel İdare Müdürlüğü tarafından bu gemilere ise 2016'ya kadar izin kum çıkarma izni verildiği öğrenildi.

Bir süre önce konu ile alakalı açıklamada bulunan  KTÜ İnşaat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Yüksek’e sorduk. Sahildeki kum eksiğinin araştırılması gerektiğini kaydeden Yüksek, “Elbetteki sebeplerinin en önemlilerinden biri alınan kumdur. Denetim benim işim değil ancak sahil dengesini korumak zorundayız. Ya dışardan yatay beslenme yapacaksınız ya da kıyıdaki kumu alıp gider” dedi. 200 m mesafeden ve 20 m derinlikten kosterlerin kum çektiklerini hatırlattığımız Yüksek, “Ben bu mesafeleri bilemem.

Ancak kum aldığınız zaman deniz bir şekilde boşalan yerleri dolduracak. Bu da ciddi bir problemdir. Çok sığdan kum alınmaması gerekir. 20 m derinlik nereden çıktı, bilemiyorum. Denetimleri çok önemlidir. Bana göre 20 m derinlikten alınabilmesi için 400 m açıkta bulunmak lazım. Şayet 150 m açıktan alınıyorsa burada oran 8-10 m’ye düşer. Bu da çok büyük sıkıntıdır” dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel